Δελτίο Τύπου: Σχετικά με την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Βύρωνα

12/14/2023

Αγαπητοί γονείς & συνδημότες,

Με το παρόν δελτίο τύπου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους γονείς, εκπροσώπους και μέλη ΔΣ των σχολείων που παρευρέθηκαν στην ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Βύρωνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του 1ου Λυκείου, την Κυριακή 19/11/2023. Βασικός στόχος της ανοιχτής πρόσκλησης ήταν η ανάπτυξη ενός αμφίδρομου δυναμικού διαλόγου και η καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων μεμονωμένα αλλά και συλλογικά που βιώνουν οι σχολικές κοινότητες στο δήμο μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκπροσωπήθηκαν τα παρακάτω σχολεία με ένα ή περισσότερους αντιπροσώπους τους:

Δημοτικά: 1ο, 3ο, 4ο, 7ο, 8ο, 11ο, 12ο

Γυμνάσια: 1ο, 3ο, 4ο

Λύκεια: 1ο, 3ο

Νηπιαγωγεία: 4ο, 11ο

Ακολουθεί μια σύνοψη αυτής της εποικοδομητικής κατά γενική ομολογία συνάντησης. Δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής και ακόμα και σήμερα παρατηρούνται σημαντικά κενά στα σχολεία του δήμου μας (όπως και σε άλλες περιοχές άλλωστε), τόσο σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής, όσο ειδικότερα και ειδικής αγωγής, με έμφαση στην παράλληλη στήριξη. Κενά όμως καταγράφονται και στο προσωπικό υποστήριξης (φύλακες, καθαρίστριες, γεν. καθηκόντων), τα οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστούν μετά την λήξη και πλέον τη μη ανανέωση, των 8μηνων συμβάσεων.

Από το σύνολο των αναφορών των σχολείων διαφαίνεται ότι η καθαριότητα των σχολείων, η φύλαξη των υποδομών και η ασφάλεια των χώρων είναι σημαντικά θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς όλων των σχολείων. Η σχεδόν καθολική αναφορά στα παραπάνω θέματα στο Δήμο μας οφείλεται κυρίαρχα στο γεγονός ότι η κάλυψη πάγιων αναγκών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σε αριθμό προσωπικού που δεν καλύπτει τις ανάγκες είναι πια συστηματική.

Έχουμε προγραμματίσει το επόμενο διάστημα, ως ΔΣ της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, να καταμερίσουμε τα σχολεία του δήμου μας και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σχολείων, να καταγράψουμε τα πραγματικά κενά. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε να διεκδικήσουμε με παρεμβάσεις στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την άμεση στελέχωση των σχολείων. Στην ίδια κατεύθυνση με την Ομοσπονδία Γονέων που αναδεικνύει διαχρονικά το θέμα.

Σε αυτή τη σύντομη ενημερωτική επικοινωνία δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τις σχολικές μας υποδομές τόσο αναφορικά με την αρτιότητα τους όσο και με την επάρκεια τους, αλλά και αναφορικά με την επάρκεια αναλώσιμων πόρων και πόρων συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών. Η ελλιπής συντήρηση των υποδομών και η ανάγκη δημιουργίας νέων, εκφράζεται από τους περισσότερους συλλόγους Γονέων και αποτελεί πρόβλημα χρόνιο και σχετιζόμενο με την ασφάλεια των μαθητών και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε τα εξής:

  • Από τον Μάρτη του 2018 το 4ο Δημοτικό Βύρωνα παραμένει κλειστό και εξακολουθεί 5,5 χρόνια μετά, «προσωρινά» να στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε από την Αρχιεπισκοπή, στις εγκαταστάσεις που αρχικά είχαν δημιουργηθεί για εκκλησιαστικό λύκειο.
  • Αντίστοιχα θέματα «προσωρινής» στέγασης αντιμετωπίζει και το όμορο 4ο Νηπιαγωγείο, το οποίο σπασμένο πλέον στα δυο στεγάζεται ένα μέρος τους στον ως πριν λίγο καιρό ακατάλληλο παιδικό σταθμό της οδού Ταύρου, και το άλλο σε ενοικιαζόμενο, έναντι αδρού μισθώματος χώρο (πρώην ιδιωτικός παιδικός σταθμός), ο οποίος χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων για να χαρακτηριστεί επαρκής.
  • Παρόμοια προβλήματα καταλληλόλητας αντιμετωπίζει και το 11ο Νηπιαγωγείο. Έχουμε επισκεφτεί στις αρχές της χρονιάς τους παραπάνω χώρους και έχουμε αποφασίσει ως ΔΣ να κάνουμε εκ νέου επίσκεψη ώστε να αναδείξουμε σε συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς την ανάγκη των παρεμβάσεων αυτών.
  • Οι ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες είναι παραπάνω από πρόδηλη στον Δήμο μας. Η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής διανύει αισίως τον 4ο χρόνο ζωής της στον Δήμο μας (από τους τελευταίους στην Αττική που την υλοποίησαν), χωρίς καμία πρόβλεψη σε κανένα τεχνικό πρόγραμμα του δήμου όλα αυτά τα χρόνια, για ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων, τόσο προς αντικατάσταση των «προσωρινών» ελαφριού τύπου προκάτ αιθουσών, όσο και των δεσμευμένων αιθουσών σε δημοτικά σχολεία και των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4610/2019 πάνω στον οποίο βασίστηκε η υλοποίηση της, προβλεπόταν προσωρινή χρήση τέτοιων λύσεων για 4+2 χρόνια. Οπότε θα κληθεί άμεσα η διοίκηση του Δήμου να δώσει οριστικές λύσεις και περιμένουμε στην επερχόμενη συνάντηση μας με τη νέα δημοτική αρχή να μας παρουσιάσει τον σχεδιασμό της.
  • Εκκρεμεί ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των σχολικών μονάδων του Βύρωνα, για τον οποίο υπήρξε απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε συνέχεια σχετικού ψηφίσματος που κατέθεσε η Ένωση Γονέων Βύρωνα. Το ποσό των 30.000 περίπου ευρώ που είχε προβλεφθεί αρχικά από τη διοίκηση του δήμου προς τούτο, με αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου Βύρωνα μειώθηκε στις 15.000. Η αιτιολογία είναι πως υπάρχει διαβεβαίωση από τον ΟΑΣΠ (?), πως με πόρους του υπουργείου εσωτερικών θα καλυφθούν οι δευτεροβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι όπου ενδείκνυται. Η συγκεκριμένη απόφαση αξίζει να σημειωθεί πως υπερψηφίστηκε και από την επερχόμενη δημοτική αρχή (έστω και με επιφυλάξεις). Ως ΔΣ παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις στο άμεσο μέλλον τόσο με την παρούσα όσο και με την επερχόμενη δημοτική αρχή. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι στην περίπτωση του 1ου Δημοτικού, ο διενεργηθείς δευτεροβάθμιος έλεγχος, ενώ έχει διενεργηθεί από τον ΟΑΣΠ, δεν έχει καταλήξει σε αξιολογικά συμπεράσματα ελλείψει σχετικού πλαισίου, καθότι τι κτήριο είναι λιθόχτιστο.
  • Ανεπαρκής είναι και ο καθαρισμός των κλειστών γυμναστηρίων του Δήμου μας. Παρά την καθημερινή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από αθλητικά σωματεία και εκατοντάδες μαθητές, ο καθαρισμός είναι πλημμελής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόλις μία (1) καθαρίστρια έχει την ευθύνη και των 4 γυμναστηρίων που διαθέτει ο Δήμος.
  • Αιτηθήκαμε την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε σχολικούς χώρους από μαθητές τόσο κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου όσο και όταν δεν υπάρχει σχολική λειτουργία. Χαρακτηριστικά, το κλειστό γυμναστήριο στο συγκρότημα της Αγ. Τριάδας, δεν αξιοποιείται από τους μαθητές των σχολείων, καθώς ακόμα εκκρεμεί η πιστοποίηση πυρασφάλειας του. Ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι αθλητικοί χώροι χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από αθλητικές ενώσεις. Αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης Γονέων η πέραν του σχολικού ωραρίου δυνατότητα χρήσης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους Δημότες, χωρίς την υποχρεωτική εγγραφή τους σε κάποιο αθλ. Σωματείο.
  • Αναπτύσσουμε γόνιμο διάλογο για την ενίσχυση της παιδείας που αναπτύσσεται μέσω δράσεων πολιτισμού στο Δήμο μας. Θεωρούμε ότι οι πολιτιστικές δράσεις αναπτύσσουν μια θετική στάση και κουλτούρα που είναι αναγκαία και χρήσιμη. Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων θεωρεί πυλώνα των επόμενων δράσεων την ανάδειξη αυτής της ανάγκης ως προτεραιότητα για το Δήμο μας.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα αφορά τις Σχολικές Επιτροπές. Με σχετική εγκύκλιο, έχει γίνει γνωστό πως από τον Απρίλιο του 2024 καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές, καθώς και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βύρωνα. Στην ίδια εγκύκλιο δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά για την επόμενη μέρα και η εγκύκλιος παραπέμπει σε επόμενες διευκρινιστικές εγκυκλίους που αναμένονται να εκδοθούν. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει και δεν μπορούμε παρά να την δούμε άμεσα συνδεδεμένη με όσα ήδη είχαμε εκτιμήσεις πως θα έφερναν οι νόμοι 4692/2020 και 4823/2021, αναφορικά με το «νέο» σχολείο.

Οι κατευθύνσεις έχουν δοθεί και φαίνεται πως έρχεται η ώρα της υλοποίησης τους. Ένα σχολείο «αυτόνομο» και «ανεξάρτητο» που ανάμεσα στους σκοπούς τους θα είναι και η εξεύρεση πόρων πέραν της κρατικής χρηματοδότησης (αυτής των 300.000 ευρώ για το σύνολο των σχολείων του Βύρωνα εδώ και πολλά χρόνια, που ακόμη κι αυτή πλέον τίθεται εν αμφιβόλω).

Από την άλλη είναι περισσότερο ανησυχητικό ότι πληθαίνουν αναφορές στα μέλη του ΔΣ της Ένωσης για πρακτικές που υιοθετούνται από σχολεία στο Δήμο μας για να «θεραπεύσουν» την έλλειψη εξοπλισμού & υποδομών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την δέσμευση ποσών (!!!) από πώληση ημερολογίων από 15μελή σχολείων για εκδρομές που δεν πραγματοποιήθηκαν, ως την πρόθεση κατάθεσης αιτημάτων σε ΜΚΟ , ως και «δωρεές» γονέων σε σχολεία με όρο την δημόσια αναφορά του ονόματος τους.

Είναι προφανές ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση των σχολικών υποδομών με πρωτοβουλίες των Συλλόγων Γονέων, αλλά με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται από το κράτος η τυπική υποχρέωση της ισότιμης πρόσβασης σε πόρους & αγαθά στο σύνολο των παιδιών μας. Δεν θέλουμε σχολεία πολλών ταχυτήτων, αλλά σχολεία με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Είναι φανερό ότι όσα εκτιμούσαμε το προηγούμενο διάστημα για σχολεία δυο ταχυτήτων (ή και τριών ή και τεσσάρων), των οποίων η επάρκεια θα κρίνεται από τις χορηγίες τους είναι προ των πυλών κι είναι στο χέρι μας να τόσο αναδείξουμε τις πολιτικές, κυβερνήσεων και δήμων, που επιβάλλουν αυτόν τον δρόμο προς το μέλλον των παιδιών μας, όσο και να αντιδράσουμε διεκδικώντας στην πράξη τον ενιαίο καθολικό και δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Η επιλογή διενέργειας ανοικτών ΔΣ της Ένωσης Γονέων ανά τακτικά διαστήματα μετά από σχετική δημόσια πρόσκληση είναι σαφές ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του νέου ΔΣ της Ένωσης Γονέων. Θέλουμε συνέργειες και γόνιμο διάλογο σε κάθε επίπεδο με όλους τους ενεργούς γονείς του Δήμου Βύρωνα χωρίς αποκλεισμούς.