Άνθρωποι και ποντίκια...και στη μέση η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία!

12/06/2018

Στην από 31/5/2011 έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα για τον καρκίνο, μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου σαφώς διατυπώνεται η άποψη ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι πιθανότατα καρκινογόνος για τον άνθρωπο, αναφερθήκαμε σε παλαιότερη δημοσίευση μας.

Στην έλλειψη ουσιαστικής επικαιροποίησης των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που από το μακρινό 2000 έχουν οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (53571/3839/2000), όταν ακόμα άλλες ήταν οι τεχνολογίες και άλλη η διασπορά σταθμών βάσης, επίσης έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν. 

Ναι, αλλά οι μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητες; Αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε την ακόλουθη απάντηση της ΕΕΤΤ σε αίτημα συμπολίτη μας, και σε συνέχεια αυτοψίας που έκανε σε εγκαταστάσεις κεραιών. Το κείμενο είναι μόλις λίγων ημερών, όχι κάποια ιστορία από τα παλιά. Πήγαν να μετρήσουν τις εκπομπές κεραίας μίας εταιρίας και διαπίστωσαν εκπομπές και από άλλες εταιρίες που δεν είχαν καν άδεια εγκατάστασης. Σε άλλη περίπτωση διαπίστωσαν εκπομπές σε συχνότητες άλλες από αυτές που η άδεια όριζε. Όμορφος κόσμος, ηθικός αγγελικά πλασμένος. Αποδεικνύεται στην πράξη πως μόνο το όποιο κέρδος είναι οδηγός τους, η υγεία η δική μας πάντα θα περνάει σε δεύτερη μοίρα. Επαναλαμβάνουμε πως εν έτει 2018 θα έπρεπε η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας να τίθεται στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών.  

Απόσπασμα συνέντευξης του κ. Χρήστου Γεωργίου, καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών και μέλους της διεθνούς επιτροπής για την ηλεκτρομαγνητική ασφάλεια (ICEMS), με αφορμή την έρευνα δύο χρόνων που διεξήγαγε το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP - National Toxicology Program) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH - National Institutes of Health), έρευνα που για πρώτη φορά εγκρίνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. FDA.). Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

"Η έρευνα έγινε σε αρουραίους, αρσενικούς και θηλυκούς. Η έκθεσή τους στην ακτινοβολία ήταν ολική και έδειξε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Δημιουργήθηκαν καρκίνοι αλλά και προκαρκινικοί όγκοι. Εγινε δε στους αρουραίους, γιατί αυτοί είναι το κοινώς αποδεκτό ερευνητικό πειραματικό μοντέλο, διεθνώς.

Οι αρουραίοι εκτέθηκαν επί 2 χρόνια (με ολική έκθεση σώματος για 10 λεπτά, με μεσολάβηση 10 λεπτών παύσης και για 18 ώρες την ημέρα) σε δύο δεύτερης γενιάς (2G) τεχνολογίες (GSM και CDMA) κινητής τηλεφωνίας.

Και οι δύο τεχνολογίες προκάλεσαν στους αρσενικούς αρουραίους καρκινικούς όγκους, σε μη θερμικές εντάσεις (ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους να παραμένει χαμηλότερη του 1ºC), και αριθμό όγκων εξαρτώμενο από τη δόση της ακτινοβολίας. Δοκιμάστηκαν δόσεις ρυθμού ειδικής απορρόφησης (SAR) 1,5 (δηλ. κάτω από το όριο για τον άνθρωπο), 3 και 6 W/Kg (Watt ανά κιλό βάρους).

Για να γίνει πιο κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ευρήματα της μελέτης σας λέγω ότι ένας στους δεκαοκτώ αρσενικούς αρουραίους, που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου, ανέπτυξε καρκίνο (30 από 540, ποσοστό της τάξης του 5,6%). Επιπρόσθετα, 16 αρουραίοι ανέπτυξαν προκαρκινικές υπερπλασίες.

Επομένως, συνολικά, 1 στους 12 αρσενικούς αρουραίους που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία ανέπτυξε καρκίνο ή προκαρκινική βλάβη (46 από 540, ποσοστό δηλ. 8,5%), σε σύγκριση με 90 αρσενικούς αρουραίους (ομάδα ελέγχου) που δεν εκτέθηκαν και δεν ανέπτυξαν κανένα είδος καρκίνου. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλο ποσοστό."