Οκτώβριος, ο μήνας της σποράς

10/02/2019

Μετά τον τρυγητή Σεπτέμβριο έρχεται ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού μας ημερολογίου, ο Οκτώβριος. Κι επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, γι' αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς! Κι όπως η ελληνική παροιμία αναφέρει: «Οκτώβρη και δεν έσπειρες καρπό πολύ δεν παίρνεις».

Για να επιστρέψουμε όμως στα...«δικά» μας, κι αν ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της σποράς, σίγουρα δεν είναι ο μήνας για να εκτελούνται έργα συντήρησης στο σχολικό δίκτυο της πόλης μας. 

Σαν να μην έφταναν τα γνωστά και διαχρονικά προβλήματα των σχολείων μας, μαθαίνουμε ότι έργα για τα οποία η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί πως θα παραδίδονταν προ της έναρξης του σχολικού έτους, υλοποιούνται εν μέσω Οκτώβρη και μάλιστα σε ώρα μαθήματος μικρών παιδιών. Απουσία στοιχειώδους αισθήματος ευθύνης η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, προγραμμάτισε εκτέλεση εργασιών στο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Βύρωνα, εν ώρα μαθημάτων!!!! Οικοδομικά υλικά «αιωρούνται» πάνω από τα κεφάλια μικρών παιδιών, ενώ το μάθημα στην τάξη γίνεται υπό τους ήχους εργασιών πάνω από τα κεφάλια του. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Μόνο οι έντονες αντιδράσεις των γονέων στη Διεύθυνση του σχολείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, μπόρεσαν να βάλουν στοπ σε μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος:

  • Για ποιο λόγο το σύνολο σχεδόν των εργασιών συντήρησης των σχολικών κτηρίων στο Βύρωνα, ξεκινά ταυτόχρονα με τα σχολικά μαθήματα; Και για να προλάβουμε κάποιους, δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική η απάντηση πως τα διάφορα συνεργεία που αναλαμβάνουν τις εργασίες υπολειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Ποιος φωτεινός νους κατάρτισε το πρόγραμμα αυτού του είδους των εργασιών, χωρίς έστω να φροντίσει να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας;
  • Χρειαζόταν η παρέμβαση των γονέων για να δοθεί λύση; Ποιες οι ευθύνες της επιβλέπουσας του έργου αρχής, εν προκειμένω της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου;
Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Έχοντας πια μπει ο Οκτώβρης, σχολεία της πόλης μας εξακολουθούν να παρουσιάζουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, το ολοήμερο δημοτικό δεν μπορεί ακόμα πλήρως να λειτουργήσει σε ορισμένα από αυτά. Στα δε γυμνάσια και λύκεια και στο Βύρωνα, οι καλύψεις κενών γίνονται σε φάσεις, οδεύουμε προς τη Γ' φάση ενώ διαρκώς χάνονται διδακτικές ώρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, πάει πολύ να ανεχτούμε να διακυβεύεται και η ασφάλεια των παιδιών!