Η τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής (24/06/2018)

06/29/2018

Σαν Ένωση Γονέων Βύρωνα, οφείλουμε να εξάρουμε την προσφορά της Ομοσπονδίας στον αγώνα που δόθηκε για το 4ο Δημοτικό στο Βύρωνα, της αναλογεί σημαντικό κομμάτι της νίκης αυτής του γονεικού κινηματος. Ηταν από την πρώτη στιγμη δίπλα μας, να μας συμβουλέψουν, να μας καθοδηγήσουν. Μαζι πετύχαμε κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν αδιανόητο. Το κτηριακό του συγκεκριμένου σχολείου υπήρξε ενα αντικειμενικό πρόβλημα για σχεδόν 2 δεκαετίες, το οποίο οι εκάστοτε δημοτικές αρχές φρόντιζαν να υποβιβάζουν και να αγνοούν. Μόνο όταν δημιουργηθηκε ενα πραγματικά αρραγές μέτωπο γονέων και εκπαιδευτικών μαζι με την Ένωση και την Ομοσπονδία μας, όταν έγινε καθαρό στους κρατούντες οτι δεν υποχωρούμε, μόνο τότε η δημοτική αρχή διαισθανόμενη το αδιέξοδο έκανε πίσω. Καμία επιφοίτηση, κανένα ειλικρινές ενδιαφέρον δεν τους οδήγησε σε στροφή 180 μοιρών παρά μόνο η αταλάντευτη στάση του γονεικού κινήματος. Δεν ξεχνάμε άλλωστε πως αρχικά καλούσε τους γονείς να μπουν στο επικίνδυνο σχολείο, ισχυριζόμενη κυνικά ότι εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα δε μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα.

Αίθουσες δημοτικών συμβουλίων γέμισαν ασφυσκτικά από γονείς όχι μόνο του σχολείου για το οποίο γίνοταν τα συμβούλια, στο Βύρωνα για πρώτη φορά, όσο θυμόμαστε τουλάχιστον, έγιναν πορείες γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων της πόλης προς το δημαρχείο, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό σε πάνω από χίλιους δημότες, έγιναν δημοσιεύσεις από την Ένωση μας στον τοπικό τύπο αλλά και στα δικά μας ηλεκτρονικά μέσα με χιλιάδες αναγνώσεις.

Η παρουσία Ένωσης, της Ομοσπονδίας και του σωματείου εκπαιδευτικών "Ρόζα Ιμβριώτη" ηταν καταλυτική, οχι σαν μοναχικοί ήρωες απέναντι σε ένα απρόσωπο αντίπαλο, αλλά με συστηματική δουλειά να αναδείξουμε τη φύση του συστήματος που γεννά τις πολιτικές που οδηγούν στην υποβάθμιση της παιδείας, να πείσουμε γονείς να συμπορευτούν μαζί μας με πλαίσιο διεκδικητικό, και σε ενα σημαντικό βαθμό το πετύχαμε. Προσπαθήσαμε να κάνουμε καθαρό στους γονείς πως η μετατόπιση της ευθύνης συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων από την κεντρική εξουσία στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, χωρίς παράλληλη χρηματοδότηση των αντικειμενικών αναγκών, αποτέλεσε και αποτελεί την κύρια αιτία της κατάστασης που βιώνουμε στα σχολειά των παιδιών μας. Κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δήμων, ομονοούν και σε πλήρη αρμονία, τελικά συμπράττουν στην απαξίωση των υποδομών των σχολείων μας.

Κι είναι ακριβώς εδώ που έρχεται η ανάγκη, ενόψει και των αρχιαιρεσιών που θα λάβουν χώρα στα σχολεία τους αμέσως επόμενους μήνες, να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους γονείς, να συνεχίσουμε με παρεμβάσεις μας σαν Ένωση σε όλα τα σχολεία να διατρανώνουμε την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας των Συλλόγων όπως αυτός τείνει να διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο γονιός δεν είναι αποσπασμένος απο την κοινωνία, τα τελευταία χρόνια βάλλεται από παντού, αποδομείται το δικαίωμα του όχι μόνο στη μόρφωση των παιδιών του, αλλά κα στην εργασία, στην υγεία, στον πολιτισμό. Ακούει για μεσοπρόθεσμα ως το 2022 για δημοσιονομικούς στόχους ως το 2059, για μνημόνια που φεύγουν αλλά μένουν. Έχει ανάγκη να αντιδράσει, να νιώσει πως δεν είναι μόνος του, έχει ανάγκη να σηκώσει το κεφάλι να διεκδικήσει σταγόνες αξιοπρέπειας και ο χώρος του γονεικού κινήματος ειναι πρόσφορος για κάτι τέτοιο. Εμείς σαν Ενώσεις οφείλουμε αυτούς τους γονείς να τους υποστηρίξουμε να τους καλέσουμε να πάρουν μέρος στη συλλογική δράση, να τους ενημερώσουμε, να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν τη δύναμη τους.

Ένα γονεικό κίνημα που ως χτες στο Βύρωνα δεν γνώριζε σε πολλές περιπτώσεις τι είναι σχολικό συμβούλιο, τι είναι σχολικές επιτροπές αλλά ουτε και τι σημαίνει Ένωση Γονέων καθώς για 7 χρόνια κάποιοι αποφάσισαν να μην της επιτρέψουν να υπάρχει, σήμερα νιώθουμε με την εμπειρία που αποκομίσαμε, με τις μικρές νίκες που πετύχαμε πως είναι έτοιμο να κάνει ένα μικρό βήμα μπροστά. Οι εκλογές για τα τους Συλλόγους Γονέων είναι μπροστά μας. Παρεμβαίνουμε, στηρίζουμε τους γονείς, δίνουμε το χέρι για να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί...