Κοινωφέλεια και σχολικοί συνεταιρισμοί

10/31/2017

Στο παρακάτω πρώτο κείμενο, μπορείτε να δείτε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με την υλοποίηση προγράμματος εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως:

  • o Υπουργός της κυβέρνησης κ. Κ. Γαβρόγλου είναι εκτός από Υπουργός, και μέλος της διοίκησης του Ιδρύματος Λάτση, ανενεργό πάντως από την ημέρα ανάληψης των υπουργικών του καθηκόντων (βλ. εδώ)

Στο επόμενο δεύτερο κείμενο (το οποίο συνοδεύει το κείμενο έγκρισης του Υπουργείου), το Ίδρυμα Λάτση απευθύνει δημόσια πρόσκληση στα δημοτικά σχολεία της χώρας, να υποβάλουν προτάσεις που θα προωθούν την επιχειρηματικότητα των μαθητών (το bold δεν είναι δικό μας, είναι του ιδρύματος Λάτση)

Πέρα από την επί της αρχής κάθετη αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης της δημόσιας παιδείας με όρους της αγοράς, αν το ίδρυμα Λάτση με τον όρο επιχειρηματικότητα, εννοεί την επιχειρματικότητα όπως εφαρμόστηκε από την συγκεκριμένη οικογένεια (βλ. εδώ, και εδώ, και εδώ, και εδώ, και εδώ), τότε μακριά από μας και τα παιδιά μας η κοινωφέλεια τους.

Η δεύτερη δική μας παρατήρηση έχει να κάνει με το περιεχόμενο της παρένθεσης δίπλα στη λέξη επιχειρηματικότητα. Διαβάζουμε: 

"Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα να υποβληθούν προτάσεις, οι οποίες θα προωθούν την επιχειρηματικότητα των μαθητών (π.χ. σχολικοί συνεταιρισμοί)"

Τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν στο αμέσως επόμενο κείμενο, όπου οι παρενθέσεις έχουν πιά φύγει και όλοκληρο κεφάλαιο (το Β) ξεκινά με την επικεφαλίδα: "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ"

Το ίδρυμα Λάτση πλέον, σε μια έκρηξη έκφρασης του κοινωφελούς του χαρακτήρα παραθέτει στα δημοτικά σχολεία, συνδέσμους σχετικούς με τη νομοθεσία περί σχολικών συνεταιρισμών και τους προσφέρει ακόμη και υποδείγματα καταστατικών σύστασης σχολικών συνεταιρισμών


Η Ένωση Γονέων Βύρωνα, κρίνει ότι οι όποιες ενδείξεις υπήρχαν για το ποιοί θα χρησιμοποιήσουν ως όχημα το σχολικό συνεταιρισμό, έχουν πλέον γίνει αποδείξεις και μένοντας σταθερή στις αρχικές τις τοποθετήσεις (βλ. εδώ):

Καλεί:

  • Την Α/βάθμια σχολική επιτροπή άμεσα να συνεδριάσει και να πάρει επιτέλους θέση, πόσω μάλλον δε όταν η σύσταση του σχολικού συνεταιρισμού έγινε μονομερώς και χωρίς την απαιτούμενη έγκριση της.
  • Το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού και 12ου Νηπιαγωγείου να άρει τη στήριξη της στη διεύθυνση του σχολείου, σχετικά με το ζήτημα του συνεταιρισμού
  • Το Σύλλογο διδασκόντων του 10ου Δημοτικού να πάρει θέση, απέναντι στις πρακτικές της διεύθυνσης του σχολείου

Σε συνδυασμό με την από 23/10/2017 δημοσίευση από το Υπουργείο Παιδείας, πρότασης για αλλάγή των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος, όπου ανοιχτά πλέον γίνεται λόγος για "αυτονόμηση σχολικών μονάδων, αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, και ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη σχολική παραγματικότητα μέσω δράσεων και προτάσεων" (για την οποία πρόταση σύντομα η Ένωση θα πάρει συνολικά θέση αφού τη μελετήσει) , κρίνουμε ότι πλέον οι κατευθύνσεις της ηγεσίας του Υπουργείου γίνονται πιο ξεκάθαρες από ποτέ, και απαντάμε:

ΟΧΙ στην αυτονόμηση σχολικών μονάδων με όχημα και του σχολικούς συνεταιρισμούς

ΟΧΙ στη σύνδεση των σχολείων με την αγορά

ΟΧΙ σε όλες τις αντιδραστικές μεταμορφώσεις που δρομολογούνται στα σχολεία των παιδιών μας

ΝΑΙ σε ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας για όλα τα παιδιά