Κοστολογήσανε 6 ευρώ το κάθε παιδί και το βρήκαν ακριβό...

04/01/2023

Πριν ακόμα καθίσει η σκόνη από την αποκόλληση σοβάδων στα σχολεία της Ανάληψης, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά έως και το Πάσχα, ένας ακόμα κρίκος έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των σχολείων της πόλης μας, των οποίων η ασφαλής λειτουργία, αποδεδειγμένα πλέον απαιτεί να παρθούν μέτρα ΧΤΕΣ. Είναι η τραγική συνέχεια χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας με οροφές να στάζουν, λέβητες να βρίσκονται σε "απόσταση αναπνοής" από μαθητές και δασκάλους όπως συμβαίνει στο 6ο δημοτικό και τις δημοτικές αρχές διαχρονικά, σε μόνιμη προκλητική κατάσταση άγνοιας έως και εγκληματικής αδράνειας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, γιατί ο κατάλογος δυστυχώς είναι ατελείωτος για να χωρέσει σε μερικές γραμμές, τις επόμενες δύο εβδομάδες τα 1ο και 6ο δημοτικά σχολεία της πόλης μας (μαζί και τμήματα των 2ου, 5ου, 8ου και 9ου νηπιαγωγείων που στεγάζονται στα κτήρια αυτά) καλούνται να περάσουν από δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, καθώς δεν «πέρασαν» τον πρωτοβάθμιο έλεγχο!

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό, πως στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βύρωνα τον Οκτώβριο του 2022 κατά τη μονοθεματική για την Παιδεία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μας έλεγε πως «Ολοκληρώθηκε η Α' φάση του έργου «Αντισεισμικός έλεγχος 42 δημοσίων κτιρίων και σχολείων ύψους 34.000 ευρώ από το πρόγραμμα Τρίτσης». Πέντε μήνες αργότερα σε σχετικό δελτίο τύπου, η δημοτική αρχή μας ενημέρωνε πως «Συνολικά ελέγχθηκαν 25 κτίρια (σχολικά συγκροτήματα και κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες)».

Λίγη σημασία έχει, πως καθώς φαίνεται στο μεσοδιάστημα, «εξαφανίστηκαν» 17 ελεγμένα κτήρια. Αυτό που οπωσδήποτε έχει σημασία και εξοργίζει είναι πως ουδέποτε αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, ότι τα δύο συγκεκριμένα σχολεία του δήμου μας, με την από 12/02/2022 βαθμονόμηση του ΟΑΣΠ κατετάγησαν στην κατηγορία Α (υψηλή προτεραιότητα) και απαιτήθηκε για αυτά δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Μας εξοργίζει το γεγονός πως αυτοί οι απαιτητοί δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, 14 μήνες αργότερα δεν έχουν ακόμα γίνει! Τόσο το αποτέλεσμα των πρωτοβάθμιων ελέγχων, όσο και η απαίτηση διενέργειας δευτεροβάθμιων, ουδέποτε ήλθαν σε γνώση των γονέων των σχολείων, ουδέποτε και οι διευθύνσεις ακόμη των σχολείων ενημερώθηκαν. Κι ακόμη τίποτα δεν θα γνωρίζαμε αν το θέμα δεν ανακινούσε η Ένωση Γονέων Βύρωνα και δεν ζητούσε απαντήσεις, βάσει εγγράφων που είχαν περιέλθει στα χέρια μας.

Ουδείς εκ της διοίκησης του δήμου δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε. Οι απαντήσεις που ως Ένωση λάβαμε από επίσημα χείλη, πως «Ο Δήμος Βύρωνα συνεκτιμώντας τις καταγεγραμμένες εκτιμήσεις (στα δελτία Πρωτοβάθμιου Ελέγχου) των Μηχανικών που διενήργησαν τον Πρωτοβάθμιο Έλεγχο, την έλλειψη εναλλακτικών χώρων διδασκαλίας, τα επακόλουθα διασποράς ελλιπών πληροφοριών και αποτελεσμάτων, αλλά και ελλείψει σαφών κεντρικών οδηγιών για ενέργειες σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν προέβη σε ενημέρωση των εν λόγω Σχολείων και Συλλόγων Γονέων», μόνο θυμηδία προκαλούν. Θυμηδία και οργή!

Ειδικά για το 1ο δημοτικό σχολείο, επισημαίνεται στις καταγραφές του κλιμακίου που εκτέλεσε τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ως και ΥΠΑΡΞΗ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΟΥΣ ΡΩΓΜΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΤΟΥ Β ΟΡΟΦΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΕ ΔΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ. Αυτό έλεγε το πλήρως εξειδικευμένο και κατηρτισμένο, κατά το δήμο Βύρωνα, κλιμάκιο 14 μήνες πριν. Παρέμβαση έκτοτε καμία!

Ας μας επιτραπεί μια ακόμα αναφορά σε εκείνη τη μονοθεματική συνεδρίαση για την Παιδεία τον Οκτώβρη του 2022 κι όλοι ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Ενημέρωνε τότε ο Δήμαρχος τους γονείς πως «Ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση στο 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο, ένα έργο προϋπολογισμού 670.000 που περιλαμβάνει: μονώσεις οροφής, φωτοβολταϊκά, θερμοπρόσοψη, αλουμίνια σε πόρτες και παράθυρα, νέα φωτιστικά LED, συντήρηση καυστήρων. Ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου-3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο ύψους 367.000 ευρώ και περιλαμβάνει: μονώσεις οροφής, φωτοβολταϊκά, αλουμίνια παράθυρα στο 3ο Δημοτικό, νέα φωτιστικά LED, συντήρηση καυστήρων». Σήμερα λιγότερο από μισό χρόνο αργότερα τα εν λόγω σχολεία, είτε είναι κλειστά, είτε κινδυνεύουν να κλείσουν, αναλόγως του αποτελέσματος του δευτεροβάθμιου ελέγχου.

Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε στατικώς υποβαθμισμένα κτήρια, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Πλέον του 1 εκατομμυρίου ευρώ για έργα «πράσινα», την ώρα που η διοίκηση του δήμου επέλεξε να σταθεί 14 μήνες στην ουρά του Υπουργείου Εσωτερικών για 5000 ευρώ (τόσο κοστίζουν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι), αντί άμεσα να προστρέξει, μα από αυτήν την πετσοκομμένη ΣΑΤΑ σχολείων, μα με ίδιους πόρους να καλύψει το κόστος των όποιων ενισχύσεων απαιτούνταν.

5000 ευρώ αγαπητοί γονείς για 800 και πλέον παιδιά, δασκάλους και εργαζομένους που καθημερινά περνούν την μισή τους μέρα στα δυο αυτά σχολεία. Κοστολογήθηκαν οι ζωές τους στα 6 ευρώ ο άνθρωπος και η λύσις εκρίθη ακριβή. Και πέρασαν 14 μήνες! Άραγε πόσο να κόστισαν τα street art festivals την ίδια περίοδο στην δημοτική αρχή; Πάμε κι όπου βγει!

Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή!

Η συμμετοχή όλων μας στην εκδήλωση που από κοινού η Ένωση Γονέων Βύρωνα και ο Σ.Ε.Π.Ε Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», συνδιοργανώνουν την Κυριακή 02/04/23 στο χώρο εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ. Να είμαστε όλοι εκεί.

Διεκδικούμε:

  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτήρια.
  • Έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Να χρηματοδοτηθούν μελέτες αποτίμησης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας φέροντα οργανισμού (Φ.Ο.) και μελέτες ενισχύσεων αν ο υπάρχων Φ.Ο. κριθεί ανεπαρκής.
  • Γενναίες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για έργα ουσίας, έργα πνοής για τα σχολεία του Βύρωνα, για τα παιδιά μας.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης του νέου σχολείου του 4ου δημοτικού Βύρωνα. Τέρμα πια η κοροϊδία με τις ελάχιστες λεπτομέρειες που πέντε ολόκληρα χρόνια απομένουν.
  • Να ενσωματωθούν στα τεχνικά προγράμματα του δήμου, με κρατική χρηματοδότηση, οι κατασκευές νέων νηπιαγωγείων, προς αντικατάσταση των προκάτ ελαφριού τύπου που πριν 3 χρόνια ήρθαν και δεν λένε να φύγουν.