Σχηματίζουν από σήμερα κιόλας ουρές οι γονείς των νέων μαθητών των Νηπιαγωγείων του Βύρωνα ενόψει της έναρξης των εγγραφών στις 15 Μαίου: Ποιοι μαθητές θα είναι οι τυχεροί που θα φοιτήσουν στα "ολοκαίνουργια" Νηπιαγωγεία φιλέτα;
Αγαπητοί γονείς,
Γυρνώντας πίσω τον χρόνο....
Στις 23 Οκτωβρίου του 2019, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Βύρωνα με θέμα τα ζητήματα Παιδείας στην πόλη μας, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Βύρωνα από τη σχολική χρονιά 2020-2021. Στην εισήγηση του εκείνο το απόγευμα ο Δήμαρχος τόνιζε:
Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 21 αίθουσες νηπιαγωγείων. Η πρόβλεψη είναι ότι χρειάζονται άλλες 9 αίθουσες. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για να λυθεί οριστικά το ζήτημα της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία. Αναθέτουμε στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μας παρουσιάσει πρόταση για οριστική λύση του ζητήματος εντός τριμήνου.
Η Ένωση Γονέων Βύρωνα, σε απάντηση στην εισήγηση του Δημάρχου, έλεγε τότε τα πράγματα με το όνομα τους. Έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για εκείνα που θα έρχονταν. Έθετε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου τις σχετικές προβλέψεις του νόμου Γαβρόγλου (Ν. 4610/2019), όπου σαφώς γινόταν λόγος για εγκατάσταση προκάτ αιθουσών μέσα ακόμη και σε προαύλια Γυμνασίων και Λυκείων ( άρθρο 220 παράγραφοι 1 και 2).
Βάσει των σύγχρονων παιδαγωγικών επισημάνσεων το παιδί στην προσχολική ηλικία πρέπει να αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο που θα επιδρά διαπαιδαγωγητικά, υπηρετώντας γενικούς παιδαγωγικούς σκοπούς, με την ύπαρξη όλων των αναγκαίων χώρων, όπως είναι οι αίθουσες δραστηριοτήτων, οι χώροι σίτισης, ξεκούρασης, υγιεινής αλλά και ο αύλειος χώρος, εντός των οποίων θα αναπτύσσεται το πλούσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.
Επισημαίναμε επίσης ότι η θέσπιση της 2χρονης προσχολικής αγωγής από μόνη της, δεν αρκεί για την ουσιαστική πραγματοποίησή της, χωρίς την γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών και την στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό.
Φτάνοντας στο σήμερα....
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 11/05/2020, ακριβώς 4 μέρες προ της έναρξης των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021, η οριστική λύση που όλοι οι γονείς από το Φλεβάρη περιμέναμε, δόθηκε έστω και την ύστατη ώρα. Ποια ήταν λοιπόν αυτή η λύση;
- Καταρχήν, οι απαιτούμενες αίθουσες δεν είναι τελικά 9 (εννιά) όπως μας έλεγε ο δήμαρχος έξι μήνες πριν, είναι 7 (επτά). Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πως προέκυψε η μείωση αυτή. Εκτίμηση της δημοτικής αρχής είναι πως οι μαθητές της δίχρονης προσχολικής αγωγής θα είναι περί τους 660 το 2020-2021. Οι 660 μαθητές με τον ισχύοντα νόμο θα μοιράζονταν σε 30 αίθουσες (22 ανά αίθουσα). Έχουμε 21, θα μας έλειπαν οι 9. Όμως η δημοτική αρχή για μία ακόμη φορά κοιτάζει μπροστά και αποδεικνύει ότι μπορεί να προβλέπει με βάση νομοσχέδια που δεν έχουν καν ακόμη ψηφιστεί. Το νέο πολυνομοσχέδιο λοιπόν που ετέθη σε διαβούλευση προσφάτως, τι λέει; Λέει ότι οι μαθητές πλέον είναι κατ' ελάχιστον 24 στα νηπιαγωγεία και όχι 22. Κάνοντας λοιπόν τις πράξεις φτάνουμε στην εξοικονόμηση 2 αιθουσών και 3-4 Νηπιαγωγών που θα χρειαζόμασταν. Η υπουργός της ΝΔ φέτος, πατώντας στους νόμους του προκατόχου της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, νομοθετεί και η δημοτική αρχή του δήμου μας ( ΣΥΡΙΖΑ) υλοποιεί. Από Σεπτέμβρη λοιπόν 24 παιδιά στοιβαγμένα σε προκάτ αίθουσες για 4 +2 χρόνια και με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε συνθήκες πανδημίας μάλιστα.
- Πόσοι από μας τους γονείς δεν περάσαμε έξω από το 3ο Γυμνάσιο θαυμάζοντας το "καλαίσθητο" προκάτ στην μέση του εναπομείναντος προαυλίου μετά την κατασκευή του κλειστού γηπέδου; Του προαυλίου που δεν επαρκεί ούτε για τις αθλοπαιδιές των μαθητών; Η δημοτική αρχή αποφάσισε ότι δύο από αυτές τις αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες στέγασης των νηπιαγωγείων. Ας σκεφτεί κανείς την εικόνα. Τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά να μοιράζονται δίπλα δίπλα το ίδιο προαύλιο με παιδιά 14 και 15 ετών. Οι μικροί μας μπόμπιρες να κατακλύζουν με τις φωνούλες τους τον αέρα κάνοντας το μάθημα των παιδιών του Γυμνασίου παιδική χορωδία αλλά και πως οι φωνές και οι διάλογοι των μεγαλύτερων παιδιών θα ηχούν στα αυτιά των μαθητών του Νηπιαγωγείου.
- Και τα καλύτερα ακολουθούν: Τα προκάτ δεν θα είναι μόνο τα παλιά του 3ου Γυμνασίου, έχουμε και καινούργιες παραλαβές! Η δημοτική αρχή θα έρθει να τοποθετήσει σε χώρο πέριξ των 10ου και 11ου Νηπιαγωγείων στα νταμάρια άλλες δύο προκάτ κατασκευές για 48 μαθητές.
- Πόσοι από μας τους γονείς που τα παιδιά μας πήγαν παιδικό σταθμό σε αυτόν της οδού Ταύρου, δεν σκεφτήκαμε κάποια στιγμή πόσο όμορφα θα ήταν να είχαμε και ένα αντίστοιχο Νηπιαγωγείο; Εντάξει, σε αυτό το σημείο η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να μας κάνει και αυτό το χατίρι. Καταργεί όμως τον παιδικό σταθμό και παραδίδει αυτό το κόσμημα παιδαγωγικής αρχιτεκτονικής στα τυχερά παιδιά του Νηπιαγωγείου.
Μας προκαλεί αγανάκτηση η προσπάθεια της κυβέρνησης, με σύμμαχο την πάντα πρόθυμη δημοτική αρχή Βύρωνα να πραγματοποιήσει αυτή την θέσπιση σε βάρος τόσο των μαθητών Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τους αύλειους χώρους των σχολείων τους, αλλά και σε βάρος των μικρών παιδιών της προσχολικής ηλικίας, τα οποία τα προορίζει να συναυλίζονται ουσιαστικά με μεγαλύτερες ηλικίες, πράγμα που καταδικάζει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα.
Τρία χρόνια τώρα η δημοτική αρχή παρότι γνώριζε για την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής, δεν μερίμνησε ούτε για απαλλοτριώσεις χώρων, ούτε για χρηματοδότηση από το Κράτος με σκοπό την δημιουργία σύγχρονων δόμων. Δέχτηκε και άσκησε απαρέγκλιτα την πολιτική που προτάσσει το κόστος μπροστά από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τους γονείς που φέτος τα παιδιά τους ξεκινούν το Νηπιαγωγείο τους να αντιδράσουν, να μην περάσει αυτό το άθλιο κατασκεύασμα! Χρειάζεται να αποτρέψουμε δρομολογημένες επιλογές, προσωρινές λύσεις να μετατραπούν σε μόνιμες.