Ας υποθέσουμε ότι...

03/31/2023

…μια οικογένεια ζει σε ένα σπίτι, ας το πούμε παλιάς κατασκευής, ας πούμε για χάρη της υπόθεσης μας ότι κτίστηκε τη δεκαετία του 1930'. Έστω λοιπόν πως το εν λόγω σπίτι το επισκέπτεται κάποια στιγμή πολιτικός μηχανικός και αφού οπτικά το ελέγχει αποφαίνεται πως υπάρχουν:

  • αρκετές φθορές στην οροφή του ισογείου εξαιτίας οξείδωσης των οπλισμών, της παρόδου του χρόνου και της υγρασίας.
  • φθορές σε δομικά στοιχεία όψεων εξαιτίας της παρόδου του χρόνου και της υγρασίας, με εντονότερες τις φθορές στις όψεις του ισογείου.
  • τοπικές φθορές σε επιχρίσματα σε υποστυλώματα και τοιχοποιίες εξαιτίας της παρόδου του χρόνου και της υγρασίας.
  • σεισμογενής ρωγμή στην οροφή του 2ου ορόφου, που απαιτεί άμεση επισκευή με δομικά μέσα.

Ο πολιτικός μηχανικός της υπόθεσης μας συμπληρωματικά επισημαίνει πως το κτήριο είναι κτισμένο σε άγνωστο τύπο εδάφους, χωρίς κανένα αντισεισμικό κανονισμό, πως όλα τα παραπάνω χρήζουν επισκευής, πως το κτήριο χρήζει συντηρήσεως, πως είναι μέτρια η γενική εικόνα του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, κτισμένου μετά άοπλης τοιχοποιίας, κυρίως λιθοδομή (αργοί ή ημιλαξευτοί λίθοι), και πως έχει χαθεί η μελέτη κατασκευής και άρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα τι επακριβώς εφαρμόστηκε κατά την ανέγερση του. Τονίζει δε, πως επιβάλλεται να γίνει εκτενέστερος έλεγχος του κτηρίου που θα κοστίσει 2.695 ευρώ.

Με βάση την παραπάνω υπόθεση καλείστε να επιλέξετε την σωστή απάντηση στην εξής ερώτηση:

Τι κάνει η οικογένεια που ζει στο σπίτι;

  • ξεκινά το συντομότερο δυνατό τις απαραίτητες επισκευές – παρεμβάσεις, όπου αυτές απαιτούνται και παραγγέλνει την επόμενη κιόλας μέρα τον απαραίτητο δεύτερο έλεγχο.
  • περιμένει 15 μήνες να ωριμάσουν οι συνθήκες γιατί εκτιμά ότι η γενική κατάσταση του κτηρίου δεν εμπνέει άμεση ανησυχία!

Δεν γνωρίζουμε τι απαντήσατε εσείς. Η δημοτική αρχή Βύρωνα πάντως, όταν κλήθηκε να αποφασίσει αναφορικά με το 1ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα όπου καθημερινά υποδέχεται 500 παιδιά και εκπαιδευτικούς, επέλεξε το B, με άλλα λόγια...πάμε κι όπου βγει!