Ραγδαίες εξελίξεις, με εντολή της Πολεοδομίας σφραγίστηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα

03/20/2018

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ώρες σχετικά με το κτιριακό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. Από χτές το απόγευμα με επείγον έγγραφο της η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Αθηναίων χαρακτήρισε το κτίριο ως επικίνδυνο από άποψη στατική, δομική και δημοσίας ασφάλειας, διατάσσοντας το κλείσιμο του σχολείου και την άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων ασφαλείας εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Βύρωνα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ανησυχίες των γονέων και αποδεικνύει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η Ένωση Γονέων Βύρωνα δεν ήταν κυνηγοί φαντασμάτων αλλά είχαν απόλυτο δίκιο όταν ισχυρίζονταν πως δεν έχουν ορθώς αξιολογηθεί σχετικές εκθέσεις τόσο της ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ), όσο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που σας κοινοποιούμε δίνεται διορία δέκα ημερών στο δήμο Βύρωνα να προβεί σε σημαντικές επισκευές επί του κτιρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα έκθεση δεν είναι και η τελική, αφού εκκρεμεί η τελική έκθεση επικινδυνότητας εκ μέρους της πολεοδομίας, η οποία και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Εκτίμηση του δήμου Βύρωνα είναι πως αυτή η πρώτη φάση επισκευών θα διαρκέσει τρεις ημέρες οπότε και θα γίνει επανέλεγχος από τους μηχανικούς της πολεοδοδμίας.

Από χτες το απόγευμα και ως αργά το βράδυ, η Ένωση Γονέων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα Παγκρατίου και Καισαριανής "Ρόζα Ιμβριώτη" έκαναν συνεχείς παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο που ήταν σε εξέλιξη και επισκιάστηκε προφανώς από τις εξελίξεις.

Δεδομένη είναι η θέση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα πως μόνη λύση είναι η ανέγερση νέου σχολείου. Η θέση μας αυτή προκύπτει από τη μελέτη σειράς εκθέσεων επί του θέματος αλλά και επαφών με την ΚΤΥΠ ΑΕ, οπότε και μας έγινε καθαρό ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης επί τέτοιου κτιρίου  είναι κατ' ουσίαν μάταιες και το κόστος του πιθανότατα θα ξεπερνούσε αυτό της ανέγερσης νέου σχολείου, καθιστώντας τις τελικά ασύμφορες.

Καλούμε το δήμο Βύρωνα όπως άμεσα εκπονήσει σχέδιο μετεγκατάστασης των μαθητών του σχολείου, εφόσον προκύψει ότι οι όποιες εργασίες διαρκέσουν πέραν της μετριοπαθούς αρχικής του εκτίμησης των τριών ημερών. Καλούμε το δήμο Βύρωνα να αναλάβει την ευθύνη να εξηγήσει στους γονείς γιατί φτάσαμε Μάρτιο μήνα να διαβάζουμε σε επίσημες εκθέσεις περί ελλιπέστατης συντήρησης του σχολείου. Καλούμε το δήμο Βύρωνα να μας απαντήσει γιατί επί σειρά ετών αγνόησε τα αιτήματα των γονιών για ασφάλεια των παιδιών τους και γιατί δεν αξιολόγησε σειρά σχετικών εκθέσεων όπως σήμερα αποδεικνύεται ότι τους έπρεπε.

Καλούμε τους γονείς του σχολείου αλλά και όλους του γονείς του Βύρωνα, σε συνεργασία και με τους δασκάλους να διεκδικήσουν ενωμένοι και συλλογικά οριστική λύση σε ένα θέμα που επί χρόνια βασάνισε τη σχολική κοινότητα. Καλούμε τους γονείς να αντιληφθούν ποιές πολιτικές οδηγούν την παιδεία στη σημερινή κατάσταση.

Η αναγνώριση της ορθότητας των αγώνων των γονέων είναι μια πρώτη νίκη, αλλά δεν είναι η τελική. Καλούμε τους γονείς του σχολείου να επιδείξουν υπομονή τις αμέσως επόμενες πρώτες δύσκολες μέρες στα πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν. Όλοι μαζί να απαιτήσουμε άμεση μετεγκατάσταση των μαθητών με ευθύνη του δήμου, ώστε να διαταραχθεί το λιγότερο δυνατόν η καθημερινότητα παιδιών και γονιών. Απαιτούμε την άμεση λήψη μέτρων για την ανέγερση νέου σχολείου μόνη ρεαλιστική λύση στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας.

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα μαζί με το Σύλλογο Γονέων θα είναι σήμερα και κάθε μέρα έξω από το σχολείο διεκδικώντας αυτό που αξίζει στα παιδιά μας.

Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς! Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα!