Απαιτούν μηνύσεις σε βάρος μαθητών και των γονέων τους. Δεν θα τους περάσει!

01/11/2024

Την ημέρα που στο κέντρο της Αθήνας, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διατράνωναν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, επέλεξε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας να επικοινωνήσει με την Διεύθυνση του 1ου Λυκείου Βύρωνα και κυριολεκτικά να απαιτήσει να κατατεθούν μηνύσεις στους μαθητές του σχολείου (και τους γονείς τους), με αφορμή το γεγονός ότι το σχολείο σήμερα τελούσε υπό κατάληψη με αίτημα ακριβώς την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου που ξεκάθαρα προβλέπει ακριβά και καλά πανεπιστήμια για αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν και υποβαθμισμένα, απαξιωμένα πανεπιστήμια για τους υπόλοιπους.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός της χώρας, συμβολικά πιθανότατα επέλεγε να παραστεί στο Υπουργείο Παιδείας σε … κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο Διευθυντής ΔΔΕ Α' Αθήνας, κύριος Νικολόπουλος, φαίνεται δεν είχε τον αντίστοιχο χρόνο για πίτες, καθώς μαθαίνουμε πως σε σειρά σχολείων της Αττικής, γίνονται σήμερα οχλήσεις σε Διευθυντές/ριες, με αντίστοιχες προτροπές για καταθέσεις μηνύσεων σε μαθητές και γονείς με πρόσχημα την καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, ενώ ο στόχος τους προφανής, η φίμωση όσων αγωνίζονται για πραγματικά δημόσια, καθολική και δωρεάν παιδεία.

Δεν είδαμε την ίδια προθυμία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα αντικειμενικά και διαχρονικά προβλήματα που τα σχολεία και στον Βύρωνα αντιμετωπίζουν, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε ειδικότητες, στην καθαριότητα, στις παράλληλες στηρίξεις, στην ανάγκη συντήρησης των γερασμένων σχολείων μας, στα νήπια που φοιτούν σε προκάτ κατασκευές. Αυτοί μιλούν για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, οι ηθικοί και ουσιαστικοί αυτουργοί της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας, της απαξίωσης της δημόσιας παιδείας, της απαξίωσης της ίδιας της ζωής των παιδιών μας και της δικής μας.

Τους απαντάμε με βάση το δίκιο μας επιλέγοντας να αγωνιστούμε για το σχολείο, τη μόρφωση και το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας, στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά που αγωνίζονται. Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να «αγγίξουν» κανέναν μαθητή των σχολείων μας. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους γονείς, σε όλους τους συλλόγους γονέων, να είναι σε εγρήγορση, μην επιτρέψουμε να απλώσουν τα χέρια τους στα παιδιά μας και τις οικογένειες μας. Ανεξάρτητα από τη διαφωνία ή τη συμφωνία μας στις καταλήψεις ως μέσο διεκδίκησης, η άσκηση αγωγών σε μαθητές δεν είναι σίγουρα η λύση!