Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, σχετικά με την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής χρήσης αιθουσών του Δημοτικού για την στέγαση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

06/18/2020

Με μεγάλη μας έκπληξη, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει πρόθεση από τη μεριά του Δήμου και της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄Αθήνας, να χρησιμοποιηθούν αίθουσες του σχολείου μας για στέγαση τμημάτων του Νηπιαγωγείου. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο από τους αρμόδιους και των δυο υπηρεσιών, με σκοπό να «διαπιστώσουν» ποιες αίθουσες θα ήταν «κατάλληλες».

Πραγματικά, η σκέψη και μόνο, μας φαίνεται όχι μόνο παράλογη και ένδειξη προχειρότητας και ανευθυνότητας, αλλά εντελώς απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Όπως γνωρίζουν καλά οι γονείς, οι δάσκαλοι και όλοι οι σχολικοί φορείς, το κάθε σχολείο κάνει κάθε χρόνο υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να λειτουργεί εύρυθμα και όσο το δυνατόν καλύτερα, κυρίως με την στήριξη του Συλλόγου Γονέων αφού η βοήθεια του Δήμου όταν και εάν δίνεται, παρέχεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Στο συγκεκριμένο σχολείο λοιπόν, με πολύ κόπο και έξοδα, φτιάχτηκαν δυο αίθουσες, κόσμημα για το σχολείο μας. Η πρώτη είναι η αίθουσα φυσικής που με πολλή προσπάθεια των υπεύθυνων του σχολείου και με τεράστια βοήθεια τον γονέων και του Συλλόγου, έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, απόλυτα λειτουργικό, με υλικά και μηχανήματα αξίας που κάθε χρόνο συμπληρώνονται, κυρίως με χρηματοδότηση από το Σύλλογο γονέων, για να είναι το μάθημα αποδοτικό και δημιουργικό στο 100%. Η δεύτερη αίθουσα, είναι εκείνη της τραπεζαρίας, η οποία επίσης με πολύ κόπο και συμμετοχή, οικονομική και προσωπική δουλειά των γονέων του Συλλόγου, βάφτηκε, διακοσμήθηκε ενώ αγοράστηκαν και κατάλληλα τραπεζοκαθίσματα για να εξυπηρετήσουν το σκοπό και τις ανάγκες των μαθητών του ολοημέρου. Αυτές λοιπόν είναι οι δυο αίθουσες που........... «περισσεύουν» στο σχολείο μας.

Ελάχιστη σημασία έχει ποιές αίθουσες θα «διάλεγαν» οι υπεύθυνοι του Δήμου και δεν θα μπούμε καν στην διαδικασία ανάλυσης για την επικινδυνότητα μιας συνύπαρξης παιδιών του δημοτικού με παιδιά προσχολικής ηλικίας, και ειδικά σε καιρό πανδημίας.

Ως Σύλλογος Γονέων του 9ου Δημοτικού σχολείου Βύρωνα, συντασσόμαστε πλήρως με τα υπόλοιπα σχολεία του Βύρωνα και τους Συλλόγους τους, στον αγώνα κατά της συστέγασης νηπιαγωγείων μέσα στο χώρο του Δημοτικού με ταυτόχρονη υποβάθμιση της λειτουργίας και των δυο βαθμίδων.

Ο Δήμος, γνωρίζοντας επί δυόμισι χρόνια, την υλοποίηση του προγράμματος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, την οποία ανέλαβε να προετοιμάσει ως προς τη στέγασή της , όφειλε να έχει δημιουργήσει τους χώρους που χρειάζονται κι όχι να προσπαθεί, δέκα μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία την παρατεταμένη λειτουργία τους και αφού έχουν γίνει οι εγγραφές των μαθητών του νηπιαγωγείου, να βρει μια λύση στο πόδι, που μόνο αναστάτωση προκαλεί και αποτελεί προσβολή των προσπαθειών των Συλλόγων Γονέων και των δασκάλων που καταβάλλουν τα μέγιστα, για να καλύπτουν ανάγκες που έπρεπε να καλύπτει ο Δήμος και η Σχολική επιτροπή.