Κατάληψη στο Γυμνάσιο Καρέα

11/28/2017

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στους μαθητές του Γυμνασίου Καρεά και την απόφαση τους να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου τους, και στέκεται αλληλέγγυο στις κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων μπροστά στη διαφαινόμενη για άλλη μία χρονιά έλλειψη θέρμανσης στο σχολείο τους.

Το πλέον σύγχρονο σχολείο του Βύρωνα εγκαινιάστηκε το 2012 από την προηγούμενη δημοτική αρχή ως πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο που ποτέ όμως δεν επιβεβαίωσε ούτε τα μεγαλόστομα λόγια των υπευθύνων, ούτε τις προσδοκίες μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς αποδείχτηκε ότι δε μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε θέρμανση της σχολικής μονάδας.

Η παρούσα δημοτική αρχή δεν στερείται ευθυνών, καθώς επί των ημερών της δεν κατάφερε να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Αποτέλεσμα, τους μήνες του χειμώνα η παρακολύθηση των μαθημάτων να γίνεται μόνο με παλτά και χρήση ισοθερμικών ρούχων, ενώ όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως χαμηλές το σχολείο πολύ απλά αναστέλει τη λειτουργία του μέχρι την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το σχολείο έμεινε πέρυσι επί 5 συνεχείς μέρες κλειστό λόγω ψύχους, κι όλα αυτά ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Το 2017 η εταιρία Φυσικό Αέριο προχώρησε σε κατασκευή συνδέσεων φυσικού αερίου με όλα τα σχολεία της πόλης μας, ως αντισταθμιστικό όφελος για την παραχώρηση θέσης στην εταιρία επί της Κατεχάκη. Έκτοτε, τόσο ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου Καρέα, όσο και η Ένωση Γονέων σε αλλεπάλληλες οχλήσεις τους προς τη Δημοτική αρχή, ελάμβαναν διαβεβαιώσεις πως ο φετινός χειμώνας θα έβρισκε το Γυμνάσιο θερμαινόμενο, καθόσον έμενε ανοιχτή η εγκατάσταση του καυστήρα και η σύνδεση με τον αγωγό.

Η από 14/09/2017 προκύρηξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την προμήθεια και εγατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου, έστω και αν έθετε ως όρο την εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, παράδοση του έργου στο Γυμνάσιο Καρέα κατά προτεραιότητα, θορύβησε Σύλλογο και Ένωση Γονέων σχετικά με τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν. Τόσο στην από 29/09/2017 συνάντηση της Ένωσης με τη δημοτική αρχή όσο και στις τακτικές επισκέψεις εκπροσώπων των γονέων στις υπηρεσίες του δήμου Βύρωνα οι απαντήσεις που παίρναμε ήταν καθησυχαστικές.

Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν έγινε. Στην από 23/11/2017 συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου του Γυμνασίου Καρέα με αποκλειστικό θέμα ημερησίας διατάξεως το ζήτημα της θέρμανσης, η δημοτική αρχή εξέφρασε αδυναμία να δεσμευτεί για την ημερομηνία παράδοσης του έργου, καθώς η σύμβαση βρίσκεται για έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, και είναι πλέον προφανές ότι κι αν ακόμα το έργο ξεκινούσε εντός των επόμενων ημερών η ολοκλήρωση του δε θα ήταν δυνατή πριν το τέλος Γενάρη.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των μαθητών και γονέων του Γυμνασίου του Καρέα και απαιτούμε την άμεση εξεύρεση έστω και προσωρινής λύσης στο χρονίζον πρόβλημα θέρμανσης του σχολείου τους.