Διοικητικός απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ της Ένωσης Γονέων Βύρωνα

04/09/2019

Ο Διοικητικός απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ της Ένωσης μας, ο οποίος ομόφωνα εγκρίθηκε από την εκλογοαπολογιστική μας Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 07/04.

Αγαπητοί γονείς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε πριν δύο χρόνια και δύο μέρες, σήμερα παραδίδει τη σκυτάλη ολοκληρώνοντας τη θητεία του. Σκοπός της σημερινής μας εκλογοαπολογιστικής μας Συνέλευσης είναι τόσο να σας παρουσιάσουμε τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα του ΔΣ μας τα προηγούμενα δύο χρόνια, όσο και να σας εκθέσουμε έναν άξονα στον οποίο εκτιμάμε πως το νεό ΔΣ θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα και πάντα σε αγαστή συνεργασία με Συλλόγους Γονέων, την Ομοσπονδία μας, την ΑΣΓΜΕ και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας.

Εκτίμηση μας είναι πως η διετία που πέρασε αφήνει παρακαταθήκη στους γονείς που θα εκλεγούν και αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης. Μιας Ένωσης που όταν πριν δύο χρόνια ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια, ήταν για μας ένα "τριπλό στοίχημα", ας μας επιτραπεί η έκφραση: "να στηθεί, να σταθεί και να καθιερωθεί". Ας μην ξεχνά κανείς πως η Ένωση Γονέων στο Βύρωνα δεν λειτουργούσε καν από το 2012 και μετά. Κρίνουμε δύο χρόνια μετά πως με τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε, τις όποιες αντιφάσεις κληθήκαμε να διαχειριστούμε, στο τέλος αυτής της διετίας τα καταφέραμε. Σήμερα η Ένωση μας είναι ένα αναγνωρίσιμο πλέον μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του δήμου μας.

Συσπείρωση των γονέων γύρω από τους Συλλόγους, των Συλλόγων γύρω από την Ένωση

Ζούμε σε εποχές που η συλλογική δράση είναι σε ύφεση, σύμπτωμα της εν γένει ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που καλλιεργείται και τελικά διαπιστώνεται σε επίπεδο κοινωνίας. Αυτήν την κατάσταση δεν την αποδεχτήκαμε, εξαρχής βάλαμε στόχο να αναδείξουμε την αξία της συλλογικής διεδίκησης, όχι απλά σαν σύνθημα αλλά ως στάση. Σήμερα στη συνέλευση μας είναι λίγο πολύ ο ίδιος αριθμός εκλεκτόρων, όπως δυο χρόνια πριν. Υπό αυτό το πρίσμα θα έλεγε κάποιος πως τουλάχιστον ποσοτικά δεν παρατηρείται η αύξηση της συμμετοχής που θα θέλαμε και που διεκδικήσαμε. Αντιλαμβανόμαστε και πρέπει κι εσείς να το αντιληφθείτε πως τα όποια βήματα μπροστά, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, πιθανόν να είναι αργά και σε κάθε περίπτωση δεν τα εκτιμάμε μόνο ποσοτικά.

Πεποίθηση μας είναι πως βήματα έγιναν. Και με δικές μας παρεμβάσεις σε μεγάλο βαθμό, ξεκίνησε να λειτουργεί ο θεσμός του Σχολικού Συμβουλίου, πολλοί γονείς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις έννοιες των επιτροπών παιδείας του δήμου. Ενημερώθηκαν για τις πηγές χρηματοδότησης, ή πιο σωστά "υποχρηματοδότησης" των επιτροπών αυτών. Προωθήσαμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των γονέων στις αρχαιρεσίες, την ενεργή συμμετοχή τους στην πραγματική δράση. Με όσες δυνάμεις είχαμε προσπάθήσαμε να κάνουμε ευρέως γνωστά τα δικαιώματα των γονέων, διοργανώσαμε σχετική ημερίδα και σειρά συσκέψεων. Θελήσαμε να αναδείξουμε τις αιτίες της απαξίωσης της παιδείας μας, να εξηγήσουμε ποιές είναι εκείνες οι πολιτικές που σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής διοίκησης έφεραν την παιδεία στην σημερινή κατάσταση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικήσαμε και συμμετείχαμε σε συνεργασίες με Συλλόγους Γονέων, συμμετείχαμε σε όλες τις συσκέψεις που διοργανώθηκαν από τα ανώτερα όργανα, την Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής και της ΑΣΓΜΕ. Διοργανώσαμε σειρά συσκέψεων με τους γονείς, συμμετείχαμε σε σύσκεψη με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαιδευσης "Ρόζα Ιμβριώτη" και τη Ζ ΕΛΜΕ, ,με διευθύνσεις σχολείων. Η προσπάθεια μας αυτή έφερε αποτελέσματα, Σύλλογοι και γονείς αντιλήφθηκαν ποιά είναι τα δικαιώματα τους, συνειδητοποίησαν τι και από ποιόν πρέπει να διεκδικήσουν, αναδείχτηκε η ανάγκη ύπαρξης της Ένωσης μας ως όργανο με θέσεις που εξειδικεύει τα ζητήματα που βάζει άξονες και προσανατολισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το 4ο Δημοτικό ή το Λύκειο Καρέα για τα οποία θα γίνει λόγος και παρκάτω στην εισήγηση μας.

Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια είδαμε ΔΣ Συλλόγων να αποκτούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που οι καιροί απαιτούν. Είδαμε συλλόγους να προσπαθούν να αποβάλλουν λογικές του τύπου "βάζω το χέρι στην τσέπη", είδαμε Συλλόγους να ωριμάζουν, να αντιλαμβάνονται πως άλλος δρόμος δεν υπάρχει για να "κερδίσουμε" το σχολείο των αναγκών μας, από το δρόμο της αγωνιστικής και συλλογικής διεκδίκησης. Γνωρίσαμε γονείς που μοιράστηκαν τους προβληματισμούς μας, που πείστηκαν για την αξία της ενότητας στη δράση για την αξία της αλληλεγγύσης μεταξύ Συλλόγων. Βάλαμε ως Ένωση το λιθαράκι μας σε αυτήν τη μεταστροφή.

Είναι συνολική τούτη η μεταστροφή; Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Και σήμερα υπάρχουν εκείνα τα ΔΣ Συλλόγων που αγνόησαν τα καλέσματα της Ένωσης μας για συμπόρευση και ενότητα, που επιμένουν να εκτιμούν το σχολείο τους ως ένα μικρόκοσμο στον οποίον δρουν και κινούνται με όρους άλλους από εκείνους που εμείς επιλέξαμε να χτίσουμε το πλαίσιο της δράσης μας. Σύλλογοι τους οποίους δεν καταφέραμε καν να γνωρίσουμε καθώς αρνήθηκαν την όποια επαφή μαζί μας και κατ' επέκταση με το οργανωμένο γονεικό κίνημα. Μια άλλη αδυναμία που πρέπει να αναφερθεί και που συνέτεινε και στην απουσία κοινής αντίληψης για την Ένωση, είναι πως δεν καταφέραμε στον βαθμό που θα το θέλαμε την παρέμβαση μας στα σχολεία της Β/βάθμιας εκπαίδευσης, για λόγους αντικειμενικούς μα και υποκειμενικούς, κάτι που αποδεικνύεται και στη διάρθρωση του σώματος σήμερα.

Κτηριακό

Το κτηριακό πρόβλημα είναι σταθερά στο επίκεντρο της προσοχής της Ένωσης μας. Σε τακτική βάση δώσαμε το παρών σε δημοτικά συμβούλια και συναντήσεις με τη δημοτική αρχή με σχετικές παραστάσεις μας. Είναι γεγονός πως σχεδόν μονοπώλησε τα προηγούμενα δύο χρόνια τις δράσεις της Ένωσης το θέμα των κτηριακών υποδομών. Δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στο θέμα του 4ου δημοτικού σχολείου, ένα θέμα που απασχόλησε συνολικά την κοινή γνώμη και για το οποίο θα μας επιτρέψετε να καμαρώνουμε σήμερα. Να καμαρώνουμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

  • Καταρχήν γιατί και με δικές μας ενέργειες πλάι στο Σύλλογο Γονέων διαφάνηκε λύση σε ένα θέμα που επί χρόνια βασάνιζε τη σχολική κοινότητα.
  • Δεύτερον γιατί μας δόθηκε στην πράξη η ευκαρία να αντιληφθούμε αλλά και να αποδείξουμε την αξία της ενότητας και της συλλογικής διεκδίκησης. Η κοινή πορεία Συλλόγου, Ένωσης, Ομοσπονδίας και Συλλόγου Εκπαιδευτικών είναι παράσημο για την εκπαιδευτική κοινότητα της γειτονιάς μας. Η συμμετοχή κόσμου σε δημοτικά συμβούλια, ακόμα και σε πορείες προς το δημαρχείο, υπήρξε πέραν κάθε προσδοκίας, αποδεικνύοντας πως ο γονεάς, ο πολίτης εντέλει, μπορεί να κερδίσει ανάσες εφόσον το θελήσει.
  • Για την αταλάντευτη στάση που επιδείξαμε όλο το διάστημα που το θέμα ήταν και συνεχίζει φυσικά να είναι ψηλά

Είναι υποχρέωση του ΔΣ της Ένωσης που θα πάρει τη σκυτάλη να μην αφήσει το θέμα να "ξεχαστεί". Να διεκδικήσει δίπλα στο Σύλλογο Γονέων με κάθε δυνατό μέσο την έναρξη των εργασιών ανέγερσης σύγχρονου σχολείου για λογαριασμό του 4ου δημοτικού.

Αντίστοιχες κινήσεις ως προς την κατεύθυνση ανάδειξης και διεκδίκησης παρεμβάσεων σχετικών με ζητήματα υποδομών έγιναν φυσικά και για άλλα σχολεία του Βύρωνα. Το θέμα του Λυκείου του Καρέα ήταν ένα από αυτά, μέσα απο το αποίο ανεδείχθη και η ανάγκη συμπόρευσης και με τους μαθητές των σχολείων μας. Το Γυμνάσιο Καρέα επίσης με το χρόνιο πρόβλημα θέρμανσης που αντιμετώπιζε, το ζήτημα των αργασιών που ακόμα ολοκληρώνονται στο 8ο Δημοτικό, οι αύλειοι χώροι του 12ου Δημοτικού, πρόβληματα του 5ου Λυκείου Βύρωνα. Σειρά τέτοιων παρεμβάσεων της Ένωσης μας που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως μόνο αν συμπράξουν γονείς, δάσκαλοι και μαθητές θα έρθει η επιθυμητή λύση, μόνο η ενότητα των φορέων και το πλαίσιο συλλογικής δράσης θα εξασφαλίσουν μικρότερες ή μεγαλύτερες νίκες.

Ελλείψεις-κενά

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αντίστοιχα και σε βοηθητικό προσωπικό είναι πια η συνήθης εικόνα, ιδιαιτέρως κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η Ένωση πήρε και παίρνει τακτικά δημόσια θέση για τα παραπάνω. Πάγια πλέον θέση της είναι η διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των αναγκών που τα σχολεία μας έχουν.

Όσο για τα κενά που αφορούν τον εξοπλισμό του σχολείου, είτε εργαστηριακού ή σε κατάλληλες αίθουσες, και εδώ κοινή διαπίστωση είναι πως τα βήματα που γίνονται από την πολιτεία είναι προς τα πίσω. Η αποστελέχωση της ΚΤΥΠ, του πρώην ΟΣΚ, υπήρξε κρίσιμη όσον αφορά τα κενά που πλέον μεγεθύνονται. Η παρουσία μας πρόσφατα σε σχετική ημερίδα της ΑΣΓΜΕ, αναφορικά με τη σχολική στέγη, μας εφοδίασε πραγματικά με μια καθαρή εικόνα για το σχολείο που έχουμε σε σχέση με το σχολείο που οι καιροί θα επέτρεπαν.

Δίχρονη προσχολική αγωγή - Ειδικό σχολείο

Στις επαφές μας με τη δημοτική αρχή, συχνά πυκνά προβάλλαμε τις θέσεις μας αναφορικά και με την εφαρμογή της θεσμοθετημένης πλέον δίχρονης προσχολικής αγωγής και στο Βύρωνα. Είναι δυστυχώς διαπιστωμένο πως η καθυστέρησεις που παρατηρούνται οφείλονται στην απουσία των σχετικών υποδομών, όπως επίσης από επίσημα χείλη είναι διατυπωμένο πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα τρέξει πρόγραμμα εγκατάστασης λυόμενων για αυτό το σκοπό. Θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα το επόμενο διάστημα και να διεκδικήσουμε από την πολιτεία και το δήμο Βύρωνα λύσεις που να μην υποβαθμίζουν την παιδεία αλλά και την αξιοπρέπεια μας. Για το ειδικό σχολείο δε, ένα σχολείο που στα χαρτιά έχει από καιρό ιδρυθεί αλλά δε λειτούργησε ποτέ, και πάλι ελλέιψει κτηρίου, θα πρέπει επιτέλους να δρομογηθούν λύσεις, πρέπει από πλευράς μας να συνδράμουμε τις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας, να συμπαραταχθούμε δίπλα στο Σύλλογο εκπαιδευτικών "Ρόζα Ιμβριώτη" που χρόνια τώρα κρατάει ψηλά τη σημαία για το συγκεκριμένο αίτημα της εκαπιδευτικής κοινότητας.

Συμμετοχή στις Σχολικές Επιτροπές και ΔΕΠ

Η Ένωση συμμετέχει με εκπροσώπους της στις σχολικές επιτροπές Π.Ε. και Δ.Ε. του Δήμου, και στη ΔΕΠ. Οι συγκεκριμένες επιτροπές εκτιμάμε πως δε λειτουργούν σωστά καθώς τόσο οι συνεδριάσεις τους δεν είναι όσο συχνές θα έπρεπε, όσο και γιατί συνεδριάζουν σε ώρες τέτοιες που δεν είναι δυνατό να τις παρακολουθούν οι εκπρόσωποι των γονέων, όντας εεργαζόμενοι. Κρίνουμε πως ο ρόλος τους αυτά τα δύο χρόνια της εμπειρίας μας είναι κυρίως αν όχι μόνο διεκπεραιωτικός, ένας μηχανισμός κατανομής πιστώσεων στα σχολεία από την ελάχιστη πλέον χρηματοδότηση από τους κεντρικούς πόρους του κράτους. Είναι σημαντικό, η Ένωση το επόμενο διάστημα να διευρύνει το ρόλο της μέσα στις επιτροπές αυτές, να μπορέσει μαζί με τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν αιτήματα τους.

Πολιτισμός και αθλητισμός

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε την προσφορά που πρέπει να έχει το γονεϊκό κίνημα στην μορφωτική, πολιτιστική και αθλητική αναβάθμιση της πόλης μας, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια θετικών προτύπων και αξιών στα παιδιά μας. Πέρα από αποσπασματικές παραστάσεις μας στη δημοτική αρχή και τη διατύπωση σχετικών με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό αιτημάτων, δεν μπορέσαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση όπως θα οφείλαμε, να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Έχει σημασία το επόμενο διάστημα η Ένωση μας να καταπιαστεί με τα θέματα αυτά. Να καταγγείλει την πλημμελή παροχή σχετικών υπηρεσιών στα παιδιά αλλά και στους γονείς από την τοπική διοίκηση, κι αυτές πάντα σε πλαίσιο ανταποδοτικότητας. Να αναδείξει ποιές είναι εκείνες οι πολιτικές που εν έτει 2019 καθιστούν πολυτέλεια τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, προνόμιο όσων γονέων έχουν να δώσουν από το υστέρημα τους. Τη ίδια στιγμή όμως η Ένωση μας να προωθήσει τη διοργάνωση διασχολικών αγώνων σε σειρά αθλημάτων, ή καλλιτεχνικών δρώμενων με συμμετοχή Συλλόγων, εκπαιδευτικών και 15μελών. Να δημιουργήσει εκείνο το πρόσφορο έδαφος, ώστε και οι σχολικές κοινότητες να έρθουν σε επαφή, αλλά και να ενισχυθεί η συλλογική διεκδίκηση ανάσας πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τους πολίτες του Βύρωνα.

Επικοινωνία με τους γονείς - Συλλόγους

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε το πρόβλημα της επικοινωνίας. Όπως βλέπετε οι δραστηριότητες της Ένωσης είναι πολλές και σημαντικές και για πρώτη φορά σε αυτό το εύρος. Δυστυχώς όμως αυτές δεν γίνονται πάντα γνωστές σε όλους τους Γονείς. Όταν οι πρωτοβουλίες της Ένωσης αγκαλιάζονται από τους συλλόγους γονέων, τότε οι πρωτοβουλίες είναι επιτυχημένες και δημιουργούν θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να γίνει συνείδηση πως η Ένωση δεν είναι κάτι άλλο, αλλά εμείς οι ίδιοι οι Σύλλογοι, οι γονείς τελικά. Η Ένωση σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει το Σύλλογο, παρά μόνο θα τον ενισχύσει. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να στηθεί κανάλι επικοινωνίας με του Συλλόγους, τόσο με τη δημιουργία της σελίδας μας στο διαδίκτυο, όσο και με λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με την τακτική ενημέρωση μέσω email με τα μέλη όλων των συλλόγων. Εκτίμηση μας είναι πως αυτή η προσπάθεια άξιζε να αγκαλιαστεί λίγο περισσότερο από τους Συλλόγους, η αρθρογραφία μας ή τα ενημερωτικά μας δελτία τύπου να τύχουν περισσότερων κοινοποιήσεων. Θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και από πλευράς της η Ένωση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να αγκαλιαστεί από περισσότερους ακόμα γονείς. Σε καμία περίπτωση τα ηλεκτρονικά μέσα δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουν την προσωπική μας επαφή με τους Συλλόγους, αποδείχτηκε και στη πορεία αυτή των δύο χρόνων πως τούτη είναι η πλέον επωφελής για το γονεικό κίνημα επικοινωνία.

Αγαπητοί γονείς,

Ευχόμαστε στο επόμενο ΔΣ να μεγαλώσει την Ένωση μας ακόμη περισσότερο. Η συσπέιρωση των Συλλόγων γύρω της, η εμπιστοσύνη τους στην Ένωση είναι τα ζητούμενα που θα πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το επόμενο διάστημα, για να γίνει η Ένωση μας ουσιατικότερη και αποτελεσματικότερη στις διεκδικήσεις που θα έρθουν.