ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟNΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19

11/05/2020

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 και η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται πρέπει να θέσει όλους τους αρμόδιους φορείς μπρος των ευθυνών τους και να ληφθούν πρόσθετα, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα.

Στη σημερινή διαμορφούμενη κατάσταση, με την αύξηση των κρουσμάτων και σε παιδιά, πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι κινήσεις ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά και ασάφειες στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να βοηθηθούν οι οικογένειες και η σχολική κοινότητα, για να μπορέσουν τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Σε αυτά τα πλαίσια καλούμε να εξασφαλιστούν:

- Ιχνηλάτηση με ευθύνη του ΕΟΔΥ και παροχή δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η υποχρεωτική καραντίνα παιδιών που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σχολείο ουσιαστικά σημαίνει υποχρεωτική καραντίνα για τους γονείς και για τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας. Το κόστος για τη διενέργεια test σε μαθητές σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι δυσβάσταχτο και απαγορευτικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Η πρόληψη της διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πρώτιστα ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας και δεν μπορεί να μετακυλύεται στη δυνατότητα της κάθε οικογένειας.

- Δωρεάν testσε μαθητές που έχουν έλθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η σημερινή λύση της υποχρεωτικής καραντίνας του παιδιού δεν διασφαλίζει ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρχε περίπτωση να έχει μεταδώσει τον ιό, ενώ οι σχολικές μονάδες δεν μπορούν να λειτουργούν μέσα στην αβεβαιότητα με μόνο μέτρο την θερμομέτρηση των μαθητών, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η πλειοψηφία των παιδιών είναι ασυμπτωματικά.

- Άμεση απολύμανση όλων των χώρων του σχολείου αν βρεθεί ύποπτο κρούσμα με ευθύνη του Δήμου.

- Τακτικές προληπτικές απολυμάνσεις στα σχολεία με προτεραιότητα στα σχολικά συγκροτήματα που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μαθητών.

- Σύνδεση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα με τις σχολικές μονάδες, ως άμεση και αρχική παρέμβαση σε ύποπτα κρούσματα στα σχολεία, για να υπάρχουν σωστές και εξειδικευμένες οδηγίες ώστε υποστηρίζονται οι οικογένειές με τις ανάλογες συστάσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με τις περισσότερες περιοχές της χώρας "στο κόκκινο" και εν όψει του επερχόμενου χειμώνα και την εμφάνιση και διασπορά της εποχικής γρίπης, απαιτείται ο ΕΟΔΥ και οι συναρμόδιοι φορείς να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους για τα σχολεία ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτά με ασφάλεια και να μη μετατραπούν σε νέες εστίες μετάδοση του ιού.

Ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν αλλά και πρωτοβουλίες για να υπάρξουν δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όπως επίσης και όλα εκείνα τα μέσα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εστιών μετάδοσης του ιού στην πόλη.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, και πληθαίνουν τα σχολεία που κλείνουν και καλούμε να παρθούν έκτακτα μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας όλων των παιδιών. Σε αυτά τα πλαίσια ο Σύλλογος μας έχει στείλει σχετικές επιστολές με τα παραπάνω αιτήματα και ανησυχίες προς τον ΕΟΔΥ, το Δήμο αλλά και την Ένωση Γονέων Βύρων, αποσκοπώντας στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων, αφού αυτά δεν αφορούν μόνο το σχολείο μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

του 7ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα