Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

01/05/2019

Αντιδήμαρχος της πόλης μας αποφαίνεται πως οι γονείς του Βύρωνα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και σε εκείνους που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. 

Έτερος αντιδήμαρχος της πόλης μας εμπλουτίζει την κατηγοριοποίηση του πρώτου, προσθέτοντας δύο ακόμα κατηγορίες, τους "πολύξερους" και τους "παντογνώστες".

Τρίτος αντιδήμαρχος προσθέτει δύο ακόμη κατηγορίες, τους μικρόψυχους (!!!) και τους "αντιπολιτευόμενους".

Ακολουθεί κριτική στην κριτική Συλλόγου Γονέων ως μην πρέπουσα  και αντιδεοντολογική.

Από την πλευρά μας δεν θα κατατάξουμε αυτούς σε καμία κατηγορία. Ας μας επιτραπεί όμως να πούμε πως οι ίδιοι άνθρωποι:

  • Μετρούσαν κεφάλια έξω από το 4ο Δημοτικό για να δουν αν θα "περάσει" των γονέων ή το δικό τους, καθώς ανερυθρίαστα ισχυρίζονταν πως το σχολείο είναι ασφαλές και καλούσαν δημοσίως τους γονείς να βάλουν τα παιδιά τους μέσα.
  • Προσπάθησαν να πείσουν τους γονείς του 4ου Δημοτικού ότι η άρση της αχρησίας ισοδυναμούσε με άρση της επικινδυνότητας.
  • Έκπληκτοι ρωτούσαν τα μέλη της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, όταν ανέδειξαν την τραγική κατάσταση του Λυκείου Καρέα, "Γιατί τώρα;"
  • Στο υπό κατάληψη πριν ένα χρόνο Γυμνάσιο Καρέα, προκειμένου να λύσουν το σοβαρότατο θέμα θέρμανσης που αντιμετώπιζε το σχολείο...αγόρασαν σόμπες Kumtel (χωρίς παρεξήγηση αγαπητέ και αξιόλογε κύριε Παρτσαλάκη)
  • Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, στην τηλεόραση ή στον τοπικό τύπο με ευκολία χαρακτήριζαν γονείς κομματικώς υποκινούμενους.
  • Εσχάτως διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να γίνει αιτία να "σέρνεται" το έργο του αύλειου χώρου του 8ου Δημοτικού, σάμπως οι ήδη σημαντικότατες καθυστερήσεις οφείλονται κάπου αλλού κι όχι στην εκ μέρους τους πλημμελέστατη επίβλεψη. Πες πες κάτι θα μείνει, όλο και κάποιος γονιός θα θεωρήσει το Σύλλογο Γονέων υπέυθυνο για τις καθυστερήσεις και τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί.
  • Παρέκκλιναν εκ των προβλεπόμενων στην εγκεκριμένη τεχνική μελέτη του ίδιου έργου, ακυρώνοντας στην πράξη τις υπογραφές επιστημόνων, γιατί έμαθαν λέει πως στη Γερμανική σχολή που χρησιμοποιήθηκε αντίστοιχο υλικό, η κατασκευή αστόχησε.
  • Σε κάθε τόνο και με παρρησία ομολογούν πως από την αρχική μελέτη "κόπηκαν" εργασίες λόγω κόστους, ενώ γνωρίζουμε πως η Περιφέρεια ουδέποτε επέβαλε πλαφόν στην χρηματοδότηση για ένα έργο που μάλιστα η ίδια είχε επικροτήσει τη σύλληψη του!  

Βάζουν ταμπέλες στους γονείς που αγωνιούν, στους γονείς που αντιστέκονται, ενοχλούνται και δεν το κρύβουν. Η ενόχληση τους είναι η επιβεβαίωση πως οι κινήσεις μας είναι στη σωστή κατέυθυνση. Αυτοί οι γονείς πρέπει να γίνουμε περισσότεροι. Μόνο η συλλογική διεκδίκηση, η ανάδειξη των αιτίων απαξίωσης της παιδείας, μπορούν να αντιστρέψουν την διαμορφωμένη κατάσταση.

Κι επειδή πάλι κάποιοι καλοθελητές θα βγουν να πουν, "είστε υποκινούμενοι, κάνετε μικροπολιτική",  προκαταβολικά επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς, και τους λέμε:

1) Πως ενίοτε με πολιτικά επιχειρήματα θα απαντάμε σε εκείνους που άσκησαν, ασκούν ή θα ασκήσουν πολιτική, και που εν προκειμένω η πολιτική που επιλέγουν να υπηρετήσουν δεν είναι εκείνη που αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας. Πολιτικές που εκ του αποτελέσματος, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως μαθηματικά οδηγούν στον ευτελισμό της δημόσια Παιδείας. Μια απλή ματιά και στον φετινό προυπολογισμό του δήμου μας, συνέχεια του κρατικού προυοπολογισμού, θα πείσει και τον πλέον καλόπιστο για το ποιές είναι οι πραγματικές προτεραιότητες και τι προβλέπεται για τα σχολεία και της πόλης μας. 

2) Πως ο γονέας του Βύρωνα, που έχει δώσει εν μέσω κρίσης, ένα σκασμό χρήματα από το υστέρημα σε φόρους και τέλη, που μπορεί να περνάει δύσκολα σήμερα, που στερείται πρόσβασης στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, ούτε πολύξερος είναι, ούτε μικρόψυχος, ούτε δεν καταλαβαίνει, ούτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει πολύ καλά πως η ανάπτυξη που του παρουσιάζουν δεν είναι παρά λόγια παχιά, που μπορεί να αφορούν άλλους, μα σίγουρα όχι εμάς!

Κι επειδή ακριβώς καταλαβαίνει, απαιτεί τουλάχιστον σεβασμό!