Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία: Δίχρονη προσχολική αγωγή

10/31/2019

Απόσπασμα από την εισήγηση του Δημάρχου:

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 21 αίθουσες νηπιαγωγείων. Η πρόβλεψη είναι ότι χρειάζονται άλλες 9 αίθουσες. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για να λυθεί οριστικά το ζήτημα της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία. Αναθέτουμε στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μας παρουσιάσει πρόταση για οριστική λύση του ζητήματος εντός τριμήνου.

Και η διατυπωμένη θέση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα:

H θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2018 (Άρθρο 33, 4521/2018). Ποιες οι ενέργειες της δημοτικής αρχής έκτοτε, δεδομένου μάλιστα ότι ο δήμος μας είναι στους λίγους δήμους που πήραν παράταση για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής για τη σχολική χρονιά 2020-2021; Ρητορική η ερώτηση. Σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο πριν την υποχρεωτική εφαρμογή της, η δίχρονη προσχολική αγωγή θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από την Α/βάθμια σχολική επιτροπή, η οποία εντός τριμήνου θα κληθεί να καταθέσει σχετική πρόταση.

Καλούμε τους γονείς να είναι σε επαγρύπνηση, δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε λύσεις του τύπου νηπιαγωγεία μέσα σε δημοτικά ή εγκαταστάσεις βαρέως τύπου λυόμενων σε προαύλια σχολείων. Αυτά τα σενάρια δεν είναι δυστυχώς της φαντασίας μας. Είναι σαφείς προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου Γαβρόγλου (Ν. 4610/2019), το οποίο και η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως ευαγγέλιο με αποτέλεσμα οι αυλές πολλών σχολείων σε πολλούς δήμους να έχουν γεμίσει με λυόμενα.

Η δίχρονη προσχολική αγωγή είναι πάγιο αίτημα ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την οραματιζόμαστε να υλοποιείται σε σωστή παιδαγωγική κατεύθυνση όχι σε αίθουσες όπου και όπως βρεθούν για να βγει η υποχρέωση. Σήμερα κιόλας πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει διαδικασίες διεκδίκησης χρηματοδότησης τέτοιας που θα αποτελεί ουσιαστική και στην πράξη στήριξη στο θεσμό.