Δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων Βύρωνα: Για τη χτεσινή ανοιχτή σύσκεψη φορέων και σωματείων του Βύρωνα - Θα υπερασπιστούμε με αγώνα, ότι με αγώνα οι κάτοικοι του Βύρωνα κατέκτησαν πριν 40 χρόνια

04/26/2021

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή 25/04/2021, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων Βύρωνα, με αφορμή την 4891/2020 απόφαση του Εφετείου Αθηνών που έκανε αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών, επιδικάζοντας εκτάσεις στο λόφο Κοπανά σε ιδιώτες, ανάμεσα σε αυτές τα θέατρα και τα γήπεδα στα «Νταμάρια». Η ανταπόκριση πλήθους σωματείων και φορέων του Βύρωνα στο κάλεσμα της Ένωσης Γονέων ήταν μεγάλη, ενώ τη σύσκεψη μας τίμησαν με την παρουσία τους και μεμονωμένοι πολίτες του Βύρωνα, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης μας.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, έγινε αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, επισημάνθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν έδωσαν τόσα χρόνια οριστική λύση στο θέμα της διεκδίκησης. Τονίστηκε η αναγκαιότητα ο αγώνας να πάρει μαζικά και κινηματικά χαρακτηριστικά, η ανάγκη αυτός να είναι διαρκής και κλιμακούμενος. Καυτηριάστηκε η απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου για μια υπόθεση που «τρέχει» από το 2019 και για την οποία η σχετική απόφαση είναι πρωτοκολλημένη στο Δήμο από τον περασμένο Νοέμβρη. Αναδείχτηκε η ανάγκη συντονισμού δράσης των φορέων και των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον Βύρωνα με κοινό στόχο το κράτος, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να δώσει οριστική και αμετάκλητη λύση, αποδίδοντας άπαξ δια παντός τους διεκδικούμενους χώρους στο λόφο Κοπανά εκεί που δικαιωματικά ανήκουν, στους κατοίκους του Βύρωνα και του Υμηττού.

Έγινε καθαρό προς κάθε κατεύθυνση από όλους τους συμμετέχοντες, πως τα «Νταμάρια» είναι σημείο αναφοράς για το Βύρωνα, ένας χώρος σύμβολο για εμάς τους Βυρωνιώτες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το δημόσιο χαρακτήρα του χώρου, θα υπερασπιστούμε με αγώνα, ότι με αγώνα οι κάτοικοι του Βύρωνα κατέκτησαν πριν 40 χρόνια.

Αποφασίστηκε και αναμένεται ως αύριο να ολοκληρωθεί, η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, αποτελούμενης από σωματεία και φορείς της πόλης, στη βάση σχετικού ψηφίσματος που κατέθεσε η Ένωση Γονέων Βύρωνα. Επόμενος μεγάλος σταθμός του αγώνα μας, η μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο 8 Μαΐου στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των δράσεων μας, για την οποία ως Συντονιστική Επιτροπή πλέον θα ενημερώσουμε τους δημότες του Βύρωνα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αυτά τα γήπεδα και αυτά τα θέατρα είναι δικά μας, δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει!