Η τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Απριλίου

04/12/2023

Σε λιγότερο από έναν μήνα αποκαλύφθηκε με τον πλέον θλιβερό τρόπο η πραγματική κατάσταση στα σχολεία μας. Κι είμαστε σήμερα εδώ και ζητάμε απαντήσεις. Ζητάμε την αλήθεια κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Την αλήθεια που για 14 και πλέον μήνες αποκρύψατε.

Για ποιόν λόγο όλον αυτόν τον καιρό δεν ενημερώσατε την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης για τα αποτελέσματα των ελέγχων σε 1ο και 6ο δημοτικά σχολεία; Για ποιόν λόγο συρθήκατε χέρι χέρι με το Υπουργείο Εσωτερικών σε αναζήτηση 5.390 ευρώ, συγκαλύπτοντας επί της ουσίας την αλήθεια; Τόσο κόστιζαν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, 6 ευρώ ο άνθρωπος, σας το είπαμε, και εσείς το εκτιμήσατε ακριβό. Για εμάς όμως τους γονείς τα παιδιά μας είναι τα ακριβά μας! Και σας το φωνάζουμε πως, ΩΣ ΕΔΩ, δεν θα επιτρέψουμε πλέον οι ζωές τους να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, να τα αντιμετωπίσετε ξανά ως κόστος.

Εμείς οι γονείς δεν φοβόμαστε τους ελέγχους στα σχολεία των παιδιών μας, τουναντίον τους απαιτούμε! Για το σύνολο των σχολείων της πόλης διεκδικούμε ουσιαστικό έλεγχο, άμεσες παρεμβάσεις όπου αυτές απαιτηθούν. Εσείς, η διοίκηση του δήμου, αποδείξατε στην πράξη, πως τον έλεγχο τον φοβάστε, φοβάστε την αλήθεια. Και όχι μόνο, μα δεν διστάσατε σε κάθε ευκαιρία που σας δόθηκε να την φτιασιδώσετε, να την μασκαρέψετε, να πείτε τελικά ψέματα στους μαθητές, στους γονείς και στους δασκάλους πως όλα τάχα βαίνουν καλώς. Δεν πέρασαν 6 μήνες καλά καλά, από τον περασμένο Οκτώβρη όταν κομπάζατε ότι ολοκληρώθηκαν οι προσεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία, πως όλα ήταν καλά, κουβέντα για το αποτέλεσμα τους. Κομπάζατε για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Ανάληψη και Αγία Τριάδα. Αναβαθμίσατε ενεργειακά σχολείο με σεισμογενή ρωγμή που είχε παραπεμφθεί σε δευτεροβάθμιο έλεγχο. Αναβαθμίσατε ενεργειακά σχολεία που λίγους μόλις μήνες μετά έκλεισαν λόγω αποκόλλησης σοβάδων στο σύνολο των όψεων τους. Είπατε ψέματα κύριοι της δημοτικής αρχής, ναι! Και οι γονείς του Βύρωνα, ας το γνωρίζετε, έχουν άρει πλέον την εμπιστοσύνη τους στα πρόσωπα σας! Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή!

Πως να εξηγήσει κανείς, την βιασύνη σας να αναγγείλετε την έναρξη των δευτεροβάθμιων ελέγχων σε 1ο και 6ο, τονίζοντας στο δελτίο τύπου σας, πως κανένα άλλο σχολείο της πόλης δεν χρήζει περαιτέρω ελέγχου αφού πέρασαν τον πρωτοβάθμιο. Μα κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής, η ίδια η ζωή σας έχει διαψεύσει οικτρά. Μήπως στα σχολεία της Ανάληψης δεν είχατε κάνει «επιτυχημένο» πρωτοβάθμιο έλεγχο το 2019; Και σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά και με ευκολία περισσή παραπέμπετε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην τηλεκπαίδευση! Με διαβρώσεις και οξειδώσεις σοβαρότατες, εσείς τα λέτε στην τεχνική έκθεση σας, σε κολώνες και δοκάρια των κτηρίων, στον φέροντα οργανισμό τους! Έλεγε ψέματα λοιπόν τότε ο πρωτοβάθμιος και λέτε ψέματα και εσείς σήμερα όταν ισχυρίζεστε πως δεν απαιτούνται ουσιαστικότεροι έλεγχοι. Έλεγε ψέματα ο επιτυχημένος πρωτοβάθμιος έλεγχος στο 3ο λύκειο το 2022, όταν σήμερα έχετε περάσει κόκκινη κορδέλα στη μια πλευρά του ως επικίνδυνη.

Και μια και ο λόγος για τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους. Κατόπιν πίεσης μας περιήλθαν στα χέρια μας, το σύνολο αυτών, όπου τελοσπάντων έγιναν. Σας ερωτάμε σήμερα εδώ, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ενώπιον γονιών και μαθητών. Τι έχετε να πείτε για το 5ο Λύκειο και την παρουσία σεισμογενούς ρηγμάτωσης; Τι έχετε να πείτε για το 9ο δημοτικό, για τον 1ο παιδικό σταθμό; Ότι πέρασαν τον πρωτοβάθμιο και δεν χρήζουν δευτεροβάθμιου ελέγχου και παρεμβάσεων – επισκευών; Γιατί αν αυτό έχετε να πείτε και επιμένετε, λέτε πάλι ψέματα κυρίες και κύριοι. Από το 2021 έτρεχαν ήδη αυτοί οι έλεγχοι! Και δεν γνώριζε ως χτες κάνεις το παραμικρό. Γνωρίζατε μα επιλέξατε να πείτε ψέματα κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής.

Απότοκο της συστηματικής υποχρηματοδότησης των σχολείων η εικόνα των σχολείων και στην πόλη μας σήμερα! Σχολικά κτήρια ελλιπέστατα συντηρημένα, και λέτε τώρα πως τα 115.000 ευρώ της ΣΑΤΑ δεν αρκούν. Μα πρώτοι εμείς το λέμε χρόνια τώρα! 32 σχολεία, πολλά από αυτά γερασμένα, τι να πρωτοσυντηρήσεις. Τι κάνατε όμως για αυτό πέρα από διαπιστώσεις; Τα έχουμε πει και άλλοτε! 5 εκ. ευρώ για έξυπνες πόλεις, 1.5 εκ. ευρώ για κέντρα εμπορίου, εκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ τα σχολεία μας κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κόκκινα και μη βιώσιμα.

Σας καλούμε να απαντήσετε σήμερα στους γονείς που είναι εδώ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την επόμενη μέρα στη δίχρονη προσχολική αγωγή, 3 χρόνια μετά την υλοποίηση της στο δήμο Βύρωνα με προκάτ κατασκευές ελαφριού τύπου, σε ποιο τεχνικό σας πρόγραμμα υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη; Σας καλούμε να απαντήσετε σήμερα στους γονείς που είναι εδώ. Πότε ξεκινά η ανέγερση του νέου σχολείου του 4ου δημοτικού, λύθηκαν εκείνες οι ελάχιστες λεπτομέρειες της μελέτης που απέμεναν 5 χρόνια αφότου έχει κλείσει το σχολείο; Σας καλούμε να απαντήσετε σήμερα στους γονείς που είναι εδώ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τη σχολική στέγη και τις ανάγκες της; Σε ποιο τεχνικό πρόγραμμα σας αποτυπώνεται αυτό το σχέδιο για τα σχολεία της πόλης που στο σύνολο τους και βάσει των εκθέσεων των προσεισμικών ελέγχων χρήζουν συντήρησης και επισκευών;

Κανένας ως σήμερα σχεδιασμός. Πάμε κι όπου βγει, αυτή είναι η προσέγγιση σας και σε αυτήν εμείς δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε. Εμείς οι γονείς, το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με τα παιδιά μας θα μπούμε μπροστά. Με παραστάσεις σε Περιφέρεια και Υπουργείο Εσωτερικών να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, από την Περιφέρεια, για ουσιαστικούς ελέγχους και παρεμβάσεις στα σχολεία των παιδιών μας. Αν θέλετε ακολουθήστε μας. Σας δόθηκαν ευκαιρίες να μπείτε μπροστά, μα εσείς επιλέξατε να πείτε ψέματα. Ως εδώ, καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή!

Διεκδικούμε:

  • Έκτακτη χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή των δευτεροβάθμιων προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα σχολεία της πόλης, μέσα στις γιορτές του Πάσχα.
  • Καμία ώρα μαθήματος χαμένη. Η θέση των παιδιών μας είναι μέσα σε ασφαλή σχολεία.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενίσχυσης της ΣΑΤΑ σχολείων που ήδη εξαντλήθηκε για τις επισκευές στα σχολεία της Ανάληψης
  • Ενσωμάτωση στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Βύρωνα, έργων που να αποδεικνύουν την ύπαρξη σχεδίου για το αύριο των σχολείων των παιδιών μας.