ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA)

05/17/2022

Αγαπητοί γονείς,

Στις 18 του Μάη θα λάβουν μέρος και σχολεία του Βύρωνα (4ο Γυμνάσιο Βύρωνα, Γυμνάσιο Καρέα), στις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ' Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ' Τάξης των Γυμνασίων, οι οποίες πιλοτικά για το έτος 2021- 2022 θα γίνουν σε 600 σχολεία (300 δημοτικά και 300 γυμνάσια) ανά τη χώρα.

Η «Ελληνική PISA», πνευματικό παιδί των εξετάσεων PISA του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), προβλέπεται από το άρθρο 104 του νόμου 4823/2021 και σχεδιάζεται την επόμενη σχολική χρονιά να υλοποιηθεί καθολικά σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Τα πασιφανή και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα δημόσιας παιδείας στη χώρα μας, καθιστούν υποκριτικό και προσχηματικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας πως ενδιαφέρεται για την εξαγωγή πορισμάτων τα οποία θα αξιοποιήσει για την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης παιδείας.

Είναι συνέχεια μιας πολιτικής των τελευταίων ετών, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων που απαξιώνει με μεθοδευμένο και συστηματικό τρόπο τον χώρο της παιδείας. Ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν λήφθηκε επί της ουσίας κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια γνωστικά κενά που άφησε η τηλεκπαίδευση και τα κλειστά σχολεία.

Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα ήδη βρίσκεται σε αναταραχή, καθώς μεταξύ άλλων, προχώρησε η ανακοίνωση και υλοποίηση των νέων αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, χωρίς καν αυτά να αποτελέσουν προϊόν παραγωγικής ανάπτυξης με τους εκπαιδευτικούς. Αυτό ήδη έχει οδηγήσει σε θύελλα αντιδράσεων από επιστημονικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, μαθητές και γονείς.

Σχεδιάζεται αξιολόγηση των σχολικών δομών, όταν ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει μόνιμους διορισμούς αλλά στηρίζεται σε προσλήψεις 50.000 συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Ένας σχεδιασμός που δεν περιλαμβάνει ανάπτυξη νέων σχολικών κτηρίων και υποδομών, αλλά εν μέσω πανδημίας, επικεντρώθηκε στη συγχώνευση τμημάτων και «στοίβαξε» τους μαθητές σε 27άρια τμήματα. Μια εμμονή στην κοστοβόρο συντήρηση παλιών σχολικών κτηρίων με την «ένοχη» συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία με την μη αποτελεσματική διαχείριση των περιορισμένων πόρων, συνηγορεί στην ανάπτυξη σχολικών αιθουσών σε λυόμενα οικοδομήματα ή παλιά κτήρια που κάθε χρόνο γίνονται και πιο ακατάλληλα αφού δεν συντηρούνται.

Ενώ σημαντικά ερωτήματα γεννά και η μεθοδολογία επιλογής των σχολείων αφού διαφαίνεται από τη στοχευμένη πρόσκληση στα 600 σχολεία που θα λάβουν μέρος στη φετινή αξιολόγηση μέσω των εξετάσεων PISA, ότι έχει διαμορφώσει ήδη μια σχετική κατηγοριοποίηση, καθώς έχει φροντίσει να κατηγοριοποιήσει ΗΔΗ τα σχολεία, γεμίζοντας τις σχετικές λίστες με ιδιωτικά, πειραματικά και πρότυπα σχολεία!

H συγκεκριμένη διαδικασία δεν πιστοποιεί αν οι μαθητές έμαθαν αυτά που διδάχθηκαν, (ποιοτικά κριτήρια) αλλά προχωρά σε ποσοτικές μετρήσεις (ποσοτικά κριτήρια) δημιουργώντας κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των σχολικών μονάδων και ωθεί την εκπαιδευτική διαδικασία σε αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας ώστε με την περαιτέρω καλλιέργεια στείρας αποστήθισης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επόμενου διαγωνισμού. 

Δεν χωρούν αμφιβολίες για τις προθέσεις του ΥΠΑΙΘ, ούτε έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις του ΟΟΣΑ ότι δήθεν ενδιαφέρονται για το «καλό των παιδιών μας». Αυτονομήσεις και κατηγοριοποιήσεις σχολικών μονάδων, αξιολογήσεις σχολείων, εκπαιδευτικών, ήρθε η ώρα το Υπουργείο να αξιολογήσει και τα παιδιά μας! 

Γονείς και μαθητές οφείλουμε να αντισταθούμε!

Η «ελληνική PISA» θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των μαθητών από την ηλικία των 11-12 χρονών. Ακριβώς, όπως γίνεται στην Γερμανία και στην Αγγλία, οι μαθητές αποφοιτώντας από το δημοτικό και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, οδηγούνται σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές κατευθύνσεις. Γίνεται ένας διαχωρισμός για το ποιοι είναι ικανοί να συνεχίσουν σε σπουδές που θα οδηγήσουν στο Πανεπιστήμιο και ποιοι θα συνεχίσουν σε επαγγελματικές σπουδές και τεχνικά σχολεία.

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος, όλο και λιγότεροι μαθητές θα εισάγονται στα πανεπιστήμια, η τράπεζα θεμάτων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ακόμα δυο εργαλεία των ίδιων βαθιά αντιεκπαιδευτικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων προς αυτήν την κατεύθυνση!

Το μέλλον των μαθητών είναι προδιαγεγραμμένο και συνυφασμένο με τις ανάγκες της αγοράς.

Διεκδικούμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα το σύνολο των μαθητών, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, στο πεδίο και το βαθμό που το επιθυμούν, χωρίς η επιλογή τους να είναι άμεσα ή έμμεσα εξαρτημένη από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

Αυτό το σχολείο που οραματιζόμαστε είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς στις κινητοποιήσεις που έχουν για αύριο προγραμματίσει.

Εδώ και τώρα το ΥΠΑΙΘ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA».