Μια ιστορία που τελικά δεν είχε δράκο...ή μήπως είχε;

10/01/2020

Οι παραπάνω φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο εχτες ευρέως. Είναι τραβηγμένες στο 3ο και 4ο Γυμνάσια του Βύρωνα και προκάλεσαν, όπως πιθανότατα είχαν ως στόχο, την οργή γονέων και κατοίκων του Δήμου μας.

Διαβάσαμε αφορισμούς, διαβάσαμε για θλίψη, για οικογένειες των μαθητών (;) που πρέπει να πληρώσουν, για βανδαλισμούς, φθορές, καταστροφές δημόσιας περιουσίας, για καταληψίες τραμπούκους, για την εικόνα σχολείων που τελούν υπό κατάληψη.

Άμεσα ήταν και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας. "Δεν είναι εικόνα διεκδίκησης αυτή" ανήρτησε η μία παράταξη αναφερόμενη σε βανδαλισμούς και σε καταλήψεις διόλου αθώες. "Άμεση σύγκληση μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου" ζητούσε σε ανάρτηση της έτερη παράταξη, συνοδευόμενη από δεκάδες σχόλια περί μαντρώματος καταληψιών. "Δίκαιος αγώνας και βανδαλισμοί δεν συμβαδίζουν" ανέφερε άλλη παράταξη.

Αντί άλλης απάντησης, ας μας επιτραπούν σκόρπια σχόλια:

  • Η διασκόρπιση σκουπιδιών και μπαζών στα προαύλια των δύο σχολείων δεν είναι βαναδαλισμός. Είναι προφανώς καταδικαστέα ως πράξη, αλλά φθορές, καταστροφές και βανδαλισμοί των σχολείων δεν υπήρξαν ποτέ.
  • το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα, ουδέποτε φέτος ήταν υπό κατάληψη.
  • Την ημέρα (ή μάλλον νύχτα) των "βανδαλισμών", είχε ήδη σταματήσει η κατάληψη του 4ου Γυμνασίου, από την προηγούμενη ήδη.
  • Οι επίδοξοι δημοσιογράφοι τοπικών μέσων, ρώτησαν να μάθουν αν το τάδε σχολείο ειναι υπό κατάληψη, ποιές ήταν οι φθορές που έγιναν ή έκαναν ρεπορτάζ μέσω φωτογραφίας;
  • Οι δημοτικές παρατάξεις που ασχολήθηκαν με το θέμα, γνωρίζουν κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε; Με πόση ευκολία "βλέπουμε" μαθητές πίσω από το γεγονός; Και μάλιστα καταληψίες!
  • Οι δημοτικές παρατάξεις που ασχολήθηκαν με το θέμα, επέδειξαν άραγε την ίδια ευαισθησία, εξέφρασαν άραγε τη λύπη και την οργή τους, για το γεγονός πως τα παιδιά μας είναι 27 σε μία αίθουσα, εν μέσω πανδημίας; Εξεδήλωσαν άραγε ρητά την αγανάκτηση τους για τα 8000 κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 15 μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων; Γνωρίζουν πόσες εκατοντάδες ώρες χάνονται εβδομαδιαίως και στο Βύρωνα στα "ανοιχτά" σχολεία;
  • Αντιλαμβάνονται οι δημοτικές παρατάξεις που ασχολήθηκαν με το θέμα, πως σιγοντάρουν την Υπουργό, των μασκών τρεις σε μία και των χορηγούμενων παγουριών, στους ισχυρισμούς αυτής και της κυβέρνησης, περί παραβατικών καταληψίων; Γιατί δεν υπάρχει τρίτη προσέγγιση, ή δεν το αντιλαμβάνονται, ή το αντιλαμβάνονται και σκοπίμως πράττουν.

Κι αν εντέλει η ιστορία δεν είχε δράκο (τους μαθητές), μήπως τελικά δράκος υπάρχει;

Ζωντανό σχολείο είναι το σχολείο που τελεί σε κίνηση! Στο βαθμό που οι όποιες αποφάσεις των παιδιών μας λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά, εμείς οι γονείς οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας, ανεξαρτήτως της μορφής διεκδίκησης που θα επιλέξουν. Και φυσικά δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν τη συκοφάντηση τους. Όταν στον δρόμο της κινητοποίησης αυτής, συναντηθούν με εμάς τους γονείς τους και τους δασκάλους τους, είναι βέβαιο πως το αύριο της Παιδείας θα αρχίσει να φωτίζει λίγο περισσότερο.