ΑΣΓΜΕ: Για τις νέες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο

03/18/2019

Ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος σε ένα σχολείο - αρένα ανταγωνισμού. Δεν είναι αυτό το σχολείο των αναγκών μας. Να το πάρει πίσω η κυβέρνηση!

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν έχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2018. Η ουσία παραμένει ίδια.

Το λύκειο που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των παιδιών μας. Επιπλέον αντιμετωπίζει τους μαθητές της Β' Λυκείου σαν πειραματόζωα και μεγαλώνει το άγχος των οικογενειών τους.

Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μορφώνονται ολόπλευρα και να χαίρονται την εφηβεία τους.

Όμως η κυβέρνηση κάνει το σχολείο - φροντιστήριο και σταματά τη γενική μόρφωση στην Β Λυκείου, όταν υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει τα παιδιά μας να γνωρίσουν ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Εμείς θέλουμε να σταματήσει εδώ και τώρα η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών μας από την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια.

Όμως η πείρα δείχνει ότι η μετατροπή του λυκείου σε προθάλαμο εξετάσεων σπρώχνει στα φροντιστήρια. Το Λύκειο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση θα κοιτάει ακόμα περισσότερο τους μαθητές στην τσέπη, χωρίζοντας και κατηγοριοποιώντας τους μαθητές.

Όσο δε για την "πάταξη της παραπαιδείας" και τα χρήματα που δαπανά η - ρημαγμένη από τα απανωτά μνημόνια - λαϊκή οικογένεια για φροντιστήρια, το ενδιαφέρον είναι εντελώς υποκριτικό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες αλυσίδες φροντιστηρίων πανηγυρίζουν για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Λύκειο και βλέπουν νέα αύξηση της πελατείας τους.

Εμείς θέλουμε ένα σχολείο ενιαίο που θα χωρά όλη τη γνώση και όλα τα παιδιά.

Όμως στο Λύκειο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση οι ταμπέλες θα μπαίνουν στους μαθητές από νωρίς και θα σφραγίζουν τη μελλοντική τους πορεία.

Εμείς θέλουμε ένα Λύκειο που θα είναι πλήρως αποδεσμευμένο από τις εξετάσεις και όχι οι εξετάσεις να καθορίζουν τα πάντα στο πρόγραμμα του σχολείου.

Με λίγα λόγια, θα μας βρουν απέναντί τους οι κυβερνώντες και θα μας βρουν δίπλα τους τα παιδιά μας στον αγώνα τους για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει.

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καλούμε τους Συλλόγους Γονέων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων:

  • Να οργανώσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα μαθητικά συμβούλια, το επόμενο διάστημα, συζητήσεις και εκδηλώσεις για αυτό το φλέγον ζήτημα.
  • Να στηρίξουν στην πράξη τους αγώνες των μαθητών, των παιδιών μας, που έχουν ανησυχίες, θέλουν τόσα πολλά να γνωρίσουν και να μάθουν ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.