Άνθρωποι και ποντίκια...και στη μέση η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία!

12/18/2018

Απόσπασμα συνέντευξης του κ. Χρήστου Γεωργίου, καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών και μέλους της διεθνούς επιτροπής για την ηλεκτρομαγνητική ασφάλεια (ICEMS), με αφορμή την έρευνα δύο χρόνων που διεξήγαγε το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP - National Toxicology Program) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH - National Institutes of Health), έρευνα που για πρώτη φορά εγκρίνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. FDA.). Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

"Η έρευνα έγινε σε αρουραίους, αρσενικούς και θηλυκούς. Η έκθεσή τους στην ακτινοβολία ήταν ολική και έδειξε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Δημιουργήθηκαν καρκίνοι αλλά και προκαρκινικοί όγκοι. Εγινε δε στους αρουραίους, γιατί αυτοί είναι το κοινώς αποδεκτό ερευνητικό πειραματικό μοντέλο, διεθνώς.

Οι αρουραίοι εκτέθηκαν επί 2 χρόνια (με ολική έκθεση σώματος για 10 λεπτά, με μεσολάβηση 10 λεπτών παύσης και για 18 ώρες την ημέρα) σε δύο δεύτερης γενιάς (2G) τεχνολογίες (GSM και CDMA) κινητής τηλεφωνίας.

Και οι δύο τεχνολογίες προκάλεσαν στους αρσενικούς αρουραίους καρκινικούς όγκους, σε μη θερμικές εντάσεις (ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους να παραμένει χαμηλότερη του 1ºC), και αριθμό όγκων εξαρτώμενο από τη δόση της ακτινοβολίας. Δοκιμάστηκαν δόσεις ρυθμού ειδικής απορρόφησης (SAR) 1,5 (δηλ. κάτω από το όριο για τον άνθρωπο), 3 και 6 W/Kg (Watt ανά κιλό βάρους).

Για να γίνει πιο κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ευρήματα της μελέτης σας λέγω ότι ένας στους δεκαοκτώ αρσενικούς αρουραίους, που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου, ανέπτυξε καρκίνο (30 από 540, ποσοστό της τάξης του 5,6%). Επιπρόσθετα, 16 αρουραίοι ανέπτυξαν προκαρκινικές υπερπλασίες.

Επομένως, συνολικά, 1 στους 12 αρσενικούς αρουραίους που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ανέπτυξε καρκίνο ή προκαρκινική βλάβη (46 από 540, ποσοστό δηλ. 8,5%), σε σύγκριση με 90 αρσενικούς αρουραίους (ομάδα ελέγχου) που δεν εκτέθηκαν και δεν ανέπτυξαν κανένα είδος καρκίνου. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλο ποσοστό."


Στην από 31/5/2011 έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα για τον καρκίνο, μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σαφώς διατυπώνεται η άποψη ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι πιθανότατα καρκινογόνος για τον άνθρωπο (εδώ το πρακτικό του ΠΟΥ). 


Πρόσφατα (Νοέμβριος 2018), τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου, «Aδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Τι προβλέπει; Διευκολύνσεις στους μεγάλους ομίλους τηλεπικονωνιών σχετικές με την αδειοδότηση για την εγκατάσταση κεραιών!! Όχι τυχαία άλλωστε οι εν λόγω όμιλοι διακριτικά πανηγυρίζουν ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου θέτει σε κίνδυνο τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καταδικάζοντας τη χώρα να μείνει σε μόνιμη ψηφιακή υστέρηση...για την υστέρηση των κερδών τους λέμε εμείς πως τους έπιασε ο πόνος...

Στο σχέδιο νόμου δε γινέται αναφορά για καμία επικαιροποίηση των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που από το μακρινό 2000 έχουν οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (53571/3839/2000), όταν ακόμα άλλες ήταν οι τεχνολογίες και άλλη η διασπορά σταθμών βάσης. Αντίθετως μάλιστα, όταν ο λόγος φτάνει ακριβώς σε αυτά τα όρια, με περισσό θράσσος παραπέμπει ρητά ακριβώς στην απόφαση του 2000!!  Φτάσαμε στο 2018, να βλέπουμε ολογράμματα υπουργών μόλις προχτές στην τηλεόραση, στα πλαίσια διαφήμισης των δικτύων 5G, αλλά στο νόμο δε βλέπουμε κάπου να ορίζονται minimum απαιτήσεις στην χρησιμοποιούμενη από τις εταιρίες τεχνολογία κεραιών. Είμαστε βέβαιοι πως η τεχνολογία μπορεί να είναι ασφαλής, ας μας αποδείξουν πως είναι, πως τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας, τα πλέον σύγχρονα συστήματα κεραιών.

Δεν μπορούμε βεβαίως να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει αναφορά στα δικαιώματα των πολιτών. Ίσα ίσα με περηφάνεια δηλώνεται πως πλέον οποιοσδήποτε θέλει να υποβάλλει καταγγελία σχετική με εγκατάσταση κεραίας θα πρέπει πρώτα να πληρώσει παράβολο 50 ευρώ.


Ναι, αλλά οι μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητες; Αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε την ακόλουθη απάντηση της ΕΕΤΤ σε αίτημα συμπολίτη μας, και σε συνέχεια αυτοψίας που έκανε σε εγκαταστάσεις κεραιών. Το κείμενο είναι μόλις λίγων ημερών, όχι κάποια ιστορία από τα παλιά (Σημαντική επισήμανση, πως οι εν λόγω παρανομίες διαπιστώθηκαν την περίοδο που το σχέδιο νόμου που αναφέραμε παραπάνω ήταν ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ναι αυτό που νοιάζεται για την ψηφιακή υστέρηση της χώρας. Πήγαν να μετρήσουν τις εκπομπές κεραίας μίας εταιρίας και διαπίστωσαν εκπομπές και από άλλες εταιρίες που δεν είχαν καν άδεια εγκατάστασης. Σε άλλη περίπτωση διαπίστωσαν εκπομπές σε συχνότητες άλλες από αυτές που η άδεια όριζε. Όμορφος κόσμος, ηθικός αγγελικά πλασμένος. Αποδεικνύεται στην πράξη πως μόνο το όποιο κέρδος είναι οδηγός τους, η υγεία η δική μας πάντα θα περνάει σε δεύτερη μοίρα. Επαναλαμβάνουμε πως, ενώ εν έτει 2018 θα έπρεπε η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας να τίθεται στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών, οι μόνες ανάγκες ενδιαφέροντος των μεγάλων επιχειρήσεων δεν είναι παρά οι "τεχνητές", δεν μας αντιμετωπίζουν παρά μόνο σαν δυνητικούς αγοραστές των υπηρεσιών τους, προδήλως αδιαφορώντας για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τι λέει για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία του ανθρώπου....τα καλύτερα...έλα μωρέ τώρα, τι κι αν επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου; Τι κι αν προτείνουν αλλαγή των εθνικών ορίων έκθεσης; Σημασία έχει να μην υστερήσει ψηφιακά η χώρα, έτσι δεν είναι; Ποιός θα τα βάλει με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, ποιά εξουσία, κεντρική ή τοπική, τους θέλει απέναντι; Τους προτιμούν χρυσούς ή μεγάλους ή ευγενικούς χορηγούς στις εκδηλώσεις τους. Μέχρι εκεί φτάνει η κοινωνική τους ευαισθησία, στις χορηγίες με σκοπό τη χειραγώγηση της εξουσίας και τελικά της κοινωνίας.


Τα εύκολα λόγια και οι τουφεκιές στον αέρα από τη Δημοτική αρχή, απλώς για να φανεί πως στέκεται στο πλευρό του πολίτη δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Ο πολίτης απαιτεί να ενημερωθεί ουσιαστικά. Την ώρα που επιστημονικές μελέτες, ναι πολλές φορές αντιφατικές, προβληματίζουν, δεν αρκεί μια κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Απαιτείται σύγκρουση με τις μεγάλες εταιρίες της αγοράς. Όφειλε ή όχι η Δημοτική αρχή σε συνεργασία με ανεξάρτητους φορείς (πανεπιστήμια ή άλλα ιδρύματα) να οργανώσει μετρήσεις στους χώρους εγκατάστασης κεραιών; 

Ποιά οικογένεια θα έβαζε στο σπίτι της ένα προιόν πιθανώς καρκινογόνο; Αυτό κάνουμε όμως σήμερα, γιατί υπάρχει άγνοια, η οποία συνειδητά συντηρείται γιατί...τα συμφέροντα είναι μεγάλα, μιλάμε για μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως.

Σήμερα είναι η κεραία δίπλα στο 8ο Δημοτικό, χτες στο 7ο, γέμισε ο Βύρωνας κεραίες και τα σπίτια μας με κινητά τηλέφωνα. Είμαστε ασφαλείς;

Ας μην περιμένουμε λύσεις, αν εμείς οι ίδιοι δεν τις απαιτήσουμε. Το επόμενο διάστημα η Ένωση Γονέων Βύρωνα θα συντονίσει προσπάθεια στην κατεύθυνση ενημέρωσης των γονέων, με διοργάνωση σχετικών ημερίδων. Ούτε αυτό αρκεί όμως, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή μας με πλαίσιο αγωνιστικό και διεκδικητικό. Σήμερα κιόλας ξεκινώντας, οι γονείς να βρεθούμε στις 8 στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να διεκδικήσουμε να ενημερωθούμε, συλλογικά και οργανωμένα να προκρίνουμε τις επόμενες κινήσεις μας, δυναμικές και αγωνιστικές όπως οι συνθήκες το απαιτούν.