Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας(ΔΕΠ) - 10/05/2018

05/11/2018

Πραγματοποιήθηκε εχθές η δεύτερη συνεδρίαση της ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) για το 2018, παρουσία του εκλεγμένου αντιπροσώπου της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, κυρίου Μαχαίρα Ιωάννη:

Κύριο θέμα της συνεδρίασης της επιτροπής ήταν η κατανομή της 2ης δόσης της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ, Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, Κρατικός Προυπολογισμός) των σχολικών επιτροπών, για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε στους γονείς ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αποδίδεται σε 4 3μηνιαίες ισόποσες δόσεις στις σχολικές επιτροπές.

Στις 82.636 ευρώ περίπου που είναι η δόση προς κατανομή, αυτή τη φορά περιλαμβάνονται και 13.200 ευρώ που αφορούν τους σχολικούς τροχονόμους (15 σχολ. τροχονόμοι * 176 ευρώ το μήνα * 5 μήνες =13.200 ευρώ).

Κατά πλειοψηφία (και με βάση την περσινή απόφαση της ΔΕΠ) αποφασίστηκε η ακόλουθη κατανομή του ποσού αυτού:

Α/βάθμια 48.917,5 ευρώ και Β/βάθμια 33.717,5 ευρώ, (δηλαδή από το αρχικό ποσό στην Α/βάθμια αντιστοιχουν 2.000 ευρώ περισότερα + το κόστος των σχολικών τροχονόμων)

Ενημέρωθήκαμε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Κλωνάρη ότι αναζητείται η φόρμουλα να μεταφερθούν τα έξοδα της συντήρησης των ανελκυστήρων και των συνδρομών των συναγερμών από τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών επιτροπών, στα πάγια έξοδα συντηρήσεων του δήμου (όπως συμβαίνει με τους καυστήρες και τους πυροσβαστήρες). Να σημειώσουμε εδώ πως τα συγκεκριμένα έξοδα προβλέπονταν αρχικά να επιβαρύνουν τον προυπολογισμό των σχολείων, γεγονός που βρήκε τη σθεναρή αντίδραση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα η οποία και καταψήφισε τη σχετική πρόταση, συνεπικουρούμενη και από άλλα μέλη των σχολικών επιτροπών.

Από πλευράς Ένωσης Γονέων τέθηκαν υπόψη της επιτροπής θέματα που απασχολούν κυρίως τους γονείς του 4ου δημοτικού τον τελευταίο ένα μήνα και μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής για κλείσιμο του 4ου Δημοτικού Σχολείου μετά και τη σχετική έκθεση επικινδυνότητας της Πολεοδομίας:

  • Προβλήματα κατά την επιβίβαση των μαθητών από το 4ο (πρωί) και από το 8ο (μεσημέρι). Επικινδυνότητα λόγω έλλειψης κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου στάθμευσης. Καθυστερήσεις στην άφιξη του πούλμαν το μεσημέρι και τους κινδύνους που εξ αυτών των καθυστερήσεων απορρέουν για τα παιδιά. Το μείζον θέμα της συνοδείας των μαθητών, έργο που αυτή τη στιγμή έχουν επωμιστεί γονείς του σχολείου.
  • Ζητήσαμε ενημέρωση για την πρόοδο που παρουσιάζει το πλάνο που ο δήμαρχος Βύρωνα προ μηνός παρουσίασε στους γονείς του σχολείου, αλλά και για το θέμα της οριστικοποίησης ή όχι της παραχώρησης από την Ιερά Σύνοδο των εγκαταστάσεων στον Καρέα.

Ενημερωθήκαμε ότι θα γίνουν οι κατάλληλες διαγραμμίσεις και παρεμβάσεις από την τεχνική υπηρεσία του δήμου (χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) και πως θα ελεγχθούν τα θέματα με τις καθυστερήσεις άφιξης των οχημάτων για τη μεταφορά των μαθητών.

Για το θέμα της συνοδείας έγινε αναλυτική συζήτηση και λάβαμε υποσχέσεις ότι θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις.

Επισημάναμε ότι ο διαθέσιμος χρόνος μειώνεται και από πλευράς Αντιδημάρχου επαναλήφθηκε η δέσμευση για τη λειτουργία του 4ου στις νέες εγκαταστάσεις στον Καρέα τον Σεπτέμβριο.