Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία: Κόστος θέρμανσης.

11/01/2019

Αντιγράφουμε από την εισήγηση του Δημάρχου:

Ζητάμε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, να προστατεύει και να μεριμνά για την καλή κατάσταση των διδακτηρίων. Η δαπάνη για το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι είναι φτηνότερο ως καύσιμο εντούτοις η υπερβολική χρήση των καλοριφέρ έφερε υπέρογκη αύξηση στα καύσιμα.

Και η θέση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα:

Πριν ακόμα την εγκατάσταση του φυσικού αερίου, γονείς είχαμε γίνει αυτήκοοι μάρτυρες σε σχολικά συμβούλια συστάσεων από μέρους των σχολικών επιτροπών προς τις διευθύνσεις για λελογισμένη χρήση του καλοριφέρ. Η ίδια συζήτηση λοιπόν γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Με δικά της στοιχεία, η διοίκηση του δήμου εισηγητικά έκανε λόγο για 32 σχολεία στο Βύρωνα (13 Νηπιαγωγεία, 11 Δημοτικά και από 4 Γυμνάσια και Λύκεια). Σχολεία που φιλοξενούν 5380 μαθητές (2811 στην Πρωτοβάθμια και 2569 στη Δευτεροβάθμια).

Παραθέτουμε στο σημείο αυτό τους οικονομικούς απολογισμούς για το 2018 των σχολικών επιτροπών του Δήμου μας, όπου φαίνεται πως για το σύνολο των σχολείων και μαθητών του Βύρωνα, το κόστος της θέρμανσης, ανήλθε στις 50.533,05 ευρώ (9 ευρώ ανά μαθητή στο έτος, 1500 ευρώ ανά σχολείο στο έτος!!!). Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως γονείς, πως τα παραπάνω ποσά χαρακτηρίζονται ως υπέρογκα, τη στιγμή μάλιστα που πολλά από τα σχολεία της περιοχής μας εμφάνιζαν τεράστιες απώλειες σε θέρμανση λόγων της ελλιπέστατης συντήρησης και της τραγικής κατάστασης παραθύρων και αλουμινίων. Εκτίμηση μας είναι πως μόνο η αναβάθμιση στα αλουμίνια του λυκείου Καρέα που αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται θα αποτελέσει ουσιαστικότερο λόγο εξοικονόμησης, παρά η όποια επίκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα για ορθότερη χρήση πόρων.

Ως Ένωση Γονέων απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια, τεχνηέντως να μετατοπιστούν ευθύνες στην εκπαιδευτική κοινότητα, είτε για την προστασία ή για την ορθή χρήση των πόρων/υποδομών. Οι ανάγκες των παιδιών μας δεν μπαίνουν στη ζυγαριά, δεν μετρώνται με όρους οικονομίας και εμπορίου.