Τσάι και συμπάθεια...

03/17/2019

Την Πέμπτη 14/03, έλαβε χώρα στο δημαρχείο Βύρωνα, συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης μας με αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής. Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, ήταν η ενημέρωση μας σχετικά με σειρά θεμάτων που απασχολούν γονείς και σχολεία της περιοχής μας:

Λύκειο Καρέα

Επί της ουσίας δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο, οι εργασίες που αφορούν την αναμόρφωση αύλειων χώρων, μονώσεις και αλλαγές αλουμινίων, αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο πρίν ή λίγο μετά το Πάσχα και ως γνωστόν θα χρηματοδοτηθούν στο ύψος των 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ. Το γεγονός ότι από το τέλος του 2017 ήδη, αλλά και προ της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές του σχολείου με τη συνδρομή της Ένωσης μας ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις του σχολείου, οπωσδήποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δρομολόγηση λύσης των προβλημάτων, όμως βαραίνει την δημοτική αρχή η αντικειμενικά καθυστερημένη αντίδραση της.

Ειδικό σχολείο Βύρωνα

Για ένα σχολείο που χρόνια τώρα έχει ιδρυθεί, η λειτουργία του, ελλείψει κτηρίου, παραμένει στα χαρτιά! Ένα σχολείο που θα έδινε ανάσα σε πολλές οικογένειες του δήμου μας αλλά και όμορων δήμων, κινδυνεύει να καταργηθεί πριν καν λειτουργήσει γιατί πολύ απλά η χρηματοδότηση ανέγερσης του κτηρίου δεν κατέστη επιλέξιμη από τους αρμοδίους φορείς υπουργείου, περιφέρειας και δήμου. Η σημασία λειτουργίας του εν λόγω σχολείου γίνεται περισσότερο έκδηλη αν αναλογιστεί κανείς ότι βάσει πρόσφατων ερευνών το 85% των παιδιών με αναπηρίες μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συζητήθηκε η περίπτωση το κτήριο που σήμερα προσωρινά (;) στεγάζει το 4ο δημοτικό, να βρεθέι φόρμουλα, εφόσον  ολοκληρώσει το σκοπό του, να "δεσμευτεί" για τις ανάγκες του ειδικού σχολείου.

Δίχρονη προσχολική αγωγή

Μαθαίνουμε εσχάτως πως από τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 298 από τους 325 δήμους της χώρας θα λειτουργήσει η από το 2018 θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική αγωγή. Ο δήμος μας καθώς φαίνεται, ελλείψει αιθουσών, θα είναι στους 27 δήμους που θα εξαντλήσουν το περιθώριο 3ετίας που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας. Όσο για το πως τελικά θα λυθεί το ζήτημα της επάρκειας των διαθέσιμων αιθουσών που θα καλύψουν τις ανάγκες του δίχρονου νηπιαγωγείου, από στόματος του δημάρχου επιβεβαιώθηκε η διάθεση εναρμόνισης του δήμου μας μη την οδηγία-χρηματοδότηση του υπουργείου υποδομών για αγορά και εγκατάσταση λυόμενων (!!), γεγονός που φυσικά και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

5ο Λύκειο Βύρωνα

Μεταφέραμε στη δημοτική αρχή, σημαντικά παράπονα της σχολικής κοινότητας του 5ου Λυκείου Βύρωνα, όπως αυτά μας κοινοποιήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση μας με το Σύλλογο Γονέων του σχολείου και εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Ζητήματα που αφορούν από την ανεπάρκεια τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού φωτισμού , μέχρι ζητήματα συντήρησης και επισκευής του σχολείου (ασανσέρ, περίφραξη, ηλεκτρολογικά, σκίαση τάξεων, τουαλέτες εκπαιδευτικών, φύλαξη). Αναμένουμε την άμεση αντίδραση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.

Θέματα πολιτισμού

Θέσαμε στη δημοτική αρχή τον προβληματισμό μας γιατί και φέτος και οι υπηρεσίες πολιτισμού προς τους μαθητές και γονείς του Βύρωνα, ξεκίνησαν με σημαντικές καθυστερήσεις. Λάβαμε διαβεβαιώσεις πως ενόψει της επόμενης χρονιάς ήδη ο δήμος κινείται στην κατεύθυνση επάνδρωσης των διαφόρων εργαστηρίων από νωρίς, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα. Συζητήθηκε τέλος, για ακόμη μία φορά, η πιθανότητα αγοράς και ανακαίνισης ιδιωτικών χώρων στο δήμο μας (Λουίζα), που θα έδιναν πνοή στον πολύπαθο τομέα του πολιτισμού στη γειτονιά μας.

4ο Δημοτικό Βύρωνα

Στην για ακόμη μία φορά διαμαρτυρία μας για τις καταφανέστατες καθυστερήσεις στο ζήτημα της ανέγερσης του νέου σχολείου, η επί λέξει απάντηση που πήραμε από τον κύριο Κατωπόδη ήταν πως "η δημοτική αρχή διατηρεί μια άριστη σχέση με το Σύλλογο Γονέων του σχολείου και πως μάλιστα γονέας του σχολείου συνδράμει στη σύνταξη της προμελέτης (!!!), καθώς η στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου δεν επαρκεί". Καλούμε τους γονείς του σχολείου να αναρωτηθούν γιατί η τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν προσέτρεξε προς βοήθεια στους θεσμοθετημένους φορείς αυτού του τόπου (Υπουργείο Υποδομών, ΚΤΥΠ, Πολυτεχνείο, Τεχνικό Επιμελητήριο), αλλά για ακόμη μια φορά γονείς υποκαθιστούν αρμοδίους. Καλούμε τους γονείς του σχολείου να αντιληφθούν ότι λογικές "συναίνεσης" και ατομικών λύσεων μόνο περαιτέρω καθυστερήσεις φέρνουν, όπως άλλωστε και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται. Καλούμε τους γονείς του σχολείου να πάρουν θέση και να επιλέξουν τον μόνο δρόμο που ουσιαστικά θα δώσει λύσεις, δρόμος που δεν είναι άλλος από αυτόν της συλλογικής και οργανωμένης αγωνιστικής διεκδίκησης. 

Ανακεφαλαιώνοντας:

Ένα ειδικό σχολείο που η λειτουργία του παραμένει στα χαρτιά, η δίχρονη προσχολική αγωγή ομοίως, η απόφαση δημοτικού συμβουλίου για το 4ο δημοτικό που μένει απόφαση...Μια "κανονικότητα" για τα σχολεία την οποία ευαγγελίζονται κυβέρνηση και δημοτική αρχή που είναι κανονικότητα στα χαρτιά και αυτή. Από υποσχέσεις χορτάσαμε, από τσάι και συμπάθεια χορτάσαμε, είναι ώρα πια να πάρουμε στα χέρια μας την διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε. Οργανωμένα, συλλογικά, να μπούμε μπροστά, απέναντι σε πολιτικές υποχρηματοδότησης και απαξίωσης της παιδείας που υιοθετήθηκαν από πρώην και νυν δημοτικές αρχές και να απαιτήσουμε το αυτονόητο, το σύγχρονο σχολείο των αναγκών μας!