Δημοτικό Συμβούλιο 25/2/2019 - Φιλόδημος ΙΙ - Σχόλιο της Ένωσης Γονέων Βύρωνα

02/26/2019

  Σε συνέχεια σημερινής ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής αναφορικά με την έκτακτη επιχορήγηση στα σχολεία του Βύρωνα (βλ. εδώ), αλλά και της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου οπότε και ψηφίστηκε η σχετική μελέτη, ακολουθεί σχόλιο της Ένωσης Γονέων Βύρωνα. Καταρχήν, οποιαδήποτε απόφαση χρηματοδότησης των αναγκών των σχολείων μας με σκοπό τη συντήρηση τους είναι ευπρόσδεκτη.

  Όμως:

 • Τα 400.000 ευρώ τα οποία αναφέρονται ως έκτακτη χρηματοδότηση, διευκρινιστικά αναφέρουμε πως είναι 190.000, αυτά από το πρόγραμμα "Φιλόδημος ΙΙ". Τα υπόλοιπα 210.000 είναι τακτική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και αναφέρονται στη ΣΑΤΑ σχολείων, ύψους 75.000 ευρώ περίπου το χρόνο, τα οποία με κάποιον τρόπο συσσωρεύτηκαν περνώντας από έτος σε έτος στον προυπολογισμό του 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη συντήρηση των σχολείων τα προηγούμενα χρόνια αλλά έμπαιναν να το πούμε απλοικά σε έναν κουμπαρά. Έχει σημασία να είναι σαφείς οι διατυπώσεις ώστε οι γονείς να μπορούν με ασφάλεια να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
 • Επιπροσθέτως να θυμίσουμε ότι αυτά τα 210.000 ευρώ, εδώ και ένα χρόνο (και είναι καταγεγραμμένο αυτό στα πρακτικά δημοτικών συμβουλίων), παρουσιάζονταν ώς ίδιοι πόροι του δήμου. Με απλά λόγια ως χρηματοδότηση στα σχολεία από το υστέρημα του δήμου. Εχτές αποδείχτηκε εντέλει πως ούτε ίδιοι πόροι είναι, ούτε έκτακτη είναι η σχετική επιχορήγηση, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.
 • Χτες, για ακόμη μια φορά απεδείχθη πως οι μαθητές με την παρουσία τους και τη στάση τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για μας τους γονείς. Αναφερόμαστε φυσικά στους μαθητές του Λυκείου Καρέα που και χτες έδωσαν συνέχεια στον όμορφο και δίκαιο αγώνα τους των τελευταίων εβδομάδων.
 • Θα περιμέναμε πως κάποια στιγμή θα έλιωνε επιτέλους η καραμέλα της δήθεν υποκίνησης - καθοδήγησης γονέων ή μαθητών. Ακούσαμε συγχαρητήρια σε μαθητή γιατί είναι καλός "συνδικαλιστής", είδαμε κλείσιμο ματιού του τύπου "ελάτε τώρα ξέρουμε ποιοί σας βάζουν, ακούσαμε ότι κακοί γονείς κινδυνολογούν και σπέρνουν τον πανικό στα σχολεία. Απο τους ίδιους ανθρώπους που μετά την σύνταξη έκθεσης επικινδυνότητας για το 4ο Δημοτικό καλούσαν τους γονείς να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, από τους ίδιους ανθρώπους που έχτες έκριναν (και δικαίως) πως το Λύκειο Καρέα απαιτείται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ (ω τι αντίφαση να ισχυρίζεσαι ότι γονείς και μαθητές υπερβάλλουν ή υποκινούνται και την ίδια στιγμή να εγκρίνεις αυτού του ύψους τη χρηματοδότηση για κάλυψη αντικειμενικών προβλημάτων).
 • Μαθητές και γονείς έγιναν αποδέκτες κριτικής πως τάχα μου ζητούν ανέφικτες λύσεις "εδώ και τώρα". Βεβαίως ουδείς απάντησε στο προφανές, πως το Λύκειο Καρέα και όχι μόνο αυτό έχουν τα ίδια σοβαρότατα προβλήματα "εδώ και χρόνια".
 • Σε πλήρη σύμπνοια με τους μαθητές του σχολείου κατά την τοποθέτηση μας χτες βράδυ, υποστηρίξαμε πως η κατάσταση στο λύκειο Καρέα αναφορικά με τη θέρμανση δικαιολογεί και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. Το αίτημα μας αυτό έπεσε στο κενό, παρά το γεγονός πως και κάποιες εκ των δημοτικών παρατάξεων εξέφρασαν αντίστοιχες προτάσεις. Ο καιρός φτιάχνει σιγά σιγά ακούστηκε από κάποιον, δηλαδή στο σπίτι σας ανάβετε περισσότερο το καλοριφέρ ακούστηκε από κάποιον άλλον...και ένα ταβάνι δεν έπεσε να νας πλακώσει....
 • Οι ανάγκες μαθτών και εκπαιδευτικών δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Απαιτείται λεπτομερής καταγραφή των αναγκών όλων των σχολείων του Βύρωνα και γενναία χρηματοδότηση τώρα.