Συνάντηση με τη Δημοτική αρχή - Δελτίο τύπου Ένωσης Γονέων Βύρωνα

07/04/2019

Την Τρίτη 25.06.2019 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα με τη δημοτική αρχή. Στην συνάντηση, από πλευράς δημοτικής αρχής συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κύριος Καραγιάννης και η αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Κλωνάρη. Δεν προσήλθαν, παρότι είχε ζητηθεί η παρουσία τους, οι κύριοι Τέγος και Τζιαφάς, πρόεδροι της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας σχολικής επιτροπής αντίστοιχα.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν γνώριζε την ατζέντα της συζήτησης, παρότι αυτή είχε εγκαίρως σταλεί (εδώ η σχετική πρόσκληση) ώστε να υπάρξει η σχετική προετοιμασία με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση μας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε πως η δημοτική αρχή, και δεν είναι η πρώτη φορά, το δίκαιο αίτημα μας για ενημέρωση, φάνηκε να το εκλαμβάνει ως διάθεση ελέγχου και μόνο στα πεπραγμένα της διοίκησης της. Γεγονός που προφανώς δεν ισχύει! Πρέπει σε κάθε τόνο να γίνει σαφές πως εκπροσωπούμε γονείς και μαθητές του Βύρωνα και μόνο αυτούς, πως μαζί με γονείς και μαθητές διεκδικούμε σε καιρούς δύσκολους ένα σχολείο αντάξιο των αναγκών των παιδιών μας, οπωσδήποτε απέναντι σε πολιτικές που υποβάθμισαν την παιδεία, που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το σχολείο σαν αναγκαίο έξοδο. H Ένωση επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο, δηλαδή να διατυπώνει την άποψή της για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, να ασκεί την κριτική της για τις πράξεις ή τις παραλείψεις των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας και του Δήμου και να προσπαθεί να κινητοποιεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ασκώντας τις απαραίτητες πιέσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Αναλυτικά, στη συζήτηση που ακολούθησε λάβαμε την παρακάτω, ανά θέμα ενημέρωση:

 1. Σχετικά με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, στις 28/06 η τριμερής επιτροπή που έχει συσταθεί θα άνοιγε τις προσφορές που είχαν κατατεθεί από οκτώ εταιρείες. Όταν μειοδοτηθεί ο διαγωνισμός θα ζητηθούν προμελέτες με βάση τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Το νηπιαγωγείο που στεγάζεται στον ίδιο χώρο και για όσο θα γίνονται εργασίες, θα στεγαστεί αλλού, χωρίς να έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για το που και το πώς. Επιπροσθέτως, στις επίμονες ερωτήσεις μας γιατί το συγκεκριμένο κτήριο (ακατάλληλο νηπιαγωγείο χωρίς καν τουαλέτες εσωτερικά του κτηρίου), προβλέπεται στην προκήρυξη να παραμείνει στο οικόπεδο περιορίζοντας μάλιστα τους μηχανικούς που θα αναλάβουν το έργο, οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν παρά θολές και αόριστες.
 2. Αναφορικά με τις εργασίες συντήρησης του σχολικού δικτύου, δεν μας δόθηκε κάτι συγκεκριμένο, παρά διαβεβαιώσεις ότι εργασίες γίνονται γενικώς! Ζητήσαμε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων ως μητρώο σχολικών κτιρίων και η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι υπάρχει φάκελος για κάθε σχολική μονάδα.
 3. Για τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν έγινε καμιά αναφορά από πλευράς δημοτικής αρχής! Όσο για τα πιστοποιητικά υγειονομικού ελέγχου, τα οποία εκδίδονται κάθε Σεπτέμβρη για κάθε σχολική μονάδα, η μέριμνα από πλευράς Δήμου, είναι ότι λαμβάνονται υπόψιν στο βαθμό που τα οικονομικά το επιτρέπουν! Σε αναφορά μας στην ύπαρξη σχετικών αναφορών για το Λύκειο Καρέα, οπότε βεβαιώνοταν αρμοδίως αστοχίες σε σειρά θεμάτων του σχολείου, η απάντηση που λάβαμε ήταν πως αυτά τα προβλήματα προυπήρχαν της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής. Καλούμε τους γονείς να βγάλουν τα συμπεράσματα τους!
 4. Σχετικά με τα προβλήματα του Λυκείου Καρέα, ενημερωθήκαμε πως έχουν τρέξει οι σχετικές προκηρύξεις, έχουν οριστεί οι ανάδοχοι και τα σχετικά έργα αναμένεται άμεσα και οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν εργασίες υγρομόνωσης, αλλαγής κουφωμάτων αλουμινίου και συντήρησης αύλειου χώρου και αποτελούν το πρώτο μέρος χρηματοδότησης (400.000 ευρώ, τα 190.000 από το Φιλόδημο και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του δήμου). Σε αυτό το πρώτο μέρος του προγράμματος έχουν επίσης ενταχθεί οι αύλειοι χώροι του 12ου, 8ου, 1ου και 10ου δημοτικών σχολείων, καθώς και τα νηπιαγωγεία του συγκροτήματος της Σωκίων.
 5. Σχετικά με άλλα προγράμματα της Περιφέρειας που θα τρέξουν (σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν προκηρηχθεί ακόμη οι σχετικοί διαγωνισμοί) ενημερωθήκαμε για το γνωστό ενεργειακό πρόγραμμα Φιλοδήμου, ύψους 600.000 ευρώ, καθώς και ένα ακόμη κονδύλι της τάξης των 1.150.000 ευρώ με σκοπό τις συντηρήσεις του κλειστού γυμναστηρίου Μυρακτής, καθώς και άλλων κλειστών γυμναστηρίων. Έγινε τέλος αναφορά σε ακόμη ένα εγκεκριμένο κονδύλι που θα αφορά την περαιτέρω βελτίωση των παιδικών χαρών με εγκαταστάσεις φωτισμού και αγορά οργάνων. Είχαμε την ενημέρωση ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην παιδική χαρά της Αγίας Τριάδας, σειρά θα πάρει η παιδική χαρά στην Ανάληψη.
 6. Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των σχολικών επιτροπών, όπως προηγουμένως αναφέρθηκε, οι άμεσα υπεύθυνοι έλειπαν, οπότε δεν πληροφορηθήκαμε αρμοδίως. Η γενική εικόνα που μας δόθηκε πάντως είναι ότι όλα βαίνουν καλώς. Στο βαθμό που οι γονείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως σειρά θεμάτων που άπτονται των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, καλύπτονται από εμάς και τους Συλλόγους μας, εύλογα μπορούμε να αναρωτιόμαστε από που πηγάζει η σχετική αισιοδοξία της δημοτικής αρχής.
 7. Για το ειδικό σχολείο και την στέγαση του, υπάρχει μια σκέψη να χρησιμοποιηθεί ο ήδη υπάρχων χώρος που έχει παραχωρηθεί από την Αρχιεπισκοπή και στεγάζει σήμερα το 4ο Δημοτικό Σχολείο.
 8. Η δημοτική περιουσία μετά την τελευταία απογραφή ανέρχεται σε 155 ακίνητα, πάρκα, πλατείες κ.λ.π. Ο Δήμος διεκδικεί να περάσει στα χέρια του, ότι έχει χαρακτηριστεί δημόσια περιουσία και είναι ενταγμένο στο Υπερταμείο (πχ συγκρότημα Νταμάρια). Μας δόθηκε η εικόνα ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για το θέμα, διότι κανείς δεν θα τα ζητήσει προς αξιοποίηση!
 9. Για τους παιδικούς σταθμούς και τις εγγραφές σε αυτούς δεν έγινε καμιά ουσιαστική αναφορά, παρά μόνον ότι υπάρχει ένα οικόπεδο επί την Τμώλου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί νέος παιδικός σταθμός.
 10. Για την προσχολική αγωγή, η δημοτική αρχή επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας αναφορικά με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών. Απαιτούνται 28 αίθουσες για την υποστήριξη της δίχρονης προσχολικής αγωγής και διαθέσιμες θεωρούνται αυτή τη στιγμή μόλις 12 από αυτές. Σκέψεις που εκφράστηκαν για κοντεινέρ στα 5ο και 11ο δημοτικά σχολεία, προφανώς και μας βρίσκουν εκ των προτέρων απέναντι.
 11. Για το 8ο Δημοτικό και την αποπεράτωση του έργου, αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον εργολάβο, ο οποίος στην ουσία τελεί υπό παύση εργασιών με αφορμή καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων. Λάβαμε διαβεβαιώσεις πως εντός των ημερών θα λυθούν ζητήματα που αφορουν την εφαρμογή με συμπιεσμένο χώμα, τα inverter και τα ελαστομερή από πλευράς πλαστικού. Για το στρώσιμο του γηπέδου μπάσκετ και τις ξύλινες κερκίδες, αναφέρθηκε πως πιθανόν θα απαιτηθεί να αποπερατωθούν με ευθύνη του δήμου και εκτός της υπάρχουσας σύμβασης.
 12. Στο κομμάτι του πολιτισμού, η δημοτική αρχή δήλωσε υπερήφανη για το έργο της μέχρι σήμερα. Με αόριστες και γενικόλογες διακηρύξεις ανέφεραν ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στο ερώτημα αν προτίθενται να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το κομμάτι των δραστηριοτήτων που σήμερα αναγκάζονται να συντονίζουν και να επιβλέπουν οι σύλλογοι γονέων, φάνηκε ξεκάθαρα ότι είναι επιλογή τους να μη αναλάβουν αυτή την ευθύνη ως θα όφειλαν.