ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΒΥΡΩΝΑ–ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ–ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΒΥΡΩΝΑ–ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ–2ης ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ 11/5/2020

05/14/2020

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή!! Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και η τροπολογία για κάμερες στην τάξη επιστρέφονται ως απαράδεκτα!!!

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου, που συμμετείχαμε στην ανοιχτή σύσκεψη με θέματα το νομοσχέδιο για την Παιδεία, την τροπολογία για την απευθείας μετάδοση του μαθήματος από την τάξη και τους όρους ανοίγματος των σχολείων, τη Δευτέρα 11/5/20 στις 8 μ.μ. στο 2ο Δημοτικό Αθηνών, συμφωνούμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να φέρει αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για συζήτηση στις σημερινές συνθήκες πανδημίας είναι εχθρική απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονιούς.

Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει παραπέρα το δημόσιο σχολείο και θίγει βαθύτατα τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάνει μόνο ανέξοδες εξαγγελίες για τον χώρο της Παιδείας, χωρίς να ξοδεύει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ χαρίζει απλόχερα δις ευρώ σε καναλάρχες, κλινικάρχες, ΝΑΤΟ κ.λπ. Το νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, πατάει πάνω κι αποτελεί συνέχεια όλων των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχνούν όλοι αυτοί ότι οι μάσκες καλύπτουν τα στόματα αλλά όχι τη φωνή μας!

Παράλληλα η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε με διαδικασίες fast-track τροπολογία για την on-line μετάδοση του μαθήματος από την τάξη! Το μάθημα όμως είναι παιδαγωγική σχέση και πράξη, δεν είναι θέαμα! Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν είναι ηθοποιοί, είναι δάσκαλοι και μαθητές, που, μαζί με τους γονείς, αγωνιζόμαστε για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα! Δε θα επιτρέψουμε να μπουν κάμερες στις σχολικές τάξεις και να μετατραπεί η εκπαιδευτική διαδικασία σε ριάλιτι σόου!

Καταγγέλλουμε το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να φέρει σε συζήτηση, εν μέσω πανδημίας και με το εκπαιδευτικό, το γονεϊκό και γενικότερα το εργατικό λαϊκό κίνημα να μη μπορεί να κάνει πολύ μαζικές διαδικασίες και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

  • Αύξηση αριθμού μαθητών σε Δημοτικό - Νηπιαγωγείο στους 26, ελάχιστο όριο μαθητών για τη συγκρότηση τμήματος 20 και 16 αντίστοιχα, άρα συμπτύξεις τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ σε Γυμνάσιο Λύκειο θα καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις!
  • Χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών, που για 20 χρόνια οργώνουν την Ελλάδα και στηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.
  • Αλλαγές στο Αναλυτικό Πρόγραμμα με έμφαση στις δεξιότητες σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και εισαγωγή Αγγλικών στο Νηπιαγωγείο (!) την ίδια ώρα που η καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής είναι ζητούμενο και οι σχολικές τάξεις κλουβιά, κοντέινερ, ακατάλληλοι χώροι.
  • Γυμνάσιο - Λύκειο - εξεταστική αρένα. Επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων από την Α΄ Λυκείου, που, όταν εφαρμόστηκε, άφησε μεταξεταστέους το 40% των μαθητών!
  • Ανώτατο όριο ηλικίας για εγγραφή στα ΕΠΑΛ τα 17 χρόνια: περιορισμοί και αποκλεισμοί μαθητών από την ειδικότητα επιλογής τους, στροφή τους στην ιδιωτική φτηνή κατάρτιση.
  • Κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και μαθητών με τη βούλα των «κανονισμών» και της «αξιολόγησης». Ατέρμονος ανταγωνισμός με στόχο τη συγκάλυψη της κρατικής ευθύνης.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δε συνδιαλεγόμαστε με την κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας που μας επιφυλάσσει: τοποθέτηση εκπαιδευτικών με ...«προτεραιότητες» στις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής, που οδηγεί χιλιάδες μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς τμήματα ένταξης παρά τις ανάγκες τους. Που αφήνει χιλιάδες κενά στα σχολεία ως και τον Μάη!

Λέμε ΟΧΙ στο μάθημα τηλε - SHOW!!!!

Απαιτούμε το άνοιγμα των σχολείων να πραγματοποιηθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. ΤΩΡΑ να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα! Να μπει σχέδιο για σύγχρονες κτηριακές υποδομές.

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ ΗΔΗ ΣΤΙΣ 13/5/2020 ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και στην ΠΟΡΕΙΑ προς τη ΒΟΥΛΗ!

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα οργανώνοντας από κοινού τα παρακάτω:

  • Να δώσουμε άμεσα κοινή συνέντευξη τύπου, για παραπέρα ενημέρωση του λαού της περιοχής μας.
  • Να θέσουμε στα Δημοτικά συμβούλια των Δήμων της Περιοχής μας θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για την Παιδεία, την ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στην περιοχή μας, την τροπολογία για τις κάμερες στις τάξεις και τους όρους ανοίγματος των σχολείων, ενώ στον Δήμο Αθηναίων θα θέσουμε ξανά και τη στέγαση των 1ου Ειδικού 12θέσιου Δημοτικού και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που σήμερα στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ, σε σύγχρονο δημόσιο κτήριο.
  • Να οργανώσουμε Μέρα Δράσης για την Παιδεία, σε Βύρωνα, Καισαριανή και 2η Κοινότητα (Παγκράτι) την Τετάρτη 20 ή Πέμπτη 21/5, όπου 6-8 το απόγευμα θα προχωρήσουμε σε πλατιά ενημέρωση του λαού, με το παρόν ψήφισμα, ντουντούκα κ.λπ.
  • Να συμμετέχουμε σε όλες τις κεντρικές Κινητοποιήσεις για την Παιδεία.