ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ: Για το άνοιγμα των σχολείων και τη νέα σχολική χρονιά

09/14/2020

Αγαπητοί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί,

Σας καλωσορίζουμε στη νέα σχολική χρονιά και ευχόμαστε καταρχάς, υγεία και καλή δύναμη σε όλους. Η φετινή σχολική χρονιά, αναμφισβήτητα δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες. Προμηνύεται να είναι εκτός από δύσκολη και χειρότερη, όχι μόνο λόγω της πανδημίας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά και λόγω του πρόσφατου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Στην ήδη υποβαθμισμένη, υποχρηματοδοτούμενη και ανεπαρκή δημόσια Παιδεία σε ανθρώπινο δυναμικό και σε κτιριακές υποδομές, ήρθαν να προστεθούν και οι ειδικές συνθήκες που απαιτούνται λόγω πανδημίας. Η αγωνία , ο προβληματισμός και η ανησυχία όλων μας, για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, διαδέχεται την αισιοδοξία και την προσδοκία που έχουμε για τα παιδιά μας.

Το προσωπικό καθαριότητας εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν, ιδίως στις σημερινές συνθήκες και εύλογα είναι τα ερωτηματικά που γεννιούνται, όταν η αναλογία καθαριστριών/ σχολικών μονάδων είναι κάτω από 2. Έτσι και στο δική μας σχολική μονάδα η πρόβλεψη ήταν για 1,5 καθαρίστριες με αυτό να αλλάζει την τελευταία στιγμή και τελικά το σχολείο μας να ξεκινάει με 2 πλήρους απασχόλησης!!

Πως είναι δυνατόν, να τηρηθούν οι αποστάσεις, όταν το πρόσφατο νομοσχέδιο αύξησε τον αριθμό των μαθητών, αντί να τον μειώσει; Προφανώς Κυβέρνηση και Υπουργείο, δεν αρκέστηκαν να στοιβάξουν τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σε 25άρια τμήματα. Με Υπουργική Απόφαση σε Γυμνάσια και Λύκεια, ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται σε 27 και άνω παιδιά. Στην δική μας σχολική μονάδα έχουμε σύμπτυξη τμημάτων στην Α και Β Γυμνασίου όπου τα 6 τμήματα, γίνονται 5 αυξάνοντας έτσι τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα.. Με αυτούς τους όρους οι εκπαιδευτικοί μας θα επιτελέσουν το λειτούργημά τους. Αυτή είναι η μέριμνα Κράτους και Υπουργείου, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας...

Για «σταθερές ομάδες παιδιών» που δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μιλάει το Υπουργείο, αλλά την ίδια στιγμή η πραγματικότητα διαψεύδει τα όσα ισχυρίζονται, αφού μαθητές ανάλογα την επιλογή ξένης γλώσσας ή κατευθύνσεων, θα πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα, όπως και οι εκπαιδευτικοί στα πλαίσια αναπληρώσεων και αναθέσεων θα πηγαίνουν από σχολείο σε σχολείο.

Τι πιο ώριμο και αναγκαίο σήμερα είναι να έχουμε :

  • Τμήματα με 12 και 15 μαθητές ανά αίθουσα
  • Μόνιμές προσλήψεις καθαριστριών, βοηθητικού προσωπικού
  • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
  • Μαζικά και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία.

Θεωρούμε χρέος μας να παλεύουμε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο σχολείο για τα παιδιά μας και δεν θα παραιτηθούμε από αυτή μας την προσπάθεια. Παρακαταθήκη μας είναι ο αγώνας που δώσαμε μαζί με την Ένωση Γονέων, γονείς και εκπαιδευτικούς και καταφέραμε να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής για την στέγαση τμημάτων νηπιαγωγείου στο προαύλιο χώρο του σχολείου.