Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων

09/13/2020

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί,

Θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους, καλή αρχή με υγεία, με την πεποίθηση ότι αυτή η ευχή θα γίνει και πράξη σε μια χρονιά που το κύριο και βασικό είναι «οι όροι και οι προϋποθέσεις» κάτω από τις οποίες θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες, έτσι ώστε να υποδεχτούν την εκπαιδευτική κοινότητα με ασφάλεια, με καθαριότητα, με τους εκπαιδευτικούς στην θέση τους από την πρώτη διδακτική ώρα, σύμφωνα πάντα με όσα υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα.

Ξεκινάμε δυναμικά και αισιόδοξα, παρά το πείσμα των καιρών και χρησιμοποιούμε τις εύλογες ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας και τους φόβους μας, ως όπλο που μέσα από την συλλογική, μαζική και δυναμική δράση, θα φέρει θετικά αποτελέσματα, για ένα καλύτερο σχολείο.

Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, Κυβέρνηση και Υπουργείο όχι μόνο δεν προετοιμάστηκαν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αλλά τεχνηέντως και αξιοποιώντας μειοψηφικές και αντιεπιστημονικές αντιδραστικές απόψεις μεταθέτουν την κουβέντα σε ελάσσονος σημασίας ζητήματα, αποκρύπτοντας την ευθύνη που τους βαραίνει για το ολιγάριθμο εκπαιδευτικό προσωπικό, για το ανεπαρκές βοηθητικό προσωπικό, για την απουσία γιατρών και νοσηλευτών, για την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, για τα 25άρια τμήματα-φυλακές και για πολλά άλλα.

Και από κοντά, η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρώτη πριν καν ψηφιστεί το αντι - εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πρότεινε και τελικά υλοποίησε την δίχρονη προσχολική αγωγή με στοίβαγμα παιδιών και νηπίων σε 25άρια τμήματα, μέσα σε αίθουσες κοντέινερ, χρησιμοποιώντας ακόμα και αίθουσες δημοτικών σχολείων.

Σε όλα αυτά που γίνονται, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την δημόσια Παιδεία, οφείλουμε να δώσουμε αγωνιστική απάντηση, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διεκδικώντας αυτό που επιτάσσουν οι σημερινές σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες:

  • Ολιγομελή τμήματα μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Εξασφάλιση χώρων / επισκευή σχολείων για την δημιουργία νέων τμημάτων
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την πρόσληψη εκπαιδευτικών
  • Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, για να μην χαθεί καμία διδακτική ώρα.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές των δήμων για την αγορά Μ.Α.Π,
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριστριών. Σε σύνολο 19 σχολικών μονάδων και 13 νηπιαγωγείων, οι 28 καθαρίστριες είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι δεν επαρκούν.
  • Μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Όλοι μαζί, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο αντάξιο των αναγκών μας.

Καλή σχολική χρονιά. Με δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία.