Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, για την απόσπαση αιθουσών προκάτ για τις ανάγκες στέγασης αιθουσών νηπιαγωγείου

06/05/2020

Σύντομο χρονικό... ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

1.  Σύμφωνα με το Ν.4551 ΦΕΚ 38/2-3-2018, θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, δηλαδή η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας 4-6 ετών αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο.

2. Στη συνέχεια με το Ν.4610/2019 και στο άρθρο 220 της ίδιας κυβέρνησης, αναφέρεται: Για την αντιμετώπιση των άμεσων κι επιτακτικών αναγκών της εφαρμογής της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επιτρέπεται η τοποθέτηση και διατήρηση για προσωρινό χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, µε δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών, προκάτ ελαφριάς κατασκευής. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να βρεθούν νέοι χώροι, τότε κατά σειρά τοποθετούνται αίθουσες είτε σε άλλες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε σε μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε και δημιουργείται χωριστός αύλειος χώρος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Όσον αφορά την προσχολική αγωγή, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ανέφερε ότι «ξεκινάμε τις αλλαγές από κάτω προς τα πάνω, από την προσχολική εκπαίδευση».

Εύλογα λοιπόν θα περιμέναμε να λυθούν οι χρόνιες ελλείψεις και τα προβλήματα που όλοι έχουμε ζήσει, σε υποδομές, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση νηπιαγωγών γενικής και ειδικής αγωγής, κοινωνικών λειτουργών, καθαριστριών, τραπεζοκόμων κλπ. Δυστυχώς όμως, γι' αυτά τα καυτά ζητήματα, που τα αντιμετωπίζουμε κάθε χρονιά, δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Στο νομοσχέδιο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, συναντάμε και την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε 25, ενώ για Γυμνάσια και Λύκεια θ' ανακοινώνεται κάθε χρονιά με υπουργική απόφαση. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, για να μην ξεχνιόμαστε...

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ & ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο δήμος Βύρωνα είναι ένας από τους 27 εναπομείναντες δήμους που αξιοποίησαν το νόμο που έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να καθυστερήσουν την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με καταληκτική σχολική χρονιά αυτή που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη.

Η δημοτική αρχή, λοιπόν, είχε μπροστά της 2,5 και πλέον χρόνια να κάνει τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό για την υλοποίησή της. Είχε την ευκαιρία να «εκμεταλλευτεί» αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να αναζητήσει χώρους απαλλοτρίωσης για την ανέγερση νέων, σύγχρονων νηπιαγωγείων, να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση αυτών, να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση με αποκλειστικό γνώμονα την εφαρμογή της βάσει των σύγχρονων αναγκών που απαιτεί η σημερινή εποχή. Αυτό που τελικά φαίνεται ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για να το κάνει.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς την απόφαση της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο του 4ου παιδικού σταθμού για τη δημιουργία αιθουσών νηπιαγωγείου, τοποθέτηση προκάτ στον αύλειο χώρο του 10ου-11ου νηπιαγωγείου, αλλά και χρησιμοποίηση προκάτ που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου που φοιτούν τα παιδιά μας;

Θα περιμέναμε από το δήμαρχο της πόλης μας, αλλά και την αντιδήμαρχο Παιδείας, που άσκησαν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ένα τόσο κρίσιμο και σοβαρό θέμα.

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν υπάρχει καμιά παιδαγωγική κι εκπαιδευτική αξία σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Δε χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση για να συμφωνήσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η συνύπαρξη μικρών παιδιών κι εφήβων στον ίδιο χώρο. Ούτε χρειάζεται να πειστεί κανείς ότι υπάρχει τεράστιο ηλικιακό και αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ νηπίων και παιδιών Γυμνασίου. Ότι υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά πρότυπα συμπεριφοράς κι έκφρασης, διαφορετικές ανησυχίες και θέλω, διαφορετική φάση ψυχοσωματικής ανάπτυξης.

Αλλά και εκπαιδευτικά, πώς μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους τόσο οι νηπιαγωγοί όσο και οι καθηγητές όταν δε θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους λόγω ηχορύπανσης;

Για ποια αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα μιλάμε όταν θα πρέπει εκπαιδευτικοί και μαθητές να είναι κλειδαμπαρωμένοι για να αποφύγουν, στο βαθμό που θα είναι αυτό εφικτό, τη φασαρία;

Είναι επίσης γνωστό ότι ο αύλειος χώρος του 3ου Γυμνασίου δεν επαρκεί ούτε για την προαύλιση των μαθητών του Γυμνασίου. Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής εδώ και χρόνια γίνεται με υποβαθμισμένους όρους. Οι αίθουσες του προκάτ ήδη χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικοί εκπαιδευτικοί χώροι.

Εν κατακλείδι, η απόφαση της δημοτικής αρχής δεν αναβαθμίζει, αντιθέτως, υποβαθμίζει και άλλο την εκπαιδευτική διαδικασία, στερώντας, τόσο από τα νήπια όσο και από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου, το δικαίωμα να έχουν ένα σχολείο στο οποίο θα διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, ένα σχολείο με περιεχόμενο και περιβάλλον όπως τους αρμόζει.

Έχουμε ΑΤΟΜΙΚΗ και κυρίως ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ να αντιδράσουμε.

Εναντιωνόμαστε στην απόφαση αυτή και ζητάμε τη συμπαράσταση των Συλλόγων Γονέων της περιοχής μας, της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας, των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών και των Μαθητικών Συμβουλίων, για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.

Σας καλούμε όλους σε έκτακτη συνάντηση την Τρίτη 9.6.2020 και ώρα 19.00 έξω από το χώρο του 3ου Γυμνασίου προκειμένου να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τη δράση μας.