Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Βύρωνα: Ανακοίνωση για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία

05/24/2020

Εν έτει 2020 και ενώ έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο με νέα σχολικά βιβλία, με σύγχρονα σχολικά κτίρια, εργαστήρια και τεχνολογικό εξοπλισμό, με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, αντί αυτού βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο το δημόσιο σχολείο συνεχώς να υποβαθμίζεται σε υποδομές αλλά κυρίως σε περιεχόμενο.

Με ποιους όρους και προϋποθέσεις γίνεται το άνοιγμα των σχολικών μονάδων;

Στις σημερινές συνθήκες και ενώ η θέση του μαθητή είναι μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα στο σχολείο του, μας λένε ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός αν θα στείλει το παιδί του στην τάξη. Ερωτήματα όπως το αν επαρκούν οι καθαρίστριες, αν επαρκούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αν αξίζει να πάνε για 10-12 διδακτικές ημέρες και να ρισκάρουμε, βασανίζουν τους γονείς. Αναρωτιόμαστε όμως. Αν ανοίξουν τελικά τα δημοτικά τι θα γίνει; Η δεν θα ανοίξουν γιατί δεν έχουμε καθαρίστριες; Πως θα αντιμετωπιστεί ένα πιθανόν νέο κύμα έξαρσης από Σεπτέμβρη; Πως θα έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας; Θα έχουμε μόνιμες καθαρίστριες και βοηθητικό προσωπικό; Θα έχουμε εκπαιδευτικούς ή θα περιμένουμε τα Χριστούγεννα; Θα μπορούνε όλοι οι μαθητές χωρίς διακρίσεις να μην χάσουν μαθήματα και ύλη;

Είναι ευθύνη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης και όχι ατομική ευθύνη όπως μας λένε, ότι το 1/4 του μαθητικού πληθυσμού έμεινε εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας εν καιρώ πανδημίας. Είναι ευθύνη δική τους ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός μπήκε στην μέγγενη του κόστους. Δεν μπορεί να ρίχνεις το μπαλάκι στον γονιό και να μην εξασφαλίζεις εσύ σαν Κράτος να έχουν όλοι ανεξαιρέτως από ένα ταμπλετ ή ηλεκτρονικό υπολογιστή ,χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μην απορήσει κανείς αν σε λίγο και με αφορμή την πανδημία μας πουν ότι τα σχολικά βιβλία είναι και αυτά ατομική ευθύνη και θα πρέπει να τα προμηθευτούμε εμείς.

Τροπολογία live streaming

Και ενώ θα περιμέναμε τροπολογίες και νόμους που θα αμβλύνουν κάπως τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, το Σάββατο 16/05 η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προχώρησαν στην δημοσιοποίηση της υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής κοινότητας ( γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς).

Η ρύθμιση αυτή όχι μόνον δεν έχει καμία παιδαγωγική και μορφωτική αξία αλλά ανοίγει και τους ασκούς του Αιόλου για την σταδιακή αντικατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας. Δεν έχει καμιά σχέση με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών και αποτελεί συνέχεια του αντι - εκπαιδευτικού Νομοσχεδίου το οποίο έχουν έτοιμο προς ψήφιση στην Βουλή και αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Όσους κανόνες και δικλείδες και να προβλέπει η απόφαση, δεν κρύβεται η κατάφωρη καταπάτηση της ιδιωτικότητας ανήλικων μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών. Η σχολική τάξη δεν είναι δημόσια συνεδρίαση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσα στην αίθουσα συνθέτουν μια άτυπη οικογένεια. Και όπως ακριβώς υπάρχει εμπιστοσύνη και εμπιστευτικότητα μεταξύ των μελών της οικογενείας, έτσι και στο σχολείο, δεν επιτρέπουμε να γίνεται show τηλεοπτικό η διδασκαλία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ρύθμιση και καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κάθε σχολικής μονάδας να δείξουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας, ακυρώνοντας το στην πράξη.

Το Δ.Σ Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα