Προτεραιότητά μας οι ανάγκες και η ασφάλεια των παιδιών μας!!

09/13/2021

Αγαπητοί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί!

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα σας εύχεται μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, υγεία, δύναμη και αγωνιστική διάθεση!

Είναι γεγονός, πως σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το ξέσπασμα της πανδημίας και η διαχείρισή της συνεχίζουν να αφήνουν το αρνητικό αποτύπωμα τους σε κάθε λαϊκή οικογένεια, θα περίμενε κανείς να τύχουν ικανοποίησης τα αιτήματα του γονεικού και μαθητικού κινήματος για:

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
  • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της διδακτέας ύλης για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
  • Ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες.
  • Κανένα τμήμα με περισσότερους από 15 μαθητές.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα..
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικώνεπιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

Αντί των παραπάνω, καθ' όλα λογικών και αναγκαίων μέτρων , τι μας επιφύλαξαν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, μπροστά στη νέα αυτή σχολική χρονιά;

  • Ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία, που υπολείπεται σοβαρότητας ακόμη και των διάτρητων προηγούμενων πρωτοκόλλων. Ένα πρωτόκολλό που ο φωτεινός νους που το συνέταξε, δεν ντράπηκε να ορίσει ότι ένα τμήμα θα κλείνει αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών. Η «πρόβλεψη» αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση του ιού, σύμφωνα και με τους ειδικούς, αλλά και θα οδηγήσει τους μαθητές σε τεράστια εκπαιδευτικά κενά, καθώς ο δάσκαλος θα καλείται να διδάξει την ύλη σε όσους μαθητές απέμειναν, αφού η τηλεκπαίδευση θα ενεργοποιείται μόνον αν ταυτόχρονα νοσούν 14 από τους 27 μαθητές του τμήματος.
  • Ένα «καινούργιο» εκπαιδευτικό νομοσχέδιο (Ν.4823/21), που μέσα από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», επιχειρεί να αλλάξει μια για πάντα το σχολείο που ξέραμε, το σχολείο για το οποίο αγωνιστήκαμε. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η έννοια της αυτονομίας. Ας αντιληφθούμε τους σχεδιασμούς πίσω από τις έννοιες «πολλαπλό βιβλίο» ή «ανεστραμμένη τάξη» ή «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Ό,τι ενισχύει την αυτονομία του σχολείου, αυξάνει ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίησή του κι οφείλουμε εμείς οι γονείς να το έχουμε αυτό καθαρό. Δια νόμου πλέον προδιαγράφεται η παραπέρα απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των σχολείων, της επαρκούς στελέχωσης τους, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Δια νόμου πλέον προβλέπεται η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων και χορηγών, ακόμη κι αυτή η χρήση - διαχείριση των σχολικών εγκαταστάσεων από τρίτους, έναντι αντιτίμου!

Είναι τουλάχιστον αστείο η κυβέρνηση που τα δύο τελευταία χρόνια έχει αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς στο έλεος της πανδημίας, με τα «άνοιξε - κλείσε» και την τηλεκπαίδευση της «κακιάς ώρας», να ισχυρίζεται ότι στόχο έχει την αναβάθμιση της παιδείας. Το καθοριστικό στοιχείο είναι ο σκοπός της Εκπαίδευσης και το περιεχόμενο των σχολικών μαθημάτων, το τι άνθρωπο θέλουμε να ετοιμάζει το σχολείο. Και το καθοριστικό απουσιάζει από τον σχεδιασμό και αυτής της κυβέρνησης.

Για όλα τα παραπάνω, για να υπερασπιστούμε τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για να υπερασπιστούμε την υγεία των παιδιών μας, ο ρόλος ο δικός μας, ο ρόλος των γονέων, μοιάζει φέτος πιο απαιτητικός από ποτέ. Ήρθε η ώρα να διατρανώσουμε πως προτεραιότητά μας είναι, ΝΑΙ, οι ανάγκες και η ασφάλεια των παιδιών μας! Με το νόμο 4790/2021 δόθηκε παράταση για τις εκλογικές διαδικασίες στους Συλλόγους Γονέων που έπρεπε να πραγματοποιηθούν το προηγούμενο έτος και δεν κατέστη παντού εφικτό, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, μέχρι 31/10/2021.

Στις σημερινές συνθήκες που τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν απαντάνε στις αγωνίες μας, που το σχολείο στο περιεχόμενο του απέχει από την ανάγκη των παιδιών μας για ουσιαστική μόρφωση, είναι επιτακτική η ανάγκη οι Σύλλογοι Γονέων να είναι παρόντες, με πλαίσιο διεκδικητικό!. Συμμετέχουμε, εκλέγουμε και εκλεγόμαστε, δεν αφήνουμε μόνα τους τα παιδιά μας! Συντονίζουμε τη δράση μας με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικώντας ασφαλή σύγχρονα σχολεία και μία Δημόσια, Δωρεάν, Ενιαία Παιδεία για όλους!