ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΓΜΕ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ

09/18/2018

Να κάνουμε ακόμα πιο δυνατούς τους Συλλόγους Γονέων. Πολύτιμο όπλο στις διεκδικήσεις μας, χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης στις γειτονιές μας.

Τη φετινή σχολική χρονιά με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των Οργανώσεων Γονέων θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα οι εκλογές σε όλους τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων αλλά και στο σύνολο των Οργανώσεων Γονέων (Ενώσεις, Ομοσπονδίες, ΑΣΓΜΕ).

Καλούμε όλους τους γονείς και κηδεμόνες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, να συμμετέχουν ΜΑΖΙΚΑ στους συλλόγους γονέων, να βάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν στα ΔΣ των Συλλόγων/Ενώσεων, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συσπείρωση και η αγωνιστική/διεκδικητική λογική. Αλλά και για να αναδειχθούν οι προσπάθειες για μια διαφορετική αντίληψη για τον ελεύθερο χρόνο γονιών και μαθητών. Με επιμόρφωση, Αλληλεγγύη, Πολιτισμό, ερασιτεχνικό Αθλητισμό. Μακριά από πρακτικές εμπορευματοποίησης.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΑΣΓΜΕ www.asgme.gr το «Αλφαβητάρι - Οδηγό» των Οργανώσεων Γονέων με στόχο να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των γονιών σχετικά με διάφορα θέματα που διέπουν τη λειτουργία, τη συμμετοχή αλλά και τις εκλογικές διαδικασίες.

Γιατί να κάνουμε πιο δυνατούς τους Συλλόγους Γονέων; Η μαζική συμμετοχή των γονιών στις εκλογικές διαδικασίες είναι σημαντική προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι Σύλλογοι και να αποτελέσουν το κύτταρο του σχολείου και της γειτονιάς. Από τη δική μας συμμετοχή και τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουμε τα νέα ΔΣ σε Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο, στις Ενώσεις, στις Ομοσπονδίες, κρίνονται πάρα πολλά.

Πρώτα απ' όλα κρίνεται τι εφόδια θα έχουμε εμείς οι γονείς στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειάζονται τα παιδιά μας.

Και με βάση την κατάσταση που βιώνουμε κάθε χρόνο στην εκπαίδευση χρειάζονται πολλά.

Η έναρξη και αυτής της σχολικής χρονιάς αναδεικνύει τα διαχρονικά οξυμμένα προβλήματα στα σχολεία μας, που παραμένουν και είναι κυριολεκτικά παραμύθια αυτά που λέει η κυβέρνηση για την κανονικότητα που δήθεν επιστρέφει στα σχολεία. Τα προβλήματα αυτά απαιτούν λύσεις.

Αγαπητοί γονείς,

Μέσα από τους Συλλόγους, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες Γονέων και την ΑΣΓΜΕ οργανώνουμε τον αγώνα μας για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης των παιδιών μας :

 • Για να μη βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη. Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.
 • Για ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές, να σταματήσει το αίσχος των containers, για σχολικές μεταφορές που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, για μόνιμο/οργανικό προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων, για τραπεζοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και σχολικούς φύλακες.
 • Για ποιοτικό μάθημα, με εργαστηριακές υποδομές, έχοντας τμήματα το πολύ 20 μαθητών (15 για το νηπιαγωγείο και την Α-Β Δημοτικού)
 • Για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
 • Για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες.
 • Για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με αγάπη για τη γνώση και τον άνθρωπο, που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη, θα ερευνά και θα καλλιεργεί τα ταλέντα των παιδιών, θα κεντρίζει το ενδιαφέρον και την φαντασία τους.
 • Για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια για ένα Λύκειο-εξεταστικό κέντρο που θα αγχώνει ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας, θα μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια.
 • Για πλήρη δημόσια υγειονομική κάλυψη των παιδιών, ελεύθερο χρόνο και τις απαραίτητες υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ασφαλών παιδικών χαρών στις γειτονιές.
 • Για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί τη συνεργασία, το σεβασμό και την αλληλεγγύη πετώντας στα σκουπίδια την επιθετική συμπεριφορά, το φασισμό, το ρατσισμό.
 • Για την ενημέρωση και την πρόληψη ενάντια στα ναρκωτικά και σε όλες τις εξαρτήσεις, την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και καταστροφών.
 • Για την αξιοπρεπή κι ισότιμη ένταξη στη σχολική καθημερινότητα όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς.

Αγαπητοί γονείς,

Η ζωή η ίδια έχει αποδείξει ότι όσο μειώνουμε τις απαιτήσεις μας τόσο μεγαλώνει η απαξίωση του Δημόσιου αγαθού της Παιδείας για κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια. Όταν δεν δυναμώνουμε τα δικά μας όπλα για να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη, είναι σαν να βγάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα μάτια μας. Είναι σαν να λέμε στην εκάστοτε κυβέρνηση: "προχώρα, συμφωνούμε με αυτά που κάνεις...".

Όμως, ας αναρωτηθούμε πότε είχαμε θετικά αποτελέσματα στον αγώνα μας; Τι ήταν αυτό που οδήγησε σε μικρές ή μεγάλες «νίκες»; Δεν ήταν ο σωστός προσανατολισμός στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και της διεκδίκησης, η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις αλλά και η αγωνιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία. Πολλές φορές χάρη στο πείσμα και τη συλλογικότητα, τον ενωμένο αγώνα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών καταφέραμε να αναχαιτίσουμε τα σχέδια τους, αναγκάσαμε κυβερνήσεις σε αναδίπλωση.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, όπως αναφέραμε και στο τελευταίο συνέδριο μας, «έχουμε ανάγκη από Συλλόγους Γονέων που θα τους απασχολούν όλες οι πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Είτε πρόκειται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ως εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι γονείς, είτε πρόκειται για τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλεται αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε και αξίζουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Η διεκδίκηση ελεύθερου και ποιοτικού χρόνου με ισότιμη πρόσβαση για όλους στον αθλητισμό, την τέχνη και τον πολιτισμό, που δίνουν το οξυγόνο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται υγιείς προσωπικότητες μακριά από κάθε μορφής εξαρτήσεις αλλά και υγιείς σχέσεις μέσα στην οικογένεια, χρειάζεται να αποτελεί ακόμα ένα πεδίο δράσης και διεκδίκησης. Ο φόβος, η ανασφάλεια, το μίσος που αν εισχωρήσουν στις ψυχές των παιδιών τις δηλητηριάζουν ανεπανόρθωτα, μας βρίσκουν απέναντί τους και γι' αυτό, είναι ανάγκη να παλεύουμε για έναν κόσμο ειρήνης μακριά από τον φόβο του πολέμου, από την ανασφάλεια των συνεπειών των διεθνών ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών και από το μίσος για το «διαφορετικό».

Κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας!

Δυναμώνουμε τους Συλλόγους Γονέων!