Δελτίο Τύπου για τη σύσκεψη των Δ.Σ. του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ και των Ενώσεων Γονέων Καισαριανής και Βύρωνα

10/11/2019

Τη Δευτέρα, 16/9/2019, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και των Ενώσεων Γονέων Καισαριανής και Βύρωνα. Λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί μέλος της ¨Ένωσης του 2ου διαμερίσματος Αθηνών.

Επιβεβαιώθηκε η κοινή πορεία δράσης των φορέων μας και το κοινό πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης, που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τα σχολεία των περιοχών ευθύνης μας (Βύρωνα, Καισαριανής και Παγκρατίου) αλλά και για τα γενικότερα ζητήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα, που αποφασίσαμε να τα θέσουμε άμεσα κι από κοινού σε συναντήσεις που θα έχουμε με τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων της περιοχής μας:

  1. Για την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από την κρατική επιχορήγηση. Απαιτούμε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων από το κράτος. Συμφωνήθηκε να ζητηθεί η ενίσχυση των νηπιαγωγείων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να εφαρμοστεί και η κοινή μας θέση ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων. Ήδη με την παρέμβασή μας υπήρξε δέσμευση να δοθούν από 400 ευρώ σε κάθε Νηπιαγωγείου του Βύρωνα και από 250 ευρώ για κάθε Νηπιαγωγείου της Καισαριανής.
  2. Για τα μεγάλα κτηριακά προβλήματα των σχολείων και τα έργα που πρέπει να γίνονται από τη ΣΑΤΑ. Απαιτούμε να αυξηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση και να διατίθεται ολόκληρη, ώστε να γίνονται όλα τα απαραίτητα έργα συντήρησης των σχολικών κτηρίων. Οι Δήμοι να εξασφαλίζουν επίσης από την ΚΤΥΠ κάθε δυνατή παρέμβαση στη σχολική στέγη.
  3. Να ζητηθεί ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Αντισεισμικού Ελέγχου των σχολείων και του Ελέγχου των Υγειονομικών Επιτροπών.
  4. Να ζητηθεί ενημέρωση και κυρίως επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης και κατασκευής νέου σύγχρονου διδακτηρίου για τα 4ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Βύρωνα. Θα ζητήσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  5. Να ζητήσουμε να στεγαστεί επιτέλους το Ειδικό Δημοτικό Βύρωνα, που εδώ και δέκα χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά.
  6. Να ζητήσουμε από τον Δήμο Αθηναίων στέγαση σε δημόσιο κτήριο των 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που σήμερα στεγάζονται στο ΕΛΕΠΑΠ.
  7. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με την επικείμενη εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και η δικαιολογημένη ανησυχία μας για το πώς θα γίνει αυτό από την επόμενη σχολική χρονιά, όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόκτησης της αναγκαίας υποδομής! Η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, αν και είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο καθυστέρησε για χρόνια, αλλά προωθήθηκε χωρίς την παραμικρή μέριμνα (χωρίς δηλαδή την αναγκαία χρηματοδότηση για υποδομές και χωρίς διορισμούς) για την ουσιαστική υλοποίησή της, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη σημερινή της ΝΔ. Συγκεκριμένα, παρά το ότι ο νόμος ψηφίστηκε εδώ και ενάμιση χρόνο (2/3/18) και προβλέπει ότι υποτίθεται θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της σε ...3 χρόνια, δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο για τις αναγκαίες υποδομές, με αποτέλεσμα, όπου εφαρμόστηκε τη δεύτερη χρονιά, να είναι με όρους υποβάθμισης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα! Η κατάσταση που επικρατεί στους δήμους που εφαρμόστηκε φέτος, που είναι η δεύτερη χρονιά, είναι τραγελαφική και συνάμα αποκαλυπτική της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά στην Παιδεία κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές. Την ώρα που η σχολική χρονιά 2019-2020 έχει ξεκινήσει, δεν υπάρχουν οι αίθουσες κατάλληλες να στεγαστούν τα παιδιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να πάρει μέτρα για στήριξη της εφαρμογής της Δίχρονης, προχώρησε σε αναστολή της σε 13 Δήμους, ενώ στους υπολοίπους στοίβαξαν όπως όπως τα νήπια-προνήπια σε ακατάλληλες αίθουσες και παραρτήματα, που πολλές φορές απέχουν σημαντικά από τα ίδια τα Νηπιαγωγεία! Και επειδή την επόμενη χρονιά υποτίθεται ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Δίχρονη υποχρεωτικά σε όλους τους Δήμους της χώρας, άρα και στους Δήμους της περιοχής μας (Βύρωνα, Καισαριανής και Αθήνας), αποφασίσαμε να συντονιστούμε εκπαιδευτικοί και γονείς από τώρα και να δράσουμε. Απαιτούμε να γίνει πράξη η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή παντού με τις αναγκαίες υποδομές και γι' αυτό διεκδικούμε από την κυβέρνηση την αναγκαία χρηματοδότηση και διορισμούς και από τους Δήμους συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της!

Για τα Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» Κοπριτέλης Απόστολος

Ο Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Καισαριανής Τόλος Δημήτρης 

Ο Πρόεδρος Ένωσης Βύρωνα Βαρσαγάκης Γιώργος