Συνεδρίαση σχολικής επιτροπής Α/βάθμιας εκπαίδευσης 12/09/2017

09/14/2017

Την Τρίτη 12/09 και ώρα 15:00, συνεδρίασε στο δημαρχείο Βύρωνα η σχολική επιτροπή της Α/βάθμιας εκπαίδευσης. Την Ένωση μας εκπροσώπησαν τόσο ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος μας Ντούβας Λουκάς, όσο και ο αναπληρωτής του Βαρσαγάκης Γιώργος. 

Τα θέματα ημερησίας διάταξης ήταν:

  • ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ
  • ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΏΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • WEB BANKING ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • ΑΙΤΗΜΑ Κ. ΚΑΡΡΑ <<ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΩΡΟΥ>> ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ.

Τα 3 πρώτα θέματα, καθότι εντελώς τυπικά, έκλεισαν πολύ γρήγορα, με την ψήφιση τους από του συνόλου του σώματος. 

Όσον αφορά το αίτημα του 10ου Δημοτικού σχολείου για παραχώρηση χώρου του σχολείου με σκοπό τη λειτουργία σχολικού συνεταιρισμού, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, ανάμεσα τους και από την Ένωση μας, σχετικά με τις προθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αποτέλεσμα της έντονης αντιπαράθεσης ήταν το επίμαχο αίτημα να μην εγκριθεί από την πλειοψηφία της Επιτροπής και να αποφασιστεί να επανασυζητηθεί εντός 20 ημερών. Η Ένωση μας ζήτησε και έλαβε το φάκελο του αιτήματος και δεσμεύεται ότι θα επιδιώξει ενημέρωση από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 10ου Δημ. Σχολείου. 

Εκτίμηση της Ένωσης μας ύστερα και από επαφές με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, είναι πως συστάσεις σχολικών συνεταιρισμών στα σχολεία, σκοπό έχουν να οδηγήσουν σε οικονομικά αυτοτελείς σχολικές μονάδες, "αποδεσμεύοντας" την κεντρική εξουσία από τις υποχρεώσεις της και οδηγώντας μαθηματικά σε σχολεία δύο ταχυτήτων, όπου η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης θα εξαρτάται από τα έσοδα του κυλικείου, την επιτυχία μιας γιορτής, την συγκέντρωση χορηγιών-δωρεών, των δραστηριοτήτων του Σαββατοκύριακου που θα γίνουν κι αυτές συνεταιριστική μονάδα του σχολείου. Εκτιμούμε πως τέτοιου έιδους κινήσεις θα πληθύνουν σύντομα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τον κίνδυνο και να αντισταθούμε σε όποια προσπάθεια ακύρωσης του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ενημέρωση, τόσο ειδικά για το ζήτημα του συγκεκριμένου αιτήματος που κατατέθηκε στη σχολική επιτροπή, όσο και γενικότερα για το νομοθετικό και όχι μόνο πλαίσιο των σχολικών συνεταιρισμών