Σχολικός Συνεταιρισμός και παραχώρηση σχολικών χώρων

11/08/2019

Στις 23 Οκτωβρίου, η Σχολική Επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενέκρινε την παραχώρηση σχολικού χώρου στο 10ο δημοτικό Βύρωνα για τη δραστηριότητα του σχολικού συνεταιρισμού που λειτουργεί στο σχολείο. Οι γονείς μπορούν να «κατεβάσουν» τη σχετική απόφαση εδώ: 

Με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε τα εξής περίεργα:

  • Η απόφαση έχει ισχύ ως τις 14/06/2019, ημερομηνία προ της συνεδρίασης της επιτροπής!!!
  • Σε σύνολο 14 παρόντων μελών της επιτροπής, ψήφισαν 15!!!
  • Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων δεν είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση, με αγωνία αναμένουμε πληροφόρηση για το τι ψήφισε, καθώς προφανώς είναι δική του η 15η ψήφος για την οποία παραπάνω κάναμε λόγο.

Με μια δεύτερη ανάγνωση, έκπληξη μας προκαλεί το αιτιολογικό της απόφασης.

  • Πιο συγκεκριμένα, μέλος της επιτροπής τοποθετείται ισχυριζόμενο στην ουσία πως δεν πέφτει λόγος στην επιτροπή γιατί ο νόμος προβλέπει και επιτρέπει. Να ενημερώσουμε το μέλος πως αν σκοπός της επιτροπής ήταν να κρίνει το σύννομο ενός αιτήματος και μόνον αυτό, αυτή θα αποτελούταν από δικηγόρους. Τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών μας συνιστούν ένα πεδίο δυναμικό και ζωντανό, δεν μπορεί όλα να αξιολογούνται με το γράμμα του νόμου και μόνο.
  • Ακόμα πάντως και στο γράμμα του νόμου, υπάρχει κενό, καθώς ανάμεσα στα άλλα που λήφθηκαν υπόψη εισηγητικά, απουσίαζε αυτό καθαυτό το ΦΕΚ που αναφέρεται στις λεπτομέρειες λειτουργίας ενός σχολικού συνεταιρισμού. Όσοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να κατεβάσουν το επίμαχο ΦΕΚ εδώ ώστε να διαπιστώσουν πως διοικείται ο συνεταιρισμός, τα βιβλία εσόδων εξόδων, τα εποπτικά συμβούλια, τις επιτροπές οικονομικής διαχείρισης, τις χορηγίες, όλα όσα προβλέπονται...στο νόμο. Κι όλα αυτά με συμμετοχή παιδιών του δημοτικού.
  • Έτερο μέλος της επιτροπής, στην τοποθέτηση του ενημερώνει πως θα ψηφίσει υπέρ της έγκρισης, όχι τούτη τη φορά με σεβασμό στο νόμο, αλλά...γιατί κάποια συνάδελφος τον διαβεβαίωσε ότι δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα στο σχολείο.
  • Γνωρίζουν τα μέλη της επιτροπής πως ο συνεταιρισμός λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 1μιση χρόνο; Προς τι η πρεμούρα της διεύθυνσης για την παραχώρηση χώρου; Τι άλλαξε αυτήν τη φορά σε σχέση με προηγούμενα αντίστοιχα αιτήματα του ίδιου σχολείου, τα οποία η επιτροπή απέρριπτε τα προηγούμενα χρόνια;
Η Ένωση Γονέων Βύρωνα, έχει τοποθετηθεί αναλυτικά ήδη δυο χρόνια πριν, σχετικά με τους σχολικούς συνεταιρισμούς και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν (εδώ η σχετική δημοσίευση μας). 

Ας διαβάσουμε οι γονείς για business plans, προϋπολογισμoύς, SWOT, κι ας αναρωτηθούμε:

Για ποιο σχολείο μιλάμε για σύνδεση του με την αγορά; Με ποιο θράσος; Σε ένα σχολείο που και στο περιεχόμενο του σήμερα πάσχει, που τα παιδιά μας από το δημοτικό ήδη ξεκινούν να πηγαίνουν στα κέντρα μελέτης, που αντί για ποίηση διδάσκονται συγγραφή εγχειριδίων, που αντί για τους πεζογράφους μας διδάσκονται συνταγές μαγειρικής, που στο λύκειο πια οι εξετάσεις είναι περισσότερες από τα μαθήματα, που το φροντιστήριο ζει και βασιλεύει και τα χειρότερα θα έρθουν. Έχουμε σχολεία εδώ στη γειτονιά μας χωρίς καθηγητές ακόμα και βασικών μαθημάτων, σχολεία στα οποία "τρύπες" καλύπτονται με δεύτερες και τρίτες αναθέσεις. Για ποια σύνδεση με την οικονομία και την αγορά μας μιλάνε; Για την αγορά και την οικονομία που άφησε χωρίς εργασία τους γονείς των παιδιών αυτών; Για την οικονομία και την αγορά που έριξαν στα τάρταρα το μισθό και τη σύνταξη των γονιών και των παππούδων αυτών των παιδιών; 

Θλίψη μόνο για την απόφαση της σχολικής επιτροπής!!

ΟΧΙ στην αυτονόμηση σχολικών μονάδων με όχημα και του σχολικούς συνεταιρισμούς

ΟΧΙ στη σύνδεση των σχολείων με την αγορά

ΟΧΙ σε όλες τις αντιδραστικές μεταμορφώσεις που δρομολογούνται στα σχολεία των παιδιών μας

ΝΑΙ σε ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας για όλα τα παιδιά