Όχι κύριε Δήμαρχε, οι γονείς δεν θα βάλουμε πλάτη...

06/17/2020
2020: Σύγχρονη αίθουσα νηπιαγωγείου στο Βύρωνα
2020: Σύγχρονη αίθουσα νηπιαγωγείου στο Βύρωνα

Την Παρασκευή 12/06, στο περιθώριο της παράστασης διαμαρτυρίας στην οποία είχε καλέσει ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Γυμνασίου, η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε τους παριστάμενους φορείς, σχετικά με το, για μία ακόμη φορά, αναδιαμορφωμένο σχέδιο της για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Βύρωνα.

Η αναδίπλωση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της χρήσης προκάτ αιθουσών στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου, πρόταση η οποία τελικώς αποσύρθηκε, απέδειξε στην πράξη πως ο όποιος αγώνας δίνεται συλλογικά, στη σωστή κατεύθυνση, με όρους ενότητας και αλληλεγγύης θα φέρει μικρές ή μεγάλες νίκες.

Ποιά είναι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής;

Ο ακατάλληλος 4ος παιδικός σταθμός παραμένει ως μέρος της πρότασης. Τα προκάτ της προηγούμενης πρότασης σε 10ο και 11ο Νηπιαγωγεία όχι μόνο παραμένουν, αλλά ενισχύονται με μια προκάτ αίθουσα στο 1ο Δημοτικό και ένα κουτί (κυριολεκτικά όμως) στο 3ο Δημοτικό. Κι επειδή τα προκάτ εξαντλήθηκαν (μαζί με την υπομονή μας), η Δημοτική Αρχή μαζί με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας κ. Παπαγεωργίου περιόδευσαν το πρωί της Παρασκευής στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας, προς αναζήτηση λύσεων. Όταν επί 2μιση χρόνια η Δημοτική αρχή δεν έχει διεκδικήσει την ελάχιστη χρηματοδότηση για την ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, όταν επί 2μιση χρόνια το ενδιαφέρον για τα νήπια του δήμου αποδεικνύεται πως είναι μόνο προσχηματικό, οι λύσεις που προτείνονται δεν θα μπορούσαν να είναι παρά θλιβερές. Απόσπαση βιβλιοθήκης και τάξης ένταξης από το 6ο Δημοτικό, απόσπαση του χημείου και τάξης ένταξης από τα 5ο και 11ο Δημοτικά, για να στεγαστούν τμήματα Νηπιαγωγείων.

Κι αν αναρωτιέστε, φίλοι γονείς, αν η Δημοτική Αρχή εντόπισε κάτι αρνητικό στην παραπάνω πρόταση που κατέθεσε, η απάντηση είναι πως ναι, αρνητικά υπάρχουν, δύο τον αριθμό, και δια στόματος Δημάρχου εκφράστηκαν κατηγορηματικά:

  • Ότι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, της Ένωσης Γονέων συμπεριλαμβανομένης, είμαστε υποκινούμενα κομματικά στελέχη με μόνο στόχο να κάνουμε αντιπολίτευση στο Δήμαρχο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που προσάπτονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Τα ίδια ακούσαμε γονείς και εκπαιδευτικοί στις κινητοποιήσεις για το 4ο Δημοτικό, τα ίδια άκουσαν και οι μαθητές του Λυκείου Καρέα όταν διεκδικούσαν το αυτονόητο, θέρμανση στο σχολείο τους. Οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση έχουν αποδείξει ποιοι λειτουργήσαμε ανέκαθεν με γνώμονα τις αντικειμενικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας και ποιοι στην πρώτη δυσκολία επέλεγαν να «πετάξουν λάσπη στον ανεμιστήρα».
  • Ότι η παραπάνω πρόταση δεν έτυχε της ευρείας αποδοχής που η Δημοτική Αρχή προσδοκούσε. Χαρακτηριστικά και σε αυτήν την περίπτωση τα λόγια του Δημάρχου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζήτησε να «βάλουμε πλάτη» όπως χαρακτηριστικά είπε, να εξηγήσουμε στους γονείς ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και να τους καθησυχάσουμε τονίζοντας την προσωρινότητα της.

Δυόμισι χρόνια τώρα η Δημοτική Αρχή έβαλε πλάτη στο κατάπτυστο άρθρο 220 του 4610/2019, οδηγώντας την κατάσταση συνειδητά εδώ που σήμερα είναι. Κατά παρέκκλιση κάθε προηγούμενης διάταξης να τοποθετήσει νηπιαγωγεία μέσα σε δημοτικά και γυμνάσια, στοιβάζοντας παιδιά σε προκάτ αίθουσες. Η Δημοτική Αρχή βάζει πλάτη στο μόλις πριν λίγες μέρες ψηφισμένο νομοσχέδιο για την παιδεία, μοιράζοντας τα νήπια του Βύρωνα σε 25αρια τμήματα.

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα δεν θα μπορούσε ποτέ να συναινέσει σε μια πρόταση που όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αλλά υποβαθμίζει και τους όρους λειτουργίας των δημοτικών σχολείων. Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και οι δυνατότητες της εποχής που ζούμε, μας επιβάλλουν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των γονέων για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών, τέτοιων που πρέπουν και αξίζουν στα παιδιά μας, εν έτει 2020.