4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, οι τελευταίες εξελίξεις.

03/07/2018

Την Δευτέρα το μεσημέρι, η Ένωση Γονέων Βύρωνα και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, συναντήθηκαν στα γραφεία της ΚΤΥΠ ΑΕ με τις κυρίες Κοντούλη (Πρόεδρος της ΚΤΥΠ) και Μίχα (Διευθύντρια Μελετών Ε.Δ2 της ΚΤΥΠ).

Επιγραμματικά θα σας αναφέρουμε τα σημεία κλειδιά της συζήτησης μας:

  • Άποψη της ΚΤΥΠ Α.Ε είναι πως το σχολείο με βάση τις δικές της εκθέσεις, θα έπρεπε να έχει κλείσει από το 2007. Σε ερώτηση μας γιατί δεν πίεσε προς αυτήν την κατεύθυνση, πήραμε την απάντηση πως ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός και όχι εκτελεστικός, και πως είναι ευθύνη του παραλήπτη της έκθεσης (εν προκειμένω του Δήμου Βύρωνα), να αξιολογήσει την έκθεση και να πράξει τα δέοντα.
  • Η κ. Κοντούλη αμφισβήτησε την πρακτική αξία εκθέσεων στατικής επάρκειας ή εργασιών στατικής ενίσχυσης για το συγκεκριμένο κτίριο, ισχυριζόμενη πως το κόστος θα ήταν τέτοιο για αυτές τις μελέτες, που θα αποδεικνυόταν συμφερότερο να ανεγερθεί καινούριο σχολείο.
  • Σε αίτημα μας να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου, που τρέχει η ΚΤΥΠ αυτόν τον καιρό, τα παλαιότερα τουλάχιστον των σχολείων του Βύρωνα (1ο και 4ο Δημοτικά), μας απάντησαν πως το πρόγραμμα έχει αυστηρά κριτήρια και αφορά μόνο σχολεία που ανήκουν στη ζώνη επικινδυνότητας ΙΙ, και πως ο Βύρωνας δεν είναι στη ζώνη αυτή.
  • Μας προέτρεψε να ενημερώσουμε τη Δημοτική αρχή, πως τρέχει έργο χρηματοδότησης ανέγερσης νέων διδακτηρίων, και πως σας ΚΤΥΠ αναλόγως των εξελίξεων, θα χαρεί να αναλάβει μια τέτοια χρηματοδότηση.
  • Η ΚΤΥΠ Α.Ε, προέτρεψε Ένωση και Σύλλογο να έρθουν άμεσα σε επαφή με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και να αιτηθούμε στους μηχανικούς της, αυτοψία και έκθεση επικινδυνότητας για το κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Ένωση και Σύλλογος την επόμενη κιόλας ημέρα, κατέθεσαν σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων και αφού πρώτα έγινε σχετική συζήτηση με την προισταμένη του Τμήματος, κυρία Πλουμπή Όλγα. Αναμένουμε σύντομα τα αποτελέσματα της παραγγελθείσης εκθέσεως.

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

  • Η έκθεση επικινδυνότητας από τους μηχανικούς της Πολεοδομίας, ενδέχεται να επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του 4ου Δημοτικού Σχολείου.
  • Όλα τα προηγουμένως αναφερθέντα, παρουσιάστηκαν χτες Τρίτη και ενώπιον της Δημοτικής αρχής, την οποία και ρητά θέσαμε προ των ευθυνών της, καθώς θεωρούμε ότι και οι δυο συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα από το Δήμο, αλλά και πως οι εκθέσεις της ΚΤΥΠ τα προηγούμενα έτη δεν αξιολογήθηκαν με τη προσοχή που απαιτέιτο από πλευράς δήμου Βύρωνα (πρώην και νυν δημοτική αρχή)

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Βύρωνα