Δημοτικό Συμβούλιο για το 4ο Δημοτικό Βύρωνα

07/23/2018

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος, παρουσίασε ένα πλάνο το οποίο προέβλεπε τη διατήρηση του κελύφους του κτηρίου Χαραλαμπόπουλου, αφού απομακρυνθεί το πανωσήκωμα του δευτέρου ορόφου, καθώς επίσης και τη διατήρηση του κτηρίου που στεγάζεται το Νηπιαγωγείο. Η βασική ιδέα ήταν για τα συγκεριμένα κομμάτια να γίνουν εργασίες κατά ύψος ή πλάτος επέκτασης τους, με στόχο τελικά να διατηρηθεί σημαντικό μέρος του κτηρίου για λόγους σεβασμού στην ιστορικότητα του.

Μας έγινε σαφές κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου και προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε στις τοποθετήσεις μας, τόσο εμείς και η Ομοσπονδία Γονέων, όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών "Ρόζα Ιμβριώτη"¨, ότι τα μέλη του Συμβουλίου διαφαινόταν πως καλούνταν να αποφασίσουν μεταξύ κατεδάφισης και διατήρησης, την ίδια στιγμή που το μέιζον ήταν αν με τη μία η την άλλη λύση εξασφαλιζόταν η ανέγερση ενός πραγματικά σύγχρονου διδακτηρίου. Ενός διδακτηρίου όχι όπως οι γονείς μόνο το θέλουμε, αλλά όπως οι εγκύκλιοι του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας και της ΚΤΥΠ επιτάσσουν. Θα περίμενε κανείς κάποια προμελέτη, κάποια προεργασία σχετικά που να στηρίζει την όποια επιλογή, αλλά φευ, ένα αόριστο πλάνο με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου.

Στο τέλος της σχετικής συζήτησης, ο Δήμαρχος, υπό την πίεση των εκπαιδευτικών φορέων αλλά και των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επανήλθε με νέα πρόταση, ή οποία και κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία προέβλεπε σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, την ΚΤΥΠ και το Πολυτεχνείο, να ξεκινήσει προμελέτη η οποία θα εξετάσει τις εναλλακτικές - εκδοχές, με διάθεση διατήρησης του κτηρίου, στο βαθμό που πληρούνται οι προυποθέσεις κατασκευής ενός σύγχρονου σχολείου.

Και τέλος κάποιες σκόρπιες σκέψεις για να προβληματιστούν οι γονείς.

· Ρωτάμε τη δημοτική αρχή γιατί δεν φρόντισε από τα μέσα Απρίλη κιόλας να παραγγείλει τις σχετικές μελέτες που άλλωστε στο δημοτικό συμβούλιο της 12ης Απρίλη είχε ακριβώς υποσχεθεί? Γιατί πέρασαν 3,5 μήνες για να αποφασιστεί το αυτονόητο?

· Ποιό το νόημα της διαβούλευσης που προηγήθηκε τον Ιούνιο, αφού τελικά πάμε σε αξιολόγηση όλων των εναλλακτικών μέσω σχετικών μελετών?

· Επ' ουδενί δεν αποδεχόμαστε την κυνική τοποθέτηση της δημοτικής αρχής ότι το έργο ανέγερσης του νέου σχολείου θα διαρκέσει 3 εώς 5 χρόνια. Η πρακτική έχει αποδέιξει στην περίπτωση του 7ου Δημοτικού ότι το σχολείο χρειάστηκε δύο χρόνια να χτιστεί. Δεν αποδεχόμαστε δικαιολογίες που ακούστηκαν πως "έτσι είναι, η γραφειοκρατία, οι νόμοι κλπ". Δηλώνουμε βέβαιοι πως όπου υπάρχει πολιτική βούληση και πυγμή, και οι χρόνοι αλλά και η χρηματοδότηση πετυχαίντοναι, λυπούμαστε αλλά ως τώρα όυτε βούληση ούτε πυγμή είδαμε. Καλούμε τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί ότι 5 χρόνια μελετών και έργων θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του σχολείου.

· Κρίνουμε ανεπίτρεπτο, η δημοτική αρχή να επιχειρηματολογεί έναντι τοποθετήσεων των γονέων και εκπαιδευτικών, χρησιμοποιώντας εκφράσεις ότι τάχα μου "ζητάμε το νέο σχολείο να διαθέτει σάουνα ή γήπεδο για χόκευ επί πάγου"

· Δεν μας καλύπτει η τοποθέτηση αντιδημάρχου, "να δούμε τι χρηματοδότηση θα μπορέσουμε να βρούμε το Φλεβάρη". Καμία δικαιολογία δεν θα δεχτούμε την ώρα που εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο διοχετεύονται από την Περιφέρεια στους δήμους για άλλα έργα. Eίναι θέμα πολιτικής βούλησης η χρηματοδότηση και από τώρα πρέπει να δεσμευτεί

. Θεωρούμε επίσης τουλάχιστον άκομψο να χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή επιχειρήματα του τύπου "ούτε το 10ο έχει όλα όσα το Υπουργείο προβλέπει". Καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι είναι πάγια η τακτική κυβερνήσεων αλλά και τοπικών αρχών να εξισώσουν προς τα κάτω ανάγκες και δικαιώματα, εμείς απλά απορρίπτουμε τέτοιες λογικές και δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τέτοιες πρακτικές.

· Ακόμη και στο θέμα της προσωρινής μεταστέγασης των μαθητών στον Καρέα παρατηρούνται σοβαρότατες καθυστερήσεις, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι το κρήριο στον Καρέα δεν θα είναι έτοιμο στο άνοιγμα των σχολείων. Δεν μας καλύπτουν τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής ότι κάνει το καλύτερο δυνατό, πως δεν κοιμούνται τις νύχτες αντιδήμαρχοι και πάντα κάποιος άλλος φταίει.

· Κατηγορηθήκαμε ως Ένωση Γονέων για μικρότητα όταν καταγγείλαμε τις καθυστερήσεις, αλλά δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιωνόμαστε, κανένα συγκεκριμένο πλάνο, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει όσο και αν το απαίτησαν οι γονείς και ο Σύλλογος τους.

· Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει έμπρακτα πλέον τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στα δίκαια αιτήματα τους, να παρακολουθήσουν την πρόοδο των διαδικασιών, να ελέγξουν και να διεκδικήσουν τη βέλτιστη διαδικασία.

Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουμε πλάνο αξιοπρεπές και πάνω από όλα συγκεκριμένο, με σεβασμό στους μαθητές και τους γονείς του σχολείου, όχι άλλη αβεβαιότητα και αόριστες υποσχέσεις. Σήμερα κιόλας να εξασφαλιστεί ότι το σχολείο του Καρέα θα είναι έτοιμο στις 11 Σεπτέμβρη, να σκεφτούν τον αντίκτυπο των συνεχών μετακινήσεων σε μικρά παιδιά και κατά πόσο τελικά παιδαγωγικά λειτουργεί ανασταλτικά μια τέτοια κατάσταση. Άμεσα να ξεκινήσουν οι όποιες μελέτες για νέο και σύγχρονο σχολείο το οποίο θα παραδοθεί σε δυο χρόνια στους μαθητές.