Δελτίο τύπου για τη μεταβίβαση με ΠΝΠ στις σχολικές επιτροπές, της ευθύνης προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού στους μαθητές για την τηλεκπαίδευση

04/18/2020

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ της 13-4-2020

ΦΕΚ 84/Α/13-4-2020

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.

Άρθρο εικοστό έβδομο

Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού από τις Σχολικές Επιτροπές για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

1.Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους. Η προμήθεια γίνεται κατ' ανάλογη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76). Σε περίπτωση που οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο.

2.Η προμήθεια γίνεται μετά από αιτιολογημένο αίτημα του διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας, από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη. Τα προμηθευόμενα είδη αποτελούν εξοπλισμό του σχολείου και, με μέριμνα των οικείων διευθυντών, παραδίδονται προς προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές με ονομαστικά πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής, για όσο διάστημα αυτό απαιτείται.

Ας δούμε όμως τι κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο άρθρο:

  • Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα (1) ευρώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των μαθητών, ώστε να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά αντιθέτως μεταβιβάζει την ευθύνη στις Σχολικές Επιτροπές και στους δήμους!!!!!
  • Η Κυβέρνηση έχει επεξεργασμένο πλάνο για την τηλεκπαίδευση. Τι μας λέει; Αφού τα σχολεία είναι από τα μέσα Μάρτη κλειστά, η θέρμανση δε λειτούργησε, ρεύμα δεν έκαψαν, οι βρύσες νερό δεν έτρεξαν. Άρα; Άρα προφανώς περίσσεψαν χρήματα (κι επειδή η λέξη χρήματα μπορεί να εκληφθεί ως φτηνή, τα ονομάζουμε «αδιάθετες πιστώσεις»). Αλλά δεν σταματά εδώ, πως θα μπορούσε άλλωστε; Ένα ολοκληρωμένο πλάνο οφείλει να έχει και εναλλακτικές: Αν λοιπόν δεν φτάσουν τα ρέστα του Μάρτη και του Απρίλη για να προμηθευτούν οι επιτροπές τον σχετικό εξοπλισμό, τότε μπορούν οι δήμοι αν θέλουν να χρηματοδοτήσουν τις επιτροπές (μέσα από τα έσοδα τους από τέλη, φόρους, κλπ.). Άρα; Άρα πάλι εμείς θα πληρώσουμε τον εξοπλισμό. Πάντα έτσι δεν ήταν άλλωστε; Αν κάτι δεν μπορούμε να προσάψουμε και στη σημερινή Κυβέρνηση, είναι το έλλειμμα συνέπειας λοιπόν!
  • Θα πάρουν όλοι οι μαθητές τον εξοπλισμό που χρειάζονται και δικαιούνται; Ας αναρωτηθεί καθένας από μας, υπό τις συνθήκες αυτές που σήμερα βιώνουμε, το tablet ή το laptop, η διευκόλυνση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής τάξης, είναι αντίστοιχης βαρύτητας με το βιβλίο, το θρανίο, την αίθουσα διδασκαλίας; Για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, φαίνεται πως σημασία έχει οι...«αδιάθετες πιστώσεις» (όχι των σχολικών επιτροπών)...οι άλλες..., να πάνε εκεί που πρέπει, σε κλινικάρχες, μεγαλοκαναλάρχες, μεγαλοεργολάβους. Και αυτό το 1.5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, γονείς ανάμεσα τους, που οι συμβάσεις τους έχουν ανασταλεί και καλούνται με το επίδομα των 800 ευρώ να βρουν πως θα περάσουν τις επόμενες 45 μέρες; Η απάντηση μόνη της έρχεται στα χείλη όλων μας. Ατομική ευθύνη αγαπητοί.
  • Και σε σένα αγαπητέ γονέα με τα 3 παιδιά στην Γ' δημοτικού, στην Ε' δημοτικού, στην Β' γυμνασίου που έχεις ένα laptop, που ενδεχομένως δουλεύεις με καθεστώς τηλεργασίας και μας ρωτάς πως θα μπορέσουν τα τρία σου παιδιά παράλληλα να παρακολουθήσουν την ηλεκτρονική τάξη. Πόσο απίθανο σου φαντάζει, μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήδη να συντάσσεται την ώρα που μιλάμε. Η Κυβέρνηση θα βγάλει τον μέσο όρο των τάξεων των παιδιών σου και έτσι όλα μαζί θα παρακολουθήσουν σε ένα μόνο laptopτα μαθήματα της ΣΤ' δημοτικού, στο έλυσε το πρόβλημα η Κυβέρνηση;
  • Εντάξει, αλλά τουλάχιστον κάποιοι μαθητές θα πάρουν το tabletπου δεν έχουν, το wifi που τους λείπει, στο κάτω κάτω οι γονείς πληρώνουν, χαλάλι τους. Τι; Όχι; Η Κυβέρνηση είπαμε έχει πλάνο επεξεργασμένο και λέει ΟΧΙ. Θα βρεθούμε, θα υπογράψουμε υπευθύνως πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής (να νιώσουμε για λίγο Υπουργοί), και όταν με το καλό ξεπεράσουμε την κρίση υγείας, τότε θα επιστρέψουμε τον εξοπλισμό στο σχολείο. Εσείς οι γνωστοί μαξιμαλιστές και αντιδραστικοί μη βιαστείτε να κρίνετε. Η Κυβέρνηση όχι μόνο έχει πλάνο, αλλά με αυτόν τον βαθιά φιλολαϊκό τρόπο ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας (το ακούς ΑΣΓΜΕ;) για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων πληροφορικής στα σχολεία. Την ίδια ώρα παραδίδει σε μαθητές και γονείς μαθήματα οικονομίας, αφού το καταφέρνει χωρίς να βάλει ένα ευρώ.

Και για να σταματήσει κάπου η πλάκα:

Ως Ένωση Γονέων Βύρωνα, διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Να εξασφαλιστούν με ενιαίο τρόπο, καθολικά, για όλους τους μαθητές όλα τα αναγκαία μέσα για τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: δωρεάν tablet, laptop για όλους, δωρεάν σύνδεση γρήγορου Internet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς
  • Η όποια κάλυψη μαθητών και σχολείων σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό πρέπει να είναι με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και όχι από τα ταμεία των σχολικών επιτροπών ή από τον προϋπολογισμό των Δήμων, επιβαρύνοντας στην ουσία την τσέπη των δημοτών.
  • Καμία εμπλοκή ιδιωτών-χορηγών στον εξοπλισμό και την λειτουργία των σχολείων

Ως Ένωση Γονέων Βύρωνα, καλούμε:

  • Τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου Βύρωνα, τις Διευθύνσεις των σχολείων των παιδιών μας, μαζί με τους γονείς, να διεκδικήσουν ισότιμη πρόσβαση των παιδιών μας, των παιδιών τους, στην τηλεκπαίδευση αποδεικνύοντας αυτήν την ώρα τον σεβασμό τους στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.