Συνάντηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

09/17/2019

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων Βύρωνα επισκέφτηκε τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κύριο Καραγιάννη. Σκοπός της επίσκεψης μας, λίγες μόλις μέρες μετά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της περιοχής μας, ήταν τόσο να ενημερωθούμε για την εικόνα των σχολικών υποδομών όπως αυτή εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, όσο και για την πρόοδο των εργασιών που προ του καλοκαιριού είχαν προγραμματιστεί σε διάφορα σχολεία της περιοχής μας (πρόγραμμα Φιλόδημος, μελέτες 4ου δημοτικού, εργασίες 8ου δημοτικού κλπ.)

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λάβαμε από τη δημοτική αρχή:

  • Οι εργασίες στο Λύκειο Καρέα (επάνω προαύλιο και αλλαγή κουφωμάτων-αλουμινίων), θα ολοκληρωθούν ως τα μέσα Οκτώβρη. Οι εργασίες μόνωσης της ταράτσας του σχολείου έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Θυμίζουμε εδώ πως τα πολύ σημαντικά προβλήματα του εν λόγω σχολείου έχουν τουλάχιστον από την έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς καταγγελθεί από το Σύλλογο, την Ένωση Γονέων και τους μαθητές του σχολείου.
  • Οι εργασίες ανάπλασης του αύλειου χώρου του 8ου δημοτικού σχολείου, ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες μέρες ένα ολόκληρο χρόνο μετά την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσης του έργου. Αξίζει εδώ να επισημανθεί πως το τελικό παραδοτέο απέχει εκ των αρχικών προδιαγραφών και πως αρκετές «εκπτώσεις» έγιναν όλο το προηγούμενο έτος.
  • Η μόνωση ταρατσών των 5ου και 11ου δημοτικών σχολείων ολοκληρώθηκε.
  • Η εγκατάσταση αντιολισθητικού δαπέδου στον αύλειο χώρο του 12ου δημοτικού σχολείου επίσης παίρνει σειρά μέσα στον Σεπτέμβρη σύμφωνα με δημοτική αρχή. Η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου χώρου είχε κατ' επανάληψη καταγγελθεί τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον από το Σύλλογο του σχολείου και την Ένωση Γονέων.
  • Η αναμόρφωση του αύλειου χώρου στο 9ο δημοτικό Καρέα, καθώς και στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του σχολείου, είναι επίσης έργα που κατά τη δημοτική αρχή αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Σεπτέμβρη.
  • Κι αν οι όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των παραπάνω έργων, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως είναι εύλογες (που δεν είναι), τότε το ζήτημα του 4ου δημοτικού σχολείου, αντικειμενικά θα πρέπει να εισαχθεί στα λεξικά ως συνώνυμο της καθυστέρησης. Σαν να μην έφταναν οι τεράστιες καθυστερήσεις, από πλευράς δημοτικής αρχής, στη δρομολόγηση των απαραίτητων για την ανέγερση νέου σχολείου μελετών, ήρθε να προστεθεί σε αυτές και η καλοκαιρινή άδεια (!!!!!) της προέδρου της επιτροπής που θα ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, ώστε να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις... Ένας διαγωνισμός που έχει λήξει από τις 24 Ιουνίου, περιμένει κάποια επιτροπή, 3 μήνες μετά, να ολοκληρώσει τα μπάνια της, ενώ εύλογα αναρωτιόμαστε κατά πόσο η δημοτική αρχή εξάντλησε τα περιθώρια επίσπευσης της διαδικασίας. Στο μεταξύ, στο ίδιο διαγωνισμό γίνεται σαφώς λόγος για μελέτες που θα διαρκέσουν 195 μέρες. Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει πότε επιτέλους θα δούμε έργα ανέγερσης στο χώρο του σχολείου Χαραλαμπόπουλου; Θεωρούμε ότι πλέον διακυβεύεται το μέλλον του 4ου δημοτικού σχολείου και δεν μπορεί παρά να είναι υπόλογη η δημοτική αρχή.

Να αναφέρουμε τέλος πως τα παραπάνω ολοκληρωμένα ή προγραμματισμένα έργα, σε καμία περίπτωση δεν λύνουν στο σύνολο τους τα ζητήματα που το σχολικό δίκτυο του Βύρωνα αντιμετωπίζει. Η καταγραφή θεμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι αντισεισμικοί έλεγχοι, οι συνεχείς τεχνικές παρεμβάσεις είναι εκ των ουκ άνευ, στο βαθμό μάλιστα που το σχολικό δίκτυο στο Βύρωνα είναι και γερασμένο και επί σειρά πολλών ετών κακοσυντηρημένο ή και ασυντήρητο.

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω πως χρόνια και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Βύρωνα, δεν θα βρουν λύση αν κι εμείς οι γονείς μέσα από τα συλλογικά μας όργανα δεν δώσουμε το παρών στις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις που οι ανάγκες απαιτούν.

Γίνεται επίσης αντιληπτό πως τα σχολεία και στο Βύρωνα, είναι κόστος για τη δημοτική αρχή. Θα «παρακαλούμε» η όποια Περιφέρεια να «θυμηθεί» ανάμεσα σε γενναιότατες χρηματοδοτήσεις σταδίων ΠΑΕ, αναμορφώσεις του Φαληρικού όρμου προς το συμφέρον Νιάρχων και άλλων τέτοιων έργων, να δώσει ψίχουλα και για τα σχολεία μας, ή θα διεκδικήσουμε αυτό που οι πραγματικές ανάγκες μας επιτάσσουν;

Θα περιμένουμε το όποιο Υπουργείο, μία φορά στα 10 χρόνια, να «τρέξει» ένα Φιλόδημο να μπει «κατιτί» στην άκρη για τα σχολεία των παιδιών μας, ή εμείς οι γονείς, οργανωμένα και συλλογικά θα απαιτήσουμε αξιοπρέπεια στο δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση; Αξιοπρέπεια που η συστηματική υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η απαξίωση του ΟΣΚ, η μη ύπαρξη σταθερής χρηματοδότησης των αναγκών του σχολικού δικτύου από το κράτος, μας στερεί εδώ και χρόνια.

Οι γονείς με τους Συλλόγους τους, μαζί με την Ένωση μας, ας επιδείξουμε την αγωνιστική διάθεση που οι καιροί απαιτούν, ας διεκδικήσουμε το σχολείο των αναγκών των παιδιών μας!