Κοινό Ψήφισμα της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και του ΣΕΠΕ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα

10/26/2020

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βύρωνα μαζί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να πάρει θέση και να διεκδικήσει μαζί μας την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και των οικογενειών τους, στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, εν μέσω πανδημίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον στα σχολεία με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολυάριθμων τμημάτων, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις χιλιάδες χαμένες και πάλι διδακτικές ώρες, την ανεπαρκή καθαριότητα, σε ένα σχολικό δίκτυο απαξιωμένο και κακοσυντηρημένο από Κράτος και Δημοτικές Αρχές.

Επτά μήνες τώρα, αντί η Κυβέρνηση να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αντί να εισακούσει τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας για μόρφωση και υγεία, αντ' αυτού, η μόνη προσπάθεια που γίνεται μέχρι και σήμερα είναι να εφαρμοστούν μέτρα καταστολής απέναντι σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς για να τεθεί σε λειτουργία το νομοσχέδιο έκτρωμα που έφερε εν μέσω πανδημίας. Ένα νομοσχέδιο που είναι άδικο εχθρικό και ανταγωνιστικό, ενισχύοντας περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες, την παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις προσπάθειες, Κυβέρνησης και Υπουργείου, συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σαν εγκληματίες, όπως τον 14χρονο μαθητή που κρατήθηκε 4 ολόκληρες μέρες στην ΓΑΔΑ. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Αυταρχισμός, λογοκρισία και βία με τηλεαπουσίες, χημικά και προσαγωγές, αντί διαλόγου και ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Θεωρούμε καθοριστική για τη νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού τη δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή. Για τον λόγο αυτό εξαρχής υπογραμμίζαμε ότι το μείζον θέμα είναι, οι σχολικές μονάδες να είναι ανοιχτές, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των παιδιών και των οικογενειών τους, όσο και των εκπαιδευτικών και του προσωπικού.

Απαιτούμε άμεσα:

 • Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 παιδιά ανά τάξη.
 • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
 • Αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.
 • Διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ τεστ για έλεγχο Covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς σε σχολεία με επιβεβαιωμένα κρούσματα και επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας με νοσηλευτή σε κάθε σχολείο για τη διαχείριση κρουσμάτων.
 • Σύνδεση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα με τις σχολικές μονάδες , ως άμεση και αρχική παρέμβαση σε κρούσματα στα σχολεία, για να μην ακριβοπληρώνουν οι οικογένειες τις ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται.
 • Να χορηγηθούν άμεσα θερμόμετρα και όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός (μάσκες, αντισηπτικά...) σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
 • Άμεσα μέτρα για τη σχολική στέγη. Kανένας παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο σε container με άθλιες ή ελλιπείς υποδομές.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on - line μετάδοση των μαθημάτων.
 • Να εξασφαλισθεί ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τα κατάλληλα μέσα (υπολογιστή, tablet, πρόσβαση στο διαδίκτυο) ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε περίπτωση που τμήματα ή σχολικές μονάδες αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαίδευση λόγω κρουσμάτων.
 • Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την Πολιτεία, το Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς να μην έχουμε άλλη μία σχολική χρονιά χαμένη. Η υγιεινή και η ασφάλεια στα σχολεία είναι κρατική ευθύνη.

Απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά μας.

Θέλουμε τα παιδιά μας, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, να συνεχίζουν να μορφώνονται, να κοινωνικοποιούνται, να αναπτύσσονται σε περιβάλλον που να εμπνέει και να παρέχει ασφάλεια, παράλληλα με ορθές παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές.