Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα τη σχολική στέγη

04/19/2023

Τι δεν άκουσαν οι γονείς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/04, το οποίο εκτίμηση μας είναι πως διόλου τυχαία, η δημοτική αρχή επέλεξε να συγκαλέσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα;

Δεν άκουσαν έστω μια στοιχειώδη συγγνώμη από τη δημοτική αρχή, για την στάση που για 15 ολόκληρους μήνες τήρησε, αποκρύπτοντας το αποτέλεσμα του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία του Βύρωνα και μη διεκδικώντας από την πρώτη κιόλας στιγμή ως όφειλε τα 5000 που απαιτούσε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε 1ο και 6 δημοτικά της πόλης μας.

Τι άκουσαν οι γονείς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/04, το οποίο εκτίμηση μας είναι πως διόλου τυχαία, η δημοτική αρχή επέλεξε να συγκαλέσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα;

  • Άκουσαν τη δημοτική αρχή να «ανακαλύπτει» υποτιθέμενη εμπιστευτικότητα των αποτελεσμάτων των πρωτοβάθμιων, η οποία φυσικά δεν τεκμηριώνεται από πουθενά, προκειμένου να δικαιολογήσει την χωρίς προηγούμενο καθυστέρηση, έως αδιαφορία, που επέδειξε τους προηγούμενους μήνες.
  • Άκουσαν τη δημοτική αρχή να ισχυρίζεται πως οι αντιδράσεις των γονέων εμφορούνται από σκοπιμότητες, πως δεν είμαστε ειδικοί, άρα δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε. Σάμπως απαιτείται εξειδίκευση για να μας ανησυχήσουν σεισμογενείς ρωγμές στα σχολεία των παιδιών μας, τις οποίες η διοίκηση του δήμου επιμένει να αναφέρει ως ευρήματα.
  • Άκουσαν τη δημοτική αρχή να προσάπτει στους γονείς πως διασπείρουν τον πανικό στη σχολική κοινότητα. Προφανώς για τη δημοτική αρχή η αγάπη, η φροντίδα και η μέριμνα για την ασφάλεια των παιδιών μας θεωρείται πανικός, ενώ η καθυστέρηση και η αδιαφορία που επιδεικνύει η ίδια στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης εδώ και 15 μήνες λογίζεται ως «ευαισθησία, ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

Η Ένωση Γονέων στην τοποθέτησή της ανέδειξε την τραγική κατάσταση των σχολείων της πόλης μας, προβαίνοντας και σε άλλες αποκαλύψεις, πέραν της κατάστασης των σχολείων της Ανάληψης και της Αγίας Τριάδας, με πιο χαρακτηριστικό την ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής και στο 5ο Λύκειο. Τονίσαμε για μια ακόμη φορά τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας από τη δημοτική αρχή, την περιφέρεια και το κράτος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση, η παραμέληση από το κράτος και οι βολικές δημοτικές αρχές είναι που έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο τα σχολεία του Βύρωνα.

Αγαπητοί γονείς, όσα ως τώρα πετύχαμε δεν είναι λίγα. Έστω και την ύστατη ώρα επισπεύστηκε η διενέργεια του δευτεροβάθμιου ελέγχου σε 1ο και 6 δημοτικά. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τις εκτεταμένες εργασίες - επισκευές στα σχολεία της Ανάληψης. Η δική μας αντίδραση ανάγκασε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την προγραμματισμένη μείωση του κωδικού του προϋπολογισμού για τη συντήρηση σχολείων. Το ψήφισμα της Ένωσης Γονέων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο και το δεσμεύει για πραγματοποίηση δευτεροβάθμιων ελέγχων στο σύνολο των σχολείων του Βύρωνα, ανεξαρτήτως βαθμονόμησης των ταχέως οπτικών ελέγχων. Θα είμαστε εδώ να ελέγξουμε την υλοποίηση της απόφασης βάσει του δικού μας ψηφίσματος. Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε σειρά πρωτοβουλιών μαζί με τα ΔΣ των σχολείων της πόλης μας, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους τους, ώστε να απαιτήσουμε γενναία χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών από την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία. Οι δράσεις που αναπτύξαμε και με τις οποίες εξασφαλίσαμε δημόσια συζήτηση έναντι της σιωπής μας δείχνουν το δρόμο.

Η πικρή μας πείρα και το κακό προηγούμενο που έχει διαμορφώσει με τα πεπραγμένα της η δημοτική αρχή, μας οδηγεί να συγκαλέσουμε εκ νέου ανοιχτό ΔΣ της Ένωσης Γονέων, την Πέμπτη 20/04/2023 και ώρα 19:00 στο 1ο δημοτικό, μαζί με τα ΔΣ των σχολείων αλλά και όποιον γονέα επιθυμεί, για να εκτιμήσουμε περαιτέρω την κατάσταση, μετά και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα μας.

Για τα παιδιά μας δεν δεχόμαστε το μικρότερο κακό. Θέλουμε το καλύτερο !