Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Α' Δημοτικού σχολείου Βύρωνα - Για τη διδακτέα ύλη

05/14/2020

Η απόφαση του Υπ. Παιδείας για την κάλυψη της ύλης με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων της εξ αποστάσεως παιδείας έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό στους γονείς και θέλουμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τη διεύθυνση του σχολείου, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η ύλη αύτη θα επαναληφθεί κανονικά δια ζώσης, όταν ανοίξουν τα σχολεία. Επομένως, δεν θεωρείται διδακτέα ύλη αλλά δίνεται από τους δασκάλους για να κρατηθεί μια επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να εγγραφούν στο Π.Σ.Δ και να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να επικοινωνούν με μηνύματα με τους δασκάλους τους. Όποιος γονιός έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα μαθήματα θα πρέπει να τα γνωστοποιεί στους δασκάλους του και να τα συζητάει μαζί τους. Είναι σημαντικό οι δάσκαλοι να έχουν καθαρή εικόνα των δυσκολιών γιατί η προσπάθεια που κάνουν για να οργανώσουν την ψηφιακή τους τάξη είναι πραγματικά μεγάλη.

Η νέα αύτη «πραγματικότητα» μας έφερε αντιμέτωπους με τα χρόνια προβλήματα της Παιδείας και μας φόρτωσε με νέους ρόλους και άγχη. Καλούμαστε να γίνουμε οι δάσκαλοι των παιδιών μας, προκειμένου να μην «χαθεί η ύλη» και να μην μείνουν «πίσω» τα παιδιά μας. Όμως, πώς μπορούν να το κάνουν αυτό γονείς που έχουν παιδιά με μαθησιακά προβλήματα και στο σχολείο είχαν δάσκαλο παράλληλης στήριξής; Γονείς που εργάζονται; Γονείς που είναι αλλοδαποί; Γονείς που έχουν δύο και τρία παιδία; Γονείς που δεν έχουν τον εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως διδασκαλία; Άραγε, όλοι αυτοί οι γονείς, που δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν στην ύλη, είναι όλοι αδιάφοροι και άφαντοι, όπως κατά καιρούς τους κατηγορούμε; Πώς θα δικαιολογηθούν αυτοί οι γονείς στα παιδιά τους επειδή δεν μπορούν να τα βοηθήσουν;

Η εγκύκλιος αυτή έχει σαν στόχο να φέρει δασκάλους και γονείς σε νέα αντιπαράθεση, να προκαλέσει μεγαλύτερες προστριβές και να μεγαλώσει τις ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές. Το Υπ. Παιδείας, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να εξοπλίσει σχολεία και μαθητές, αναγκάζει τους δασκάλους να προχωρήσουν τα μαθήματα και τους γονείς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, πάντα για το καλό των παιδιών μας!!!!

Σαν Σύλλογος Γονέων τονίζουμε πως σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν θα πρέπει οι γονείς να γίνουμε οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ των παιδιών μας! Καμία οικογένεια να μην πληρώσει για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια για να μην «μείνει το παιδί του πίσω στην ύλη»! Να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν μαθητές 2 ταχυτήτων! Καλούμε τους γονείς να μπουν στο Π.Σ.Δ. και να δηλώσουν τις ενστάσεις τους, τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις τους. ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ! Η μόρφωση των παιδιών μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ! Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ είναι ένα πολύτιμο μάθημα που οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά!