ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΚΤ.ΥΠ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/2/2020

02/24/2020

Με μεγάλη συμμετοχή 10άδων Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2020, η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής έξω από τα γραφεία της Κτ.Υπ. για την διεκδίκηση σύγχρονων, και ασφαλών Σχολικών Κτιρίων στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι συγκεντρωμένοι γονείς με αποφασιστικότητα απαίτησαν και τελικά πέτυχαν να γίνει διευρυμένη συνάντηση με την διοίκηση της Κτ.Υπ. προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις. Σε αυτήν, εκπρόσωποι Ενώσεων Γονέων πήραν το λόγο και περιέγραψαν μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από τις περιοχές που εκπροσωπούν την κατάσταση που ζουν στα σχολεία, μετέφεραν την αγωνία που μοιράζονται οι γονείς για την ασφάλεια, τους παιδαγωγικούς όρους αλλά και το πώς το σχολικό κτίριο επιδρά στη σχέση του μαθητή με τη μάθηση.

Από την συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν τα θέματα:

  • Της έλλειψης συντήρησης στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια , με υπόγειες, υγρές και κακοφωτισμένες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια που έχουν μετατραπεί σε αίθουσες, 8 τουαλέτες για 400 μαθητές, σοβάδες που πέφτουν, επικίνδυνοι αύλειοι χώροι, αυτά είναι μια πραγματικότητα που καθημερινά ζουν τα παιδιά μας.
  • Της στέγασης αιθουσών διδασκαλίας σε κοντέινερ να έχει μετατραπεί από έκτακτη περίπτωση σε μόνιμη κατάσταση, όπως αποδεικνύεται από την στέγαση των νηπιαγωγείων της 2χρονης προσχολικής αγωγής αλλά και της ύπαρξης 1200 τέτοιων αιθουσών διδασκαλίας (100 12τάξιων σχολείων δηλαδή) πανελλαδικά.
  • Της παντελούς αδιαφορίας ως προς την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων, με τον μεν προσεισμικό έλεγχο να έχει ολοκληρωθεί για 6500 σχολεία πανελλαδικά, αλλά τα αποτελέσματά του να μην αξιοποιούνται για την επισκευή των επικίνδυνων σχολείων.
  • Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην λειτουργία των σχολείων τα κατασκευασμένα με ΣΔΙΤ σχολικά κτίρια, από αδυναμία να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση των δήμων στις υποδομές μέχρι αξιώσεις για καταβολή μισθώματος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες από Συλλόγους Γονέων.

Από τη διοίκηση της ΚΤΥΠ αναλύθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη σχολική στέγη το οποίο κάνει τους γονείς «μπαλάκι» μεταξύ δήμων - ΚΤΥΠ - υπουργείων, έγινε αναφορά σε συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με δήμους, υπουργεία και άλλους φορείς για το θέμα, χωρίς να δοθούν απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέσαμε, ενώ ακούσαμε για μία ακόμα φορά ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν «εργαλείο» για τη σχολική στέγη. Ειδικά για τα σχολεία των Δυτικών Συνοικιών που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση από το σεισμό του Ιουλίου, καμία απάντηση δεν δόθηκε για το πότε και με πιο τρόπο θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Χαρακτηριστικά, η διοίκηση της Κτ.Υπ. ενώ υποτίθεται πως αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας, ενώ και η ίδια διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη πόρων, αρνήθηκε να συνταχθεί με το αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για άμεση χρηματοδότηση με 2 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των σχολικών υποδομών στην χώρα μας.

Ως Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συνεχίσουμε τον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας σε σχολικές υποδομές, με πλατιά ενημέρωση των γονιών για τα αιτήματά μας, με ανάληψη πρωτοβουλιών για συζήτηση και λήψη αποφάσεων μέσα στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, πιέζοντας ακόμα περισσότερο για άμεση χρηματοδότηση και με συμμετοχή σε νέα μαζική κινητοποίηση το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας στο οποίο θα κατατεθεί υπόμνημα με τα ζητήματα των σχολείων.