Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης "Ρόζα Ιμβριώτη": ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ 4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ!

03/20/2018

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα - Καισαριανής - παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για τη σφράγιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα και κατ' επέκταση του 4ου Νηπιαγωγείου, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, μετά από αυτοψία που προηγήθηκε από τη Διεύθυνση Δόμησης, τμήμα Ελέγχου Κατασκευών Δήμου Αθηναίων και κρίθηκε «επικίνδυνο από άποψη στατική, δομική και δημόσιας ασφάλειας και γι' αυτό το λόγο απαιτείται η αχρησία του συνόλου του σχολείου έως ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας»!

Η Διεύθυνση Δόμησης στη συνέχεια ζητάει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα να «...εφαρμόσει άμεσα και εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη του παρόντος, τα κάτωθι μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχήματος και την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας». Και παραθέτει τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα τμήματα του κτηρίου, να μπει περιμετρικά στον αύλειο χώρο προστατευτικό για την ασφαλή διέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών, να αποκλειστεί η χρήση των πεζοδρομίων των γύρω δρόμων, Κολοκοτρώνη και Ρόδωνος, για ασφάλεια των πεζών, να ελεγχθούν και διασφαλιστούν οι πλάκες οροφής Β ορόφου για να μην πέσουν επιχρίσματα και γενικά να παρθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που θα προκύψουν από τον λεπτομερή έλεγχο που πρέπει να γίνει από τον υπεύθυνο μηχανικό!

Και καταλήγει η έκθεση ότι αυτή καθιστώντας υπεύθυνο τον Δήμο Βύρωνα τόσο να πραγματοποιήσει τις εργασίες αυτές ξεκαθαρίζοντας ότι έχει την ευθύνη αν δεν κάνει τα δέοντα και γι' αυτό στην περίπτωση που δε συμμορφωθεί ...θα διωχθεί!

Αναμένεται δε και δεύτερη πιο αναλυτική έκθεση που θα αφορά την επικινδυνότητα του κτιρίου.

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου μας, όταν πληροφορηθήκαμε τα γεγονότα, αφού αναβάλαμε την προγραμματισμένη συνάντηση με την Ένωση Γονέων Βύρωνα, πήγαμε όλοι μαζί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, που ήταν ήδη σε εξέλιξη, και, μαζί με τους γονείς του Σχολείου που βρίσκονταν εκεί, ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και έγινε.

Το θέμα του συγκεκριμένου συγκροτήματος, δημοτικού και νηπιαγωγείου, το έχουμε θέσει ως Σύλλογος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά διαστήματα έγιναν μικροεπεμβάσεις και μικροσυντηρήσεις, αλλά επιβεβαιώνεται η ορθότητα της πρότασής μας, που δεν είναι άλλη παρά το γκρέμισμα του υπάρχοντος κτηρίου και η ανέγερση νέου σύγχρονου διδακτηρίου, θέση την οποία είχαμε θέσει και σε συναντήσεις μας και στην τωρινή αλλά και προηγούμενη Δημοτική αρχή του Βύρωνα, αλλά δεν κινήθηκε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα σε μια σειρά ενημερωτικά αναφέραμε:

«Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ανεγερθεί νέο σύγχρονο διδακτήριο στη θέση του σημερινού, που στεγάζει το 4ο Δημοτικό και το 4ο Νηπιαγωγείο, με προσωρινή μεταφορά τους σε άλλο κτήριο. Ως τότε πρέπει να γίνονται στο κτήριο οι αναγκαίες συντηρήσεις, γιατί γίνονται συνεχείς αποκολλήσεις σοβάδων με κίνδυνο να συμβεί ατύχημα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωση μαθητών και εκπαιδευτικών.»

Για μας προέχει η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών που φοιτούν και εργάζονται σ΄ αυτό το σχολείο, αλλά και των γονιών που μπαινοβγαίνουν στο κτήριο.

Δε θα δεχτούμε καμία πλέον αναβολή. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθεί απόφαση και να προχωρήσει γρήγορα η μελέτη και ανέγερση του νέου διδακτηρίου.

Ως τότε δεν πρέπει να μπει κανένας στο κτήριο, αν δε γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και δε δοθεί εγγράφως πιστοποιητικό καταλληλότητας!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να στεγαστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ασφαλές κτήριο! Το ότι δε θρηνήσαμε θύματα ως τώρα οφείλεται σε καθαρή τύχη, αφού είναι γνωστό ότι κατά καιρούς έπεφταν κομμάτια από τους τοίχους και τις οροφές. Φτάνει πιά! Το 2018 μπορούμε, απαιτούμε και θα έχουμε ασφαλή και σύγχρονα διδακτήρια! Το δικαιούμαστε και μεις και τα παιδιά μας!

Σήμερα το πρωί ως Δ.Σ. ενημερώσαμε έξω από το σχολείο εκπαιδευτικούς και γονείς για τη θέση του Συλλόγου μας για το ζήτημα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με τους γονείς, θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις-κινητοποιήσεις για να προχωρήσει η άμεση και οριστική λύση του θέματος.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                                            Η Γ. Γραμματέας

Κοπριτέλης Απόστολος                                                                                          Γλαβίνα Σουζάνα