Με αφορμή την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (02/10/2017)

09/20/2017

Εδω μπορείτε να κατεβάσετε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου:

Και εδώ το σχόλιο της Ένωσης Γονέων Βύρωνα:

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως τέτοιες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις όχι μόνο είναι απαραίτητες στο σχολείο, αλλά και πρέπει να γενικευτούν, με την ακόμα ουσιαστικότερη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων. Ανάμεσα στα άλλα, αναδεικνύουν και την πολύ μεγάλη ανάγκη που έχει η νεολαία για να συμμετάσχει συστηματικά σε αθλητικές δραστηριότητες.

Όμως...

Η 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θα περάσει, όπως πέρασαν και οι 3 προηγούμενες. Τι αλλαγές θα φέρει η μέρα αυτή; Ποιά είναι η αντικειμενική πραγματικότητα που θα αφήσει πίσω της;

  • Τη σκληρή πραγματικότητα των ελάχιστων ωρών, της αποσπασματικότητας και της συνεχούς υποβάθμισης της γυμναστικής και της φυσικής αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μας.
  • Αυτή, των ανεπαρκών ποσοτικά ή ακόμα και των επικίνδυνων υποδομών στα σχολεία.
  • Την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που σπρώχνει χιλιάδες οικογένειες σε κάθε είδους επιχειρήσεις και εμπόρους του αθλητισμού, προκειμένου να καλύψουν αυτήν τους την ανάγκη.
  • Την πραγματικότητα που οδηγεί και τα αθλητικά σωματεία σε απόγνωση, να ψάχνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους είτε με χορηγούς είτε βάζοντας τους γονείς να πληρώνουν.
  • Ποιό είναι το ποσοστό των μαθητών και του Βύρωνα σήμερα που έχει πρόσβαση στην ποιοτική αθλητική δραστηριότητα και με τι κόστος για τις οικογένειες μας;

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους για άθληση και φυσική αγωγή. Διεκδικώντας τη διαμόρφωση ενιαίου προγράμματος Φυσικής Αγωγής, διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη), ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες.