Κλειστά τα σχολεία Ανάληψης - Συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/03/2023

03/27/2023

1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο στον Βύρωνα, παραμένουν για δεύτερη εβδομάδα κλειστά λόγω εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων τελικά αποσαθρώσεων που διαπιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και που είχαν ως αποτέλεσμα ελαφρύ τραυματισμό μαθητή από αποκόλληση σοβάδων εν ώρα λειτουργίας του σχολείου.

Συνεπεία του παραπάνω γεγονότος, το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη 22/03/2023.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους της διοίκησης του δήμου, ούτε μας καθησύχασαν, ούτε σοφότερους μας έκαναν. Γενικές διαπιστώσεις περί υποχρηματοδότησης, που ναι μεν είναι μια πραγματικότητα την οποία πρώτοι οι γονείς καταγγέλλουμε, δεν μπορεί όμως αυτή να αποκρύψει τον συμπληρωματικό ρόλο δήμων και περιφερειών στην πορεία απαξίωσης των σχολείων των παιδιών μας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον Δήμαρχο, δε γίνεται κάθε χρόνο να ελέγχουμε τα σχολεία! Μπορεί όμως κάθε χρόνο η δημοτική αρχή να καθησυχάζει τους γονείς ότι όλα πάνε καλά, θολώνοντας μέσα από πολύχρωμες μπροσούρες και school graffiti art events την σκληρή πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την κατάσταση σήμερα στα σχολεία της Ανάληψης.

Αντιδήμαρχος της δημοτικής αρχής δεν δίστασε να χλευάσει τους γονείς, προσάπτοντας τους διάθεση αντιποίησης του ρόλου τους. Πως τάχα δεν είμαστε ούτε πολιτικοί μηχανικοί, ούτε σεισμολόγοι για να έχουμε άποψη επί του ταχέως οπτικού προσεισμικού ελέγχου και της επάρκειας του. Οι γονείς δεν απαξιώνουμε τον πρωτοβάθμιο οπτικό έλεγχο, παρά μόνο εύλογα προβληματιζόμαστε, αν για συγκεκριμένης ηλικίας κτήρια είναι αυτός αρκετός και πάντα στη βάση αντίστοιχων προβληματισμών της επιστημονικής κοινότητας.

Βέβαια ο ίδιος αντιδήμαρχος δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία όταν ο Δήμαρχος επιχείρησε σε τοποθέτηση του να προσομοιώσει τον ταχύ οπτικό έλεγχο με τον στατικό έλεγχο. Ούτε πέντε χρόνια πριν, όταν έτερος αντιδήμαρχος εξέφραζε την «βαθιά επιστημονική» άποψη τότε, πως το 4ο δημοτικό σχολείο άντεξε στους σεισμούς του 81 και του 99, άρα είναι «γερό», τον είχαμε ακούσει να αντιδρά!

Την ίδια στιγμή πλήθος ερωτημάτων γεννώνται στους γονείς και ζητούν απαντήσεις:

  • Προ των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης - θερμομόνωσης, έγινε έλεγχος στατικής επάρκειας στα κτήρια της Ανάληψης, ενόψει της παρέμβασης, ως προβλεπόταν;
  • Γνωρίζουν οι γονείς και οι Σύλλογοι Γονέων των 1ου και 6ου δημοτικών Βύρωνα, ότι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα συγκεκριμένα σχολεία απέτυχε; Αν όχι, γιατί δεν το γνωρίζουν;
  • Γνωρίζουν οι γονείς των σχολειών αυτών αν ο από το καλοκαίρι παραγγελθείς δευτεροβάθμιος έλεγχος διενεργήθηκε και ποιό το αποτέλεσμα του; Αν όχι, γιατί δεν εκτελέστηκε ακόμα;
  • Είναι πράγματι το κόστος του δευτεροβάθμιου ελέγχου το "δυσθεώρητο" ποσό της απόφασης παρακάτω (5.390 ευρώ) και για τα δύο σχολεία;
  • Ζητάμε το σύνολο των πρωτοβάθμιων ελέγχων, για όλα τα σχολεία του Βύρωνα και πως αυτά βαθμονομήθηκαν βάσει ΟΑΣΠ.
  • Διεκδικούμε στατικό έλεγχο και βεβαιώσεις στατικής επάρκειας γία όλα τα σχολεία - δημοτικά κτήρια του Βύρωνα!

Να βάλουμε τέλος στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, την οποία όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά υπηρετούν και δίπλα τους Δήμοι και Περιφέρειες, που βάζει σε δεύτερη μοίρα την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών μας, που αντιλαμβάνεται ως κόστος την ουσιαστική συντήρηση των σχολείων.

Ύστερα και από το εγκληματικό γεγονός των Τεμπών, αλλά και τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, δεν πρέπει σε κανέναν και για καμιά δημόσια δομή, να επιτρέψουμε να πει πως δεν γνώριζε. Δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας σχολείο κι όπου βγει. Διεκδικούμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, τέτοια που οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα επιτρέπουν.