Συνάντηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα με τη Δημοτική αρχή.

03/09/2018

Την Τρίτη στις 18:30 στο χώρο του Δημαρχείου Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα με τη Δημοτική αρχή, την οποία εκπροσώπησαν ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης, οι αντιδήμαρχοι Τ/Υ κ. Καραγιάννης και παιδείας κ. Κλωνάρη, καθώς και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, κύριοι Κατωπόδης και Τζαφάς.

Τα κύρια σημεία της συζήτησης μας έχουν ως εξής:

  • Σχετικά με το θέμα της στατικότητας του 4ου Δημοτικού Σχολείου, παρουσιάστηκαν από την Ένωση όλα τα νεότερα στοιχεία και αναλυτικώς περιγράφησαν οι πρόσφατες ενέργειες Ένωσης και Συλλόγου Γονέων. Κατόπιν τούτου ασκήθηκε κριτική της Ένωσης προς τη δημοτική αρχή, σχετική τόσο με το γεγονός ότι θεωρούμε ότι οι τεχνικές εκθέσεις της ΚΤΥΠ Α.Ε δεν αξιολογήθηκαν όπως τους έπρεπε (ευθύνες φέρουν όλες οι δημοτικές αρχές από το 2007 και μετά), όσο και με την πεποίθηση μας πως τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας, έπρεπε προ πολλού να τις έχει πάρει ο δήμος Βύρωνα. Σε κάθε περίπτωση αναμένουν και εκείνοι μαζί με εμάς τους γονείς το αποτέλεσμα της αυτοψίας που άμεσα θα διενεργήσει στο σχολείο το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων.
  • Ενημερωθήκαμε από τον κύριο Καραγιάννη, ότι έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 190.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» που τρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία μαζί με ένα κονδύλι 210.000 ευρώ από συγκέντρωση επιστροφών από άλλα έργα, θα διατεθούν υπέρ των σχολείων του Βύρωνα το επόμενο διάστημα (συνολικά 400.000 ευρώ). Σε ερώτηση μας τι ανάγκες θα καλυφθούν με το ποσό αυτό, ο κ. Καραγιάννης απάντησε πως η σκέψη είναι να διατεθούν για μονώσεις σχολείων και εγκατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου σε όλα τα σχολεία και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού. Ζητήσαμε η 'Ενωση και οι Σύλλογοι μέλη της να είναι συμμέτοχοι σε αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία μας. Αιτηθήκαμε η διάθεση του παραπάνω ποσού να τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και των γονέων ώστε από κοινού να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες των σχολείων μας. Το αίτημα μας έγινε τελικά δεκτό και μέσα στο επόμενο διάστημα, θα στείλουμε πρόσκληση στον κ. Καραγιάννη, ώστε να κάτσουμε στο τραπέζι, ο Δήμος μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση και να συζητήσουμε επί των προτάσεων μας. Θεωρούμε το γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και ξεκάθαρα στην κατεύθυνση που η Ένωση Γονέων θέτει, αυτήν δηλαδή της συμμετοχής των γονιών στις διεκδικήσεις και στις αποφάσεις.
  • Χωρίς να γίνει αναλυτική παρουσίαση των όσων ειπώθηκαν, αφού περισσότερα θα πούμε σε ανοιχτό ΔΣ της Ένωσης στο οποίο πολύ σύντομα θα προσκληθείτε, μια μικρή ενδεικτική αναφορά σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν στους εκπροσωπους του Δήμου: Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων σε 1ο και 7ο Δημοτικά σχολεία, επισκευές-ανακατασκευές χώρων υγινεινής σε 1ο Λύκειο, Λύκειο Καρέα και 9ο Δημοτικό Καρέα, στέγαστρο στο 3ο Λύκειο, χρήση δρόμων πέριξ του σχολικού συγκροτήματος στην Ταταούλων, στέγαστο γυμναστηρίου Μυρακτής.
  • Έγινε αναφορά από πλευράς δήμου Βύρωνα σε κονδύλι 60.000 ευρώ από την Περιφέρεια το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αναμορφώσεις αύλειων χώρων σε 4ο και 9ο Δημοτικά, καθώς και σε μια εκτίμηση για κονδύλι της τάξης των 135.000 που θα προκύψει κατά τη διάρκεια του έτους από αναμορφώσεις του προυπολογισμού και το οποίο επίσης η Δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως προορίζει για κάλυψη αναγκών των σχολείων.
  • Φυσικά και ετέθησαν στη Δημοτική αρχή τα σοβαρότατα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στο κομμάτι της καθαριότητας των σχολείων καθώς και αυτό της λήξης της θητείας του βοηθητικού προσωπικού 8μηνης σύμβασης. Ο δήμος Βύρωνα μας ξεκαθάρισε αυτό που λίγο πολύ γνωρίζαμε, πως όποια υπηρεσία προσφέρεται και για την οποία δεν δικαιολογείται αντίστοιχο έσοδο από ανταποδοτικά τέλη, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχτεί μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
  • Τέλος έγινε διάλογος και επί θεμάτων που άπτονται του αθλητισμού και πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι περιπτώσεις πιθανής χρήσης του Ταπητουργείου για πολιτιστικούς σκοπούς, η εκ νέου διάθεση του χώρου στα «Άστρα» στους συλλόγους, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους πολίτες εκτός σχολικού ωραρίου, η πιθανότητα συνεργασίας Ντάνκαν με τους συλλόγους γονέων, η επέκταση των θερινών προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Βύρωνα σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά της πόλης μας.

Αγαπητοί γονείς, περισσότερα και αναλυτικότερα θα πούμε στο ανοιχτό ΔΣ μας πολύ σύντομα. Εκεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να μπούμε σε λεπτομέρειες και να προγραμματίσουμε τη δράση μας. Μείνετε συντονισμένοι!