Σε ποιόν απευθύνεστε; Ανακοίνωση της 'Ενωσης Γονέων Βύρωνα για το άνοιγμα των σχολείων

05/07/2020

Μας λένε οι δήμοι και οι σχολικές επιτροπές, που με υπερηφάνεια μάλιστα μας ενημερώνουν πως εισηγούνται με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου, πως προχωρούν σε «μετάταξη» καθαριστριών από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, προκειμένου να υποστηρίξουν την αυξημένη ανάγκη καθαριότητας των σχολείων των παιδιών μας. Λύνεται έτσι το πρόβλημα; Σε ποιους νομίζουν πως απευθύνονται; Εμείς οι γονείς γνωρίζουμε ή όχι από πρώτο χέρι πως η καθαριότητα των σχολείων μας ήταν ανεπαρκής και στις περισσότερες των περιπτώσεων λάμβανε χώρα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου; Κι όταν ανοίξουν και τα Δημοτικά σχολεία, τι θα γίνει, πως θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα του σχολείου; Είναι η ώρα που οι γονείς με τους Συλλόγους τους πρέπει να διεκδικήσουν λύση ουσιαστική σε ένα χρόνιο πρόβλημα των σχολείων, να διεκδικήσουμε μονιμοποίηση και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα φροντίζει για την καθαριότητα καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Μας λέει το Υπουργείο πως θα μοιραστούν τα παιδιά με τέτοιο τρόπο, ώστε θα τηρούνται οι προϋποθέσεις απόστασης που έχει ο ΕΟΔΥ ορίσει. Σε ποιους απευθύνεται; Οι γονείς πολύ καλά γνωρίζουμε πως στα σχολεία των παιδιών μας υπήρχαν και υπάρχουν αίθουσες κομμένες στα δύο, ώστε να δημιουργηθούν τάξεις από το πουθενά. Γνωρίζουμε πως λειτουργούν σχολεία με 3 τουαλέτες για το σύνολο των μαθητών. Είναι η ώρα, αφορμής δοθείσης από τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, να διεκδικήσουμε αυτό που οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας απαιτούν, ένα σχολείο με σύγχρονες κτηριακές υποδομές που θα ανταποκρίνεται ολόπλευρα στην ανάγκη των μαθητών για ουσιαστική μόρφωση.

Μας λέει το Υπουργείο πως περιμένει δωρεές από ιδιώτες για να εξοπλίσει τους μαθητές με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και καλεί τις σχολικές επιτροπές των δήμων με όσα χρήματα εξοικονομήθηκαν λόγω των κλειστών σχολείων, να προβεί σε αγορές για κάποιους μαθητές που έχουν ανάγκη. Σε ποιους απευθύνεται; Μήπως δεν γνωρίζουμε οι γονείς ότι οι σχολικές επιτροπές υποχρηματοδοτούνται εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια; Δεν γνωρίζουμε ότι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μας εδώ και χρόνια καλύπτονται από τους γονείς και τους Συλλόγους; Για ποιο περίσσευμα και με πόσο θράσος ομιλούν; Από ποιους περιμένουν δωρεές; Από τους ίδιους μήπως που τα Υπουργεία ήδη τους έχουν κάνει τις δικές τους; Από τα ΚΕΚ που πήραν 100 εκατομμύρια για το «σκοιλ ελικικού»; Από τις τράπεζες που βγάζουν στο σφυρί σπίτια συνδημοτών μας; Από τις ιδιωτικές κλινικές που επιδοτήθηκαν με εκατομμύρια εν μέσω κρίσης υγείας; Για τα δισεκατομμύρια ευρώ που εσχάτως μαθαίνουμε πως προορίζονται για την αγορά 2 Γαλλικών φρεγατών ούτε λόγος. Το σχολείο ανέκαθεν το μετρούσαν με όρους κόστους. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε πραγματική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Χρήματα υπάρχουν, το βλέπουμε, ας δοθούν επιτέλους εκεί που πρέπει, για τα παιδιά μας.

Μας λέει το Υπουργείο πως από 15 ως 30 Μαΐου, θα γίνουν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία. Και στο Βύρωνα δεν γνωρίζουν οι γονείς καν αν θα υλοποιηθεί, έστω φέτος, η θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική αγωγή. Κι αν λειτουργήσει, το Υπουργείο έχει φροντίσει να εφοδιάσει το δήμο με ωραιότατα containers. Έχει μάλιστα φροντίσει με το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών σε 26-27. 27 μαθητές σε ένα container, σε συνθήκες φόβου επανεμφάνισης της πανδημίας. Στοιβάζονται μαθητές σε κουτιά για να εξοικονομήσουν κι από τους δασκάλους, κόστος κι αυτοί! Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε, τέρμα πια η κοροϊδία, χορτάσαμε από αυτή.

Μας λέει το Υπουργείο πως την επόμενη χρονιά, τα σχολεία θα ανοίξουν από την 1η του Σεπτέμβρη, ώστε να καλυφθούν κενά στην ύλη που προέκυψαν φέτος λόγω της πανδημίας και της παύσης λειτουργίας τους τελευταίους 2 μήνες. Σε ποιους νομίζουν πως απευθύνονται; Εμείς οι γονείς δεν γνωρίζουμε μήπως από πρώτο χέρι πως κάθε χρόνο, εκπαιδευτικοί εμφανίζονται στα σχολεία μας στη μέση της χρονιάς; Δεν γνωρίζουμε πως στα Δημοτικά το ολοήμερο φτάνει Νοέμβριος για να λειτουργήσει; Είναι τώρα που πρέπει εμείς οι γονείς να βγούμε μπροστά, να απαιτήσουμε τους όρους που τα σχολεία των παιδιών μας θα λειτουργήσουν και από το Σεπτέμβρη. Με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ώρα τους και με μόνο γνώμονα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας, όπως μάλιστα αυτές διαμορφώνονται σε συνθήκες πρωτόγνωρες.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων μέλη μας, καλούμε τους γονείς, να είμαστε κοντά στα παιδιά μας στο άνοιγμα των σχολείων. Η θέση των παιδιών μας είναι στο σχολείο τους, αλλά με όρους που θα διασφαλίζουν την υγεία τους. Να γίνουμε εμείς το μάτι που θα ελέγξει την απόλυτη τήρηση των όρων που η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει. Κι αν δεν είναι όλα όπως η ασφάλεια των παιδιών μας επιτάσσει, αν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέχρι της μικρότερης λεπτομέρειας, να μας βρουν απέναντι τους. Να διεκδικήσουμε το σχολείο που τα παιδιά μας αξίζουν σήμερα, αλλά και αύριο. Ως Ένωση Γονέων Βύρωνα, ξεκινάμε άμεσα επαφές με Συλλόγους, με σχολικές επιτροπές και διευθύνσεις σχολείων, ώστε το άνοιγμα των σχολείων να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα ασφαλές σήμερα και ένα καλύτερο αύριο